Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu - 21. a 22. týden

V pondělí 23. května se ve Valdštejnově pracovně uskutečnilo setkání místopředsedy Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Vítězslava Jonáše a členů výboru Jiřího Bise a Petra Pakosty s indickou podnikatelskou misí vedenou ředitelkou Rady hospodářských komor pro vztahy s Evropskou unií Renu Shome. Jednalo se o podnikatele v oblasti energetiky, chemického průmyslu, zemědělství, hotelnictví, IT technologií, oděvního průmyslu atd. Indická delegace hovořila o cíli mise, kterým byl průzkum možnosti spolupráce v zemích střední Evropy. Senátoři s indickými podnikateli mimo jiné hovořili o vzájemné obchodní bilanci, o možnostech navázání kontaktů s českými podnikateli, o úskalích vízové povinnosti, odstraňování legislativních a byrokratických překážek v podnikání, řeč byla i o rozvoji cestovního ruchu mezi oběmi zeměmi.
 
Ve čtvrtek 26. květnapředseda Senátu Milan Štěch pořádal ve spolupráci s Evropským hnutím ČR mezinárodní konferenci na téma Perspektivy spolupráce Evropské unie s Ruskou federací. Úvodní slovo přednesl předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jozef Regec. Konference se osobně zúčastnil S. B. Kiseljov, velvyslanec Ruské federace v ČR, který též přednesl úvodní slovo. Mezi účastníky akce byli místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček, předseda Evropského hnutí ČR emeritní senátor Edvard Outrata, předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie senátor Luděk Sefzig, 1. náměstek ministra zahraničních věcí ČR Jiří Schneider, významní odborníci České a Slovenské akademie věd a představitelé bankovního a podnikatelského sektoru, kteří se zabývají vztahy s Ruskou federací. Vystupující řečníci se věnovali vztahům Evropy a České republiky a Ruské federace v širokých historických, politických, kulturních a ekonomických souvislostech. Hodnotili pozitivně rozvíjející se kontakty a spolupráci s Ruskou federací ve všech oblastech společného zájmu. V referátech i diskusi se objevila řada témat a oblastí, které mají potenciál pro další spolupráci v různých oblastech. Vícekrát bylo zdůrazněno, že spolupráce Evropské unie (a České republiky jakožto člena) a Ruské federace přináší výhody oběma stranám.
 
Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice upořádal 30. května v Jednacím sále veřejné slyšení výboru na téma Nepedagogičtí pracovníci a jejich odměňování. Cílem bylo v součinnosti s odpovědnými resorty, to jest s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem financí ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, vytvořit provozním a správním zaměstnancům regionálního školství odpovídající platové a mzdové podmínky. Oproti vládou deklarovanému snížení platů zaměstnanců veřejného sektoru o 5 – 10 procent dochází na některých školách ke snížení platů nepedagogických zaměstnanců až o 35 procent. Záměrem bylo podnítit zejména Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ke hledání systémového řešení tohoto dlouhodobého problému.
 
V úterý 31. května se 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka sešel s místopředsedkyní vlády Gruzie a státní ministryní pro reintegraci Gruzie Ekaterinou Tkeshelashvili. „Integrace Gruzie do euroatlantického prostoru je i úkolem pro nás. Připustíme-li totiž porušování suverenity ve zdánlivě malé oblasti, v příštím kroku se tato chyba obrátí proti nám. Je proto v našem vlastním zájmu podporovat Gruzii v jejím úsilí o zachování integrity, celistvosti a v přibližování se NATO a Evropské unii,“ dodal Přemysl Sobotka.
 
Ve čtvrtek 2. června předseda Senátu Milan Štěch pořádal večeři na počest předsedy Parlamentu Maďarské republiky László Kövéra. Šéfové komor se shodli na tom, že česko-maďarské vztahy lze hodnotit jako dlouhodobě přátelské, stabilní a velmi dobré. Diskuse se vztahovala zvláště k rozhodnutí stávající maďarské vlády zrušit opatření předchozího kabinetu, který zavedl povinné důchodové připojištění. Tento krok, jak vyplynulo z debaty, totiž de facto vedl ke zhroucení veřejných financí v Maďarsku. Setkání se dále zúčastnili místopředsedkyně Senátu Alena Palečková, předseda Výboru pro záležitosti EU Luděk Sefzig, předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar a senátor Pavel Trpák.
 
Zahájení kulturního léta Senátu. Foto: archiv Senátu PČRZahájení kulturního léta Senátu. Foto: archiv Senátu PČR
Koncertem dechového orchestru mladých Juvenka Bezdružice byl zahájen šestý ročník Kulturního léta v Senátu. V Sale terreně se představí vždy ve čtvrtek od 17 hodin až do konce září hudební, taneční a folklorní soubory z různých regionů s bohatým programem. Podrobný program Kulturního léta je uveden na webových stránkách Senátu. Vstup na všechny akce je volný.
 
Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice převzal záštitu nad 14. celostátním slyšení Projektu Občan 2011. Slyšení zahájil 3. června senátor Milan Pešák, člen Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a člen Podvýboru pro předškolní, základní a střední vzdělávání. Úvodní slovo přednesla Mgr. Ivana Havlínová, výkonná ředitelka CIVITAS-CZ a koordinátorka Projektu Občan. Cílem Projektu Občan je umožnit studentům pochopit význam aktivního občanství a rozvíjení znalostí a dovedností potřebných pro účinný podíl na životě společnosti. Projekt Občan je určen pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Každým rokem se úspěšní řešitelé projektu zaměřeného na řešení problémů v jejich obci sejdou na celostátních slyšeních, kde prezentují výsledky své práce a diskutují o zkušenostech s projektem.
 
text Mgr. Bohumil Dušek

 

vytisknout  e-mailem