Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - zákon o zaměstnanosti, stykový zákon

Předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka jednal 17. září s předsedou Spolkové rady Rakouské republiky Jürgenem Weissem. Setkání obou politiků se uskutečnilo v rakouském příhraničním městě Retzu v rámci tradičního regionálního setkávání. Na programu jednání byla diskuse o bilaterálních vztazích, jednalo se také o otázkách spojených s Evropskou unií, včetně situace v okolních zemích. „Politici obou zemí vnímají, že občané začínají být k Evropské unii lhostejní, a oba jsme konstatovali, že to ukazuje na určitou odtrženost bruselské byrokracie,“ uvedl po jednání Přemysl Sobotka. Oba předsedové zdůraznili roli národních parlamentů a předseda Weiss poděkoval za připravovaný Středoevropský summit parlamentů, který se koncem září uskuteční v Senátu Parlamentu ČR.
 
Na programu 16. schůze Senátu, která se konala ve čtvrtek 18. září, bylo 16 bodů. Senátoři podpořili dva návrhy zákonů – o zaměstnanosti, který mimo jiné zavádí tzv. zelené karty cizincům, a služební zákon. Jednali také o pěti senátních návrzích zákonů. Dva z nich Senát schválil – jednak návrh stykového zákona, který připravila Stálá komise Senátu pro Ústavu ČR. Návrh zpřesňuje pravidla pro volby prezidenta republiky, kterého volí na společné schůzi Parlament ČR. Pokud by nebyl schválen žádný z připravovaných návrhů zákonů o zavedení přímé volby hlavy státu, měli by poslanci a senátoři volit prezidenta veřejným hlasováním jen tehdy, pokud se tak shodnou obě parlamentní komory. V opačném případě by volili tajným hlasováním prostřednictvím hlasovacích lístků. U veřejného hlasování by byl princip volby stejný jako při rozhodování o vyslovení nedůvěry vládě, tedy hlasovalo by se po jménech, nikoli pouze zdvižením ruky. Hlasovat by se při veřejné volbě mohlo ale i pomocí hlasovacích lístků, které by na rozdíl od tajné volby nebyly anonymní, ale každý z poslanců a senátorů by měl lístek označený svým jménem.
 
Stejná senátní komise připravila i návrh zákona o změně Jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Také tento návrh senátoři přijali. Oba senátní návrhy nyní poputují do Poslanecké sněmovny, kde o nich budou poslanci dále jednat. Návrh novely trestního zákona senátorky Aleny Gajdůškové, který si klade za cíl pomoci obětem domácího násilí, byl vrácen k dopracování. Senátorka navrhuje, aby oběti bezprostředně po činu vyslechla policie už za přítomnosti soudce a obhájce údajného pachatele, aby oběť nemohla být posléze ovlivňována. Někteří ze senátorů se domnívají, že novela by měla být koordinována s novým trestním řádem, který připravuje Ministerstvo spravedlnosti. Odročena do 31. 12. 2008 byla senátní novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách, kterou připravila skupina senátorů pod vedením Josefa Novotného a Petra Víchy. Zamítnut byl návrh zákona senátorky Václavy Domšové o důstojné smrti.
       
text: -kk-

vytisknout  e-mailem