Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 5. týden

Do konce ledna byla stanovena lhůta, kdy je třeba podat oficiální nominace na Nobelovu cenu míru. Z České republiky bylo nominací několik, dvě přímo ze Senátu Parlamentu České republiky. První nominaci podal ze své ústavní funkce předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podepsal nominační dopis na Nobelovu cenu míru pro Sira Nicholase George Wintona, britského makléře a humanitárního pracovníka. N. G. Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území ohroženého Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Anglie.
   
P. Sobotka nominaci realizoval na základě petice, kterou podepsalo téměř sto tisíc občanů a která usiluje o to, aby právě Sir Winton Nobelovu cenu míru získal. „Jako předseda Senátu Parlamentu ČR jsem osoba oprávněná k nominaci na Nobelovu cenu míru. Rozhodl jsem se podat návrh na udělení ceny pro Nicholase George Wintona. Znám jeho příběh, na jehož počátku byla odvaha a nezištnost a na jeho konci 669 zachráněných českých, převážně židovských dětí,“ uvedl po podpisu nominačního dopisu Přemysl Sobotka. „Čin Sira Wintona překračuje hranice jednoho státu i kontinentu a dodnes zůstává mravním příkladem humanity pro celý svět. Pan Winton riskoval svůj život pro záchranu dětí a on sám o tomto svém skutku po mnoho let z vlastní vůle mlčel a chápal jej jako samozřejmost, což považuji za důkaz jeho skromnosti a upřímnosti. Chci rovněž zmínit, že v České republice vznikla petice téměř sta tisíc studentů a občanů, kteří udělení Nobelovy ceny míru Siru Wintonovi podporují a to byl pro mě velmi dobrý podpůrný moment,“ dodal předseda Senátu.
   
Druhá nominace, která míří ze Senátu, je pro vězněného čínského disidenta Liou Siao-po. Tuto nominaci inicioval senátor Alexandr Vondra a podepsalo ji čtyřicet poslanců a senátorů Parlamentu České republiky napříč politickým spektrem. Čínský disident inicioval vznik Charty 08 za zlepšení lidských práv v Číně. Tato iniciativa, která se inspirovala českou Chartou 77, usiluje o dodržování základních lidských práv a svobod. Komunistickou stranu Číny rovněž vyzývá k dialogu s nezávislými intelektuály a iniciaci politických a ekonomických reforem systému.
   

Tisková konference v Senátu k nominaci čínského disidenta na Nobelovu cenu míru.Tisková konference v Senátu k nominaci čínského disidenta na Nobelovu cenu míru.

Nominace Liou Siao-po, který byl loni v prosinci odsouzen k jedenácti letům vězení za podvracení státu, byla oznámena na tiskové konferenci 3. února v Senátu. Kromě iniciátora nominace senátora Alexandra Vondry se tiskové konference zúčastnili signatáři místopředseda Senátu Petr Pithart a senátor Jiří Oberfalzer i ti, kteří nominaci podporují, jako například signatářka Charty 77 a bývalá disidentka Dana Němcová, nositel řádu T.G. Masaryka Oldřich Černý a ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Mezi dalšími, kteří podpis pod nominaci připojili, byli i místopředsedové Senátu Alena Gajdůšková a Milan Štěch i místopředsedové Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová a Luboš Zaorálek. Svůj podpis připojili například i Karel Schwarzenberg, Cyril Svoboda nebo Martin Bursík. A. Vondra uvedl, že oslovil jen vybrané zákonodárce, kteří se v minulosti za lidská práva postavili. Dle jeho slov mu šlo o to, aby nominace byla nadstranická. „Cítíme se poctěni, že étos Charty 77 má co říci lidem i po tak dlouhé době a téměř na druhém konci světa. Ale hlavně jsme rádi, že můžeme touto cestou podpořit dodržování lidských práv“, zdůvodnil svoji iniciativu během tiskové konference Alexandr Vondra.    
   
text –kk-
foto archiv Senátu PČR

vytisknout  e-mailem