Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zvýšení příspěvku pro asistenty prevence kriminality: MV doporučuje superhrubou mzdu 25 000 Kč

Podle nového doporučení, které vydalo Ministerstvo vnitra (MV), by se příspěvek na superhrubou mzdu asistentů prevence kriminality působících v sociálně vyloučených lokalitách měl zvýšit na 25 000 Kč. Ministerstvo tak reaguje na problémy z praxe spojené s nedostatkem asistentů. 

V září tohoto roku uplynulo 10 let od doby, kdy Ministerstvo vnitra připravilo preventivní projekt Asistent prevence kriminality (APK), který se postupně stal nejúspěšnějším a nejvyužívanějším preventivním projektem v celé České republice.

Do současné doby činil příspěvek obci na superhrubou mzdu APK, dle doporučení Ministerstva vnitra, 20 000 Kč, což znamená přibližně 12 300 Kč čistého příjmu. Příspěvek byl naposledy navýšen v roce 2015, přitom průměrná mzda vzrostla od té doby o 22,7 % a minimální mzda dokonce o 35 %. Příspěvek poskytuje z dotací obcím MV či Evropský sociální fond a úřady práce.

Obce, které jsou do programu APK zapojeny, v poslední době velmi často Ministerstvo vnitra upozorňují na vzrůstající problém se získáváním a udržením kvalitních zaměstnanců. Jeho důvodem jsou jak nízké mzdy APK, tak snižování míry nezaměstnanosti, zvyšující se nabídka lépe placených míst či růst průměrné mzdy v ČR obecně. Kvalitní pracovníci, kteří se osvědčili, odcházejí na jiná, lépe placená místa. Objevuje se zároveň nový problém, a to vyhovět podmínkám projektů financovaných z Evropského sociálního fondu. Tato skutečnost komplikuje práci obcí a měst v oblasti prevence kriminality a také samotnou realizaci projektů.

Z výše uvedených důvodů rozhodlo Ministerstvo vnitra vydat nové doporučení k navýšení příspěvku z dotací nebo jiných forem podpory na superhrubou mzdu APK, a to ve výši až 25 000 Kč. Aplikace tohoto doporučení bude záležet také na finančních možnostech jednotlivých poskytovatelů podpory.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 
 

vytisknout  e-mailem