Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 2. týden

Předseda Senátu Milan Štěch pozval do Senátu 11. ledna členy zastupitelských sborů, které působí v České republice. Na již tradičním novoročním setkání se senátorkami a senátory se sešla téměř stovka hostů. Na začátku setkání přítomní uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého předsedy senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jiřího Dienstbiera. Předseda Senátu M. Štěch poté uvedl, že tradiční setkání dává všem možnost neformálně si pohovořit o tom, co nás v oblasti vztahů mezi našimi zeměmi zajímá. Po připomínce událostí uplynulého roku vyzdvihl stále trvající hrozbu terorismu. „Proti terorismu musíme být i nadále jednotni v postupu, neustále a i opakovaně vynakládat maximální úsilí k jeho oslabení, zejména řešení příčiny, které ho vytváří a podněcují,“ uvedl mimo jiné M. Štěch. Na závěr hostům poděkoval za jejich práci i za spolupráci se Senátem. Za přítomné diplomaty senátorky a senátory pozdravil doyen diplomatického sboru apoštolský nuncius Diego Causero.
 
Dne 8. ledna 2011 po delší vážné nemoci zemřel senátor Jiří Dienstbier. V Senátu pracoval od roku 2008, kdy získal senátorský mandát na Kladensku.
Smuteční rozloučení s Jiřím Dienstbirem. Foto: archiv Senátu PČR.  Smuteční rozloučení s Jiřím Dienstbirem. Foto: archiv Senátu PČR.
Smuteční rozloučení s J. Dienstbierem se uskutečnilo ve Valdštejnském paláci 14. ledna. V dopoledních hodinách se jeho památce přišli poklonit občané, v poledních hodinách se s J. Dienstbierem rozloučili představitelé státu, senátoři, rodina a přátelé.  Mezi smutečními hosty byli prezident republiky Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny  Miroslava Němcová, předseda vlády Petr Nečas, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, Mons. Dominik Duka, bývalý prezident Václav Havel a doyen diplomatického sboru apoštolský nuncius Diego Causero. Ze zahraničí se přijeli s panem senátorem Dienstbierem rozloučit kromě dalších místopředseda vlády Slovenské republiky  pro lidská práva a národnostní menšiny Rudolf Chmel, ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Mikuláš Dzurinda, státní ministryně Ministerstva zahraniční SRN Cornelia Pieper, bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, šéfredaktor Gazeta Wyborcza Adam Michnik nebo poradce prezidenta Komorowského Jan Lityński.
 
Předseda Senátu M. Štěch ve svém projevu uvedl, že J. Dienstbier byl v Senátu respektovanou autoritou a v otázkách zahraniční politiky se mu málokdo mohl rovnat. „Pro Jiřího byl charakteristický nadhled, nonšalance a velká vnitřní síla. Všechny tyto vlastnosti dokonale osvědčil v každé své životní roli. Jako novinář, politik, diplomat. Jako člověk,“ uvedl M. Štěch. Ministr zahraničí K. Schwarzenberg ve svém smutečním projevu poukázal na to, že Jiří Dienstbier byl spolu s Václavem Havlem symbol nového Československa. „Byl symbol demokratických voleb, symbol statečnosti, symbol disentu,“ připomněl K. Schwarzenberg. Ze svého přátelství k J. Dienstbierovi se vyznal místopředseda Senátu Petr Pithart. Zavzpomínal také na spolupráci v době disentu i na to, že jeho přítel odmítl nabídku emigrovat. J. Dienstbier podle něj vždy dával přednost odpovědnosti a důsledně trval na dodržování lidských práv.
 
Slovenský vicepremiér Rudolf Chmel hovořil o J. Diestbierovi jako o státníkovi, o zastánci svobody a o bytostném demokratovi. „Odstraňovat strach z vědomí jednotlivců i celého společenství bylo jeho údělem i tehdy, když se společnost adaptovala na oportunitu a moralitu,“ uvedl mimo jiné R. Chmel. Poznamenal také, že senátor Dienstbier neměl rád škrobenou diplomacii. "I proto jsme ho měli tak rádi a proto jsme si ho tak vážili," řekl R. Chmel. Podle německého exministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera, který s J. Dienstbierem stříhal ostnaté dráty železné opony, byl jeho přítel humanistou a velkým Evropanem. Také Genscher vyzdvihl jeho laskavost, upřímnost a lidskost. "Byl to člověk, který ztělesňoval nejlepší črty českého duchovna: odvahu, humor, sebeironii a dobro. Ale nejdůležitější, za co jsme ho milovali, bylo to, že Jirka miloval mít rád lidi," řekl v proslovu někdejší polský disident, šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik.

text -kk-

vytisknout  e-mailem