Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 9. týden

Na své 5. schůzi osmého funkčního období Senátu se senátoři sešli 3. března. Mezi jiným projednali sedm návrhů zákonů, přičemž jich šest podpořili.
Schůze Senátu. Foto: archiv Senátu PČR. Schůze Senátu. Foto: archiv Senátu PČR.
Jednalo se například o návrh zákona o České národní bance, který upravuje působnost banky jako součásti nově vzniklého evropského systému dohledu nad finančním trhem, nebo o novelu zákona o pohonných hmotách, která umožní České obchodní inspekci zveřejňovat podrobnější informace o prodejcích nekvalitního benzínu a nafty. Tato předloha také zavádí povinnou registraci distributorů pohonných hmot, aby se zamezilo daňovým únikům a podvodům. Senátoři schválili též návrh insolvenčního zákona, podle něhož budou mít věřitelé právo popírat pohledávky ostatních věřitelů. Schválena byla mimo jiné také novela zákona o léčivech, ve které se zavádí nová pravidla pro zajišťování kvality, účinnosti a bezpečnosti přípravků pro moderní terapii.
 
Zpět do Poslanecké sněmovny ale vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání má zlepšit pracovní podmínky a zařazení zdravotních sester a dalších zdravotníků. Norma má zvýšit jejich kompetence, a tím i prestiž celé této profese. Podle novely zákona by mohly sestry vykonávat některé činnosti ještě před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovna jim je zaplatí. Norma dále prodlužuje registrační období sester, které je nezbytné pro vykonávání jejich činnosti, z šesti na deset let a snižuje za registraci cenu. Vedle toho novela zákona ruší dosavadních šest různých zaměření sanitáře a nechává jen všeobecného sanitáře. Umožňuje také zdravotnickým záchranářům, aby pracovali v lůžkových částech intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačních odděleních.
 
Senátoři v předloze však kritizovali zejména nařízení, podle kterého by sestry u záchranné služby kvalifikovala na záchranáře pětiletá praxe. O tomto problému hovořil na schůzi zpravodaj Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Jan Žaloudík, který upozornil i na střet textu předlohy se pravidly Evropské unie. „Já ze své praxe mohu říct, že je velice rizikové i z hlediska pravidel Evropské unie, z hlediska vzdělávání napříč profesemi nahrazovat vzdělání nebo nahrazovat kurzy tzv. „vysezenou pozicí". To znamená, že když jsem po nějakou dobu někde, tak získávám odbornou způsobilost,“ uvedl například J. Žaloudík. Předlohu na schůzi hájil ministr zdravotnictví Leoš Heger, který argumentoval tím, že v oblasti zdravotnictví a záchranných služeb je stále nedostatek personálu. „Záchranné služby jsou relativně náročné povolání, relativně neatraktivní pro stálé povolání … proto oni si velmi pomáhají výpomocemi pracovníků z extrémních subjektů, kteří tam chodí pracovat na dohody nebo na vedlejší pracovní činnosti, a tím ta záchranka běží,“ uvedl například L. Heger. Senátorům také slíbil, že celá problematika bude znovu řešena ve velké novele toho zákona, který je potřeba zjednodušit a spektrum povolání učinit kompaktnější. Senátoři také navrhují vložení třicetidenní lhůty, ve které by musel ministr zdravotnictví závazně rozhodnout o takzvaném zmírnění tvrdosti zákona. Předloha se tak vrací zpět k poslancům, kteří o ní budou ještě opět jednat.
 
Veřejné slyšení Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova k problematice Dřevěné knihy se konalo v Senátu 4. března.  Diskuse o kontroverzní koncepci
Veřejné slyšení k problematice Dřevěné knihy. Foto: archiv Senátu PČR. Veřejné slyšení k problematice Dřevěné knihy. Foto: archiv Senátu PČR.
ministra zemědělství o hospodaření se státním lesním majetkem se v Jednacím sále Senátu vedle senátorů zúčastnili například náměstek ministra zemědělství pro úsek lesního hospodářství Jiří Novák, předseda Podvýboru pro lesní a vodní hospodářství a potravinářství PS Jiří Oliva, ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček nebo děkan lesnické a dřevařské fakulty Mendlovy univerzity v Brně Petr Horáček. Veřejné slyšení inicioval předseda senátní komise senátor Petr Šilar. „Problematika, která dnes zazněla při prezentaci pravidel hospodaření v takzvané „dřevěné knize," zahrnuje mnoho podnětů, které pomáhá řešit naše komise pro Rozvoj venkova. Důležitý vliv špatně připraveného systému výběrových řízení vede k sociálním problémů na venkově. Nejenom vyšší nezaměstnaností, ale především ztracení možností získat zakázky v LČR pro malé živnostníky a provozovatele malých pil. Tento způsob hospodaření v lesích ČR povede k dalšímu zhoršení života na našem venkově, zvláště v pohraničních oblastech,“ uvedl na závěr dnešního veřejného slyšení senátor a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar.

text -kk-

vytisknout  e-mailem