Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 32. týden

Na své 11. schůzi, která se konala první týden v srpnu, projednali senátoři mezi jinými návrhy zákonů  také tři senátní předlohy. Návrh senátní novely zákona o sociálních službách připravil senátor Zdeněk Škromach s  dalšími senátory. V navržené normě požadují, aby kraje financovaly sociální služby až do konce roku 2013. Stávající zákon totiž počítá s tím, že dotace na sociální služby bude ministerstvo poskytovat krajům jen do konce letošního roku na základě jejich požadavků. Od příštího roku by pak kraje měly dostávat dotaci ze státního rozpočtu, přičemž ministerstvo by výši dotací schvalovalo. Podle tvůrců novely ale zákon přesně nestanovuje způsob převodu peněz. Senátoři tvrdí, že systém ještě není na změnu financování připraven. Podle jedné z autorů návrhu novely senátorky Dagmar Telermešové  existuje několik důvodů pro posunutí účinnosti zákona. „Je to zaprvé zákon o sociálních službách: nestanoví způsob převodu finančních prostředků do rozpočtu jednotlivých krajů. Zadruhé – v rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí pro rok 2011 je alokovaná částka v rámci České republiky 6,1 miliard korun. Přičemž ministerstvo financí nepředpokládá, že by kraje získaly tuto částku v rámci rozpočtového určení daní. Předpoklad je, že tato částka bude rozpuštěna do příspěvku na péči, jež bude hlavním nositelem této platby. Pouhé dvě miliardy, které by měly být poskytnuty krajům na dofinancování sítě sociálních služeb, jsou naprosto nedostačující. Zatřetí – není zatím vyjasněná otázka altmarských kritérií, která se týkají veřejné podpory. A začtvrté – nejsou zpracovány standardy úrovně sociálních služeb v rámci České republiky. A důležité je i nerovnoměrné rozložení sítě sociálních služeb,“ uvedla na schůzi senátorka D. Terelmešová.  Podle jejích slov má navržené odsunutí této změny do konce roku 2013 vytvořit prostor pro ustálení struktury sociálních služeb v jednotlivých krajích České republiky. Senátoři návrh novely zákona odsouhlasili, nyní norma putuje k projednání do Poslanecké sněmovny.
 
Senátoři projednávali také návrh novely zákona o České televizi, který přišel z Poslanecké sněmovny. Připravili k němu pozměňovací návrhy a celý návrh zákona poslali zpět poslancům k dalšímu hlasování. Podle návrhu senátorů by veřejnoprávní televize mohla od příštího roku vysílat reklamu jen na kanálech ČT2 a ČT 4. Z takto získaných peněz by měla financovat kulturu a výrobu sportovních pořadů. Reklama by tak zmizela z ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24. Do konce června příštího roku by Česká televize měla přispívat ještě na dokončení digitalizace. Senátoři také navrhují, aby si Česká televize z výnosů z reklamy mohla odečíst náklady na jejich správu.
 
V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce si každý víkend mohou návštěvníci připomenout blížící se výročí Senátu. Výstava 15 let českého Senátu přibližuje osm funkčních období Senátu od roku 1996 do současnosti. V osmi vitrínách jsou fotografie z nejdůležitějších akcí, které se v daném období v Senátu konaly. Fotografie jsou doplněné o drobné artefakty – dary zahraničních návštěv, historické listiny, průkazy senátorů apod. U každého funkčního období je také přehledný panel znázorňující složení Senátu dané doby spolu s grafem vystihujícím legislativní činnost Senátu funkčního období. Dva panely představují zastoupení senátorů ve všech senátorských volebních obvodech. Zájemci si také mohu prolistovat všechny ročníky časopisu Senát, který vychází od samých začátků fungování horní parlamentní komory a shrnuje její celou činnost. Devátá vitrína spolu s dvěma panely představuje stručný nástin parlamentarismu naší země v 19. a 20. století. Výstavu doplňuje historické pohyblivé diorama Obstrukční scéna v rakouské Říšské radě v 19. století a vybrané citáty ze schůzí Senátu. Výstava potrvá do 31. ledna 2010 a veřejnosti je zdarma přístupna o víkendech od 10 do 17 hodin.
 
text -kk-

vytisknout  e-mailem