Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy ze Senátu – 13. týden

Předseda Senátu Milan Štěch pozval 30. března do Senátu členy Rady Asociace krajů. Na pracovním obědě přivítal předseda Senátu hejtmany po dvou
M. Štěch se členy Rady Asociace krajů. Foto: archiv Senátu PČR. M. Štěch se členy Rady Asociace krajů. Foto: archiv Senátu PČR.
letech. M. Štěch nejprve přítomné informoval o aktivitách horní parlamentní komory, o pořádaných i plánovaných seminářích a konferencích. Zároveň připomněl, že během svého čtyřměsíčního působení ve funkci předsedy Senátu již uskutečnil oficiální návštěvu kraje Vysočina, Moravskoslezského a Plzeňského kraje a pravidelně se vypravuje i do jednotlivých měst v České republice. Přítomné ujistil, že v těchto aktivitách a živé komunikaci s regiony hodlá nadále pokračovat. 
 
Hejtmani a náměstci hejtmanů, kteří se nemohli dnešního jednání zúčastnit, informovali M. Štěcha o problémech, které jejich regiony trápí. Klíčovým tématem jednání byla problematika přesunu povinností a odpovědnosti z centrální úrovně na kraje, ovšem bez toho, aniž by paralelně byly přesunuty také adekvátní finanční prostředky. „Kraje se zadlužují, protože vláda na ně přenáší řadu kompetencí, ovšem bez potřebných peněžních prostředků,“ podotkl v té souvislosti hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Připomněl například slib ministra zdravotnictví Leoše Hegera lékařům pracujících u záchranných služeb, že dojde k navýšení jejich platu. Nyní se ministerstvo zdravotnictví pokouší přesunout plnění na kraje. M. Štěch konstatoval, že podobným problémem trpí také obce, na něž centrální vláda některé povinnosti přenáší, ovšem bez potřebných financí k jejich naplnění. Dále se hovořilo také o problematice nedostatečného čerpání evropských fondů prostřednictvím regionálních operačních programů. Hejtmani se shodli, že složitou situaci zkomplikuje rozhodnutí Ministerstva financí snížit dotace zpětně. „S hejtmany jsem se dohodl na další spolupráci. Konkrétně k těmto dvěma tématům hodláme v Senátu uspořádat ještě v letošním roce slyšení nebo konference,“ konstatoval předseda Senátu.  
 
Na pracovním obědě zazněly i připomínky k vládou plánovaným změnám rozpočtového určení daní. Přítomní se shodli, že v době hospodářské stagnace není rozhodně dobré změny tohoto rozsahu a charakteru realizovat. „Skutečnost, že se stejný objem financí jen jinak přerozdělí, vyvolá velké napětí a problémy,“ řekl například pražský primátor Bohuslav Svoboda. Hejtmani spolu s předsedou Senátu kritizovali zároveň postup vlády, která plánuje reformy v řadě oblastí, ovšem hejtmani ani legislativci jejich podobu neznají. „Bohužel dodnes nemáme k dispozici návrhy těchto reforem a nevíme, co vlastně koalice plánuje dělat. Problém ostatně může tkvět i v tom, že ani sama vláda nemá jednotný názor, jak které reformy provést, protože koaliční partneři se nejsou schopni shodnout,“ uvedl hejtman S. Eichler. Předseda Senátu M. Štěch se se zástupci krajů dohodl, že v Senátu uspořádá za jejich účasti jednání se zástupci vlády o řešení nedostatečného finančního zajištění činností, které stát převedl na kraje. „Pokud stát chce, aby kraje vykonávaly činnost, kterou měl dosud ve svém zodpovědnosti, měl by garantovat její financování. Ono se to dobře dělá systémem padajícího listu, ale někde to má svůj konec, ty kraje už to de facto nemají kam přenášet,“ řekl M. Štěch po jednání novinářům. Chystané jednání nechce předseda Senátu pojímat jako politický střet mezi zástupci krajů a vládní koalicí, ale jako diskusi s cílem pomoci obyvatelům krajů.  
 
Předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Jozef Regec a člen výboru Tomáš Kladívkose poslední březnový den sešli s delegací Zahraničního výboru slovinského parlamentu, kterou vedla jeho předsedkyně Janja Klasinc. Slovinští poslanci se zajímali o fungování dvoukomorového parlamentního systému v naší republice a o naše dosavadní zkušenosti z členství v Evropské unii. Během setkání se hovořilo také o podpoře veřejného mínění českému zapojení do Severoatlantické aliance v souvislosti s probíhajícím zásahem Spojenců v Libyi. Obsáhlá diskuse byla věnována i vývoji situace na Balkáně. Janja Klasinc vyjádřila přesvědčení, že vztahy balkánských národů se budou nadále stabilizovat a ocenila vývoj srbské pozice vůči Kosovu. Blížící se vstup Chorvatska do Evropské unie vnímají Slovinci dle jejích slov velmi pozitivně.

text -kk- 

vytisknout  e-mailem