Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 3. týden

Diskuse v Senátu: Éra sobectví končí .. aneb jak dál po finanční a hospodářské kriziDiskuse v Senátu: Éra sobectví končí .. aneb jak dál po finanční a hospodářské krizi

Senátorka Alena Gajdůšková, 1. místopředsedkyně Senátu, v současnosti nejvýše ústavně postavená žena v naší republice, pozvala 12. ledna do Senátu dvacítku žen, které se angažují ve veřejném životě. Společně diskutovaly na téma  Éra sobectví končí .. aneb jak dál po finanční a hospodářské krizi. Hlavními hosty setkání byli Miluš Kotišová, známá překladatelka, učitelka a publicistka, která se dlouhodobě věnuje prosazování žen do veřejného života, a ekonom Tomáš Sedláček. Přítomní hovořili o současné hospodářské krizi z pohledu vědy, podnikatelského prostředí i vzdělávání. Diskuse se stočila i k zodpovědnosti politiků a političek za jejich rozhodnutí. Byla vyzdvižena také nutnost odborného vzdělání každého politika. Přítomné ženy vyjádřily přání v podobných diskuzích pokračovat, a vytvářet tak neformální přesoborovou síť veřejně činných žen.
 
Se začátkem nového roku byly zveřejněny v rámci oficiální webové prezentace Senátu specializované stránky určené pro děti a mládež. Senát chce tímto způsobem oslovit přiměřeně věku i děti a mládež a podat jim srozumitelným způsobem základní informace týkající se činnosti Senátu, jeho sídla i práce jednotlivých senátorů. Zároveň vychází vstříc dalším požadavkům na vznik vzdělávacího a informativního programu, do kterého kromě organizovaných školních prohlídek patří i pravidelné semináře pro pedagogické pracovníky. Webové stránky jsou rozděleny do několika částí. Jejich ústředním motivem je personifikovaná postava lvíčka, který by měl propojit symboliku Senátu a dětskou hravost a představivost. Lvíček mění na různých stránkách podoby, podle tématiky, kterou si uživatel zvolí.
 
V první částí celé aplikace jsou stručné základní informace o Senátu, jeho pravomocích a areálu Senátu. Zájemci si také mohou pustit film o horní parlamentní komoře, který je připraven pro děti a mládež od 8 do 15 let. Druhou částí je legislativní proces. Jedná se o nelehkou problematiku, a tak ji dětem zpřístupňujeme i pomocí jednoduché interaktivní hry, kdy si uživatel může navolit, jakým způsobem daný zákon projde celým legislativním procesem. Ve třetí části – sídlo Senátu - se mohou žáci dozvědět nejen o historii místa, kde Senát sídlí, ale také prohlédnout fotografie všech tří paláců, které byly Senátu ze zákona určeny jako sídlo. Vedle fotografií budov a jejich interiérů jsou k vidění i fotografie z Valdštejnské zahrady, včetně zvířat a rostlin. Zvláště pro děti bude asi nejatraktivnější oddíl her. Od těch úplně nejjednodušších jako jsou omalovánky, pexesa či puzzle až po složitější kvízy, doplňovačky či roháčky.
 
Na úvodní stránce stejně jako v posledním oddílu se pak lze dozvědět o nejčerstvějších aktualitách z dění v Senátu, najdete zde pozvánku na každou akci, která se pro veřejnost v sídle Senátu koná. Samozřejmostí je z každé stránky i odkaz na oficiální stránky Senátu, kde jsou k dané tématice všechny vyčerpávající informace. Webové stránky pro mládež vznikly na základě zkušenosti zahraničních parlamentů a partnerských zákonodárných sborů zemí Evropské unie. V souvislosti se spuštěním webu pro mládež se změnila i domovská stránka webu Senátu, neboť odkaz na nový web byl umístěn v pravém sloupci stávajících oficiálních stránek. 
 
text -kk-
foto archiv Senátu

vytisknout  e-mailem