Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 3. týden

O aktuální situaci v českém zdravotnictví se v Senátu diskutovalo 18. ledna. Konferenci na toto téma svolal do Jednacího sálu předseda Senátu Milan
Konference o aktuální situaci v českém zdravotnictví. Foto: archiv Senátu PČR. Konference o aktuální situaci v českém zdravotnictví. Foto: archiv Senátu PČR.
Štěch ve snaze přispět k nalezení kompromisu a řešení obtížné situace. Cílem jednání bylo umožnit na půdě Senátu výměnu názorů reprezentantů vlády, odborné i laické veřejnosti a zástupců zákonodárného sboru na řešení eskalujících problémů v českém zdravotnictví. Konferenci, kterou moderovala senátorka Alena Dernerová, zahájil svým projevem M. Štěch „Jsme tu, aby se znesvářené strany podařilo sblížit a najít kompromis, protože tento spor nemůže mít vítězů ani poražených. Mohlo by se stát, že poražení budeme všichni," uvedl na úvod svého vystoupení M. Štěch. Aktéři sporu, který vrcholí v souvislosti s avizovaným odchodem tisíců lékařů, by podle něj neměli připustit, aby se občané cítili jako rukojmí ať už vlády, nebo lékařů. Řešení by se mělo podle M. Štěcha nalézt do konce února. Jedině tak lze předejít výpadkům lékařské péče, které by mohly zásadně ohrozit zdraví a životy občanů. Kompromis, ke kterému by měly obě strany sporu spět, by měl být přitom přijatelný jak pro vládu, tak lékaře a lékařské organizace. Předseda Senátu vyzval přítomné, aby se kromě řešení odchodu lékařů zabývali rovněž systémovými nedostatky českého zdravotnictví, tedy neadekvátním nastavením systému vzdělávání lékařů, neefektivním nakládáním s penězi či propadem příjmů ze zdravotního pojištění. Se svým příspěvkem vystoupili na konferenci vedle některých senátorů také předseda Lékařské komory ČR Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, ministr zdravotnictví Leoš Heger a zástupce Asociace krajů ČR hejtman Jiří Běhounek.
 
Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice uspořádal 17. ledna v Senátu veřejné slyšení k petici občanů, která požaduje zrušení rozhodnutí Ministerstva dopravy o zastavení výstavby silnice I/11 a kterou podpořilo více než 28 tisíc občanů Moravskoslezského kraje. Cílem slyšení bylo projednat rozhodnutí ministra dopravy o zastavení výstavby silnice mezi Ostravou a Opavou. Petenti toto rozhodnutí považují za nekoncepční a neekonomické. Podle nich postrádá racionální a analytické podklady a navíc je v zásadním rozporu s programovým prohlášením vlády. Zamítavý krok Ministerstva dopravy by petenti rádi změnili, neboť dle jejich názoru negativně ovlivní dopravní infrastrukturu v západní části Moravskoslezského kraje, která je nutnou podmínkou pro další rozvoj oblasti postižené vysokou mírou nezaměstnanosti.
 
Předseda Senátu Milan Štěch přijal 14. ledna velvyslance Ruské Federace v ČR Sergeje Borisoviče Kiseljova. Přijetí v Senátu se konalo u příležitosti
Přijetí velvyslance Ruské Federace v ČR Sergeje Borisoviče Kiseljova. Foto: archiv Senátu PČR. Přijetí velvyslance Ruské Federace v ČR Sergeje Borisoviče Kiseljova. Foto: archiv Senátu PČR.
nástupu ruského diplomata do úřadu. Pan velvyslanec v úvodu poblahopřál panu předsedovi ke zvolení do funkce. Oba politici poté vyjádřili oboustrannou spokojenost s dobrou úrovní vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi včetně meziparlamentní spolupráce. V této souvislosti hovořili také o možné návštěvě České republiky předsedy horní komory ruské Dumy S. Mironova. Na setkání se diskutovalo mimo jiné také o vzájemné spolupráci obou zemí v oblasti ekonomiky, politiky a kultury. Předseda Senátu také otevřel problematiku boje proti mezinárodnímu terorismu.
 
Dne 19. ledna se předseda Senátu Milan Štěch zúčastnil vzpomínkové akce Pocta Jana Palacha v Mělníku. U pomníku Jana Palacha položil během pietního aktu kytici. „Jan Palach se rozhodl pro mimořádný čin v době, kdy začalo být zjevné, že okupační vojska nezůstanou na našem území jen přechodně. Jeho zoufalý, ale promyšlený čin byl více než symbol,“ uvedl předseda Senátu. Ve svém projevu poukázal na to, že J. Palach chtěl svým činem vyburcovat veřejnost a přimět k aktivitě co nejvíce spoluobčanů, kteří podporovali změny v roce 1967 a 1968. Připomněl, že J. Palach byl nejen muž činu, ale především hluboce racionální a praktický člověk. „Věděl, že izolovaná akce studentstva už nemohla mít v té době efekt. Proto uvažoval o nezbytném použití tehdy nejsilnějšího média – rozhlasu, a o generální stávce jako o nejsilnějším nástroji, který měla neozbrojená většina národa k dispozici,“ uvedl mimo jiné předseda Senátu. „Jan Palach byl statečný člověk, a proto si zaslouží naši trvalou úctu a památku,“ uzavřel předseda Senátu M. Štěch.
 
text -kk-

 

vytisknout  e-mailem