Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 7. týden

Předseda Senátu Milan Štěch přijal  16. února mimořádného a zplnomocněného velvyslance Státu Kuvajt v naší republice Aymana Mohameda Aladsaniho. Oba politici během jednání hodnotili výborné bilaterální vztahy a možnosti budoucí vzájemné spolupráce mezi zeměmi. Tématem oficiálního přijetí byla také vízová problematika nebo 50. výročí vzniku Státu Kuvajt, 20. výročí osvobození od irácké okupace a 5. výročí od dosednutí současného emíra na kuvajtský trůn.
 
Sídlo Senátu se otevřelo ve středu 16. února představitelům českých exportérů do Ruské federace. 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka pořádal
Setkání českých exportérů do Ruské federace. Foto: Senát PČR. Setkání českých exportérů do Ruské federace. Foto: Senát PČR.
za účasti dalších členů Senátu setkání těchto podnikatelů a členů velvyslanectví Ruské federace v České republice. V rámci setkání přijal P. Sobotka i velvyslance Ruské federace v ČR Sergeje Kiseleva. Účast na setkání vedle českých podnikatelů přijali také náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka, předseda senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda, předseda představenstva Václav Petříček a výkonný ředitel František Masopust, oba z Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států, což je organizace zahrnující 9 z 15 bývalých svazových republik Sovětského svazu. Místopředseda Senátu P. Sobotka již delší dobu usiluje o to, aby politici i podnikatelé a manažeři spojili své síly v úsilí proniknout na zahraniční trhy. Podle jeho slov politici nemají do práce podnikatelů zasahovat, ale mají jim pomáhat v zahraničí otevírat dveře. „Vždy mne těšila oboustranná chuť podnikatelů – výrobců a exportérů – spolupracovat. Jsem přesvědčen, že tam, kde se čile obchoduje, je dostatek prostoru i pro vědeckou, kulturní, sportovní a nakonec i politickou spolupráci,“ odůvodnil smysl a důležitost tohoto typu akcí P. Sobotka. Domnívá se ale také, že se nejedná jen o jednostranný, nýbrž vzájemný akt výpomoci. „Na druhé straně jsem se nejednou přesvědčil při svých oficiálních zahraničních cestách, že mnohdy dobří a úspěšní exportéři pomáhají v zahraničí otevírat dveře i nám, politikům,“ zakončil místopředseda Senátu P. Sobotka.
 
Místopředseda Mandátového a imunitního výboru Pavel Čáslava přijal ve Valdštejnském paláci 17. února slovenskou parlamentní delegaci. Senát
Slovenská delegace v Senátu. Foto: archiv Senátu PČR. Slovenská delegace v Senátu. Foto: archiv Senátu PČR.
navštívila předsedkyně Výboru pro neslučitelnost funkcí Národní rady Slovenské republiky Renáta Zmajkovičová a předseda Mandátového a imunitního výboru Národní rady Slovenské republiky Gábor Gál. Obě strany se shodly na tom, že jak Česká republika, tak Slovensko řeší společné problémy týkající se rozsahu imunity poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů. Slovenská strana se také zajímala o přímou volbu českého prezidenta, zvláště o to, zda je na české politické scéně ohledně změny Ústavy v tomto bodě shoda.
 
Do 31. března mohou občané podávat do Senátu návrhy na udělení státního vyznamenání, a to prostřednictvím jednotlivých senátorů nebo senátorských klubů. Návrh je možno zaslat elektronicky nebo poštou, potřebné adresy jsou uvedeny na webových stránkách Senátu www.senat.cz. Pro správné vyřízení podnětu by měli občané v návrhu uvést identifikační údaje navrhované osoby, včetně data a místa narození, národnosti, státní příslušnosti a úplné adresy. V případě návrhu „in memoriam“ rovněž datum úmrtí a údaje o osobě, která vyznamenání převezme. V návrhu je třeba také poznamenat kontakty na navrhovanou osobu a identifikační a kontaktní údaje navrhovatele. Důležitá je také charakteristika a stručný životopis navrhované osoby (maximálně jedna normostrana) a samozřejmě i odůvodnění návrhu, minimálně na jedné normostraně. Návrhy projedná Podvýbor Organizačního výboru Senátu pro státní vyznamenání, vybrané návrhy jsou pak prezentovány na   plénu Senátu. Vyznamenání uděluje prezident republiky, kterému jsou návrhy Senátu zaslány, prezident se jimi však řídit nemusí.
 

vytisknout  e-mailem