Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna – k hospodaření politických stran

Největší vládní strana ODS měla ke konci loňského roku závazky po lhůtě splatnosti za 146,3 milionu korun. Koaliční TOP 09 zase dala 10,3 milionu korun spřízněným Starostům a nezávislým, s nimiž loni kandidovala ve sněmovních volbách. Neparlamentní Suverenita – Strana zdravého rozumu vykázala na loňský rok členské příspěvky 126 korun. Vyplývá to z finančních zpráv politických uskupení za rok 2010, které jsou od 5. dubna opět přístupné k nahlédnutí v Parlamentní knihovně ve Sněmovní 4. Zájemci se tak mohou, přesně podle pravidel, které určuje zákon o sdružování v politických stranách a hnutích, podívat na údaje o jejich ziscích, ztrátách nebo třeba sponzorských darech.
 
Strany musí mimo jiné uvádět, kolik na darech dostaly od jednotlivců i firem, a to jak v penězích, tak v nepeněžních darech. Občanští demokraté, kteří loni vykázali ztrátu přes 222 milionů korun, ve zprávě uvedli, že závazky po lhůtě splatnosti hradí, jsou už splaceny zhruba z poloviny, a budou hradit po dohodě s dodavateli v průběhu letošního roku. TOP 09 byla loni hlavním dárcem Starostů a nezávislých, kteří kvůli nedostatkům finanční zprávy za rok 2009 loni nedostali státní příspěvky. Chyby už odstranili a peníze by měli získat letos. Starostové a nezávislí vykázali loni příjmy 12,9 milionu korun a výdaje 9,5 milionu korun. Půjčky měli ke konci roku 1,1 milionu korun. Ačkoli Suverenita – Strana zdravého rozumu dostala od členů jen 126 korun, příjmy měla díky státním příspěvkům více než 24 milionů. Výdaje činily přes 20,5 milionu korun. Rovněž neparlamentní Strana práv občanů – zemanovci vykázala poměrně značné dary, a to celkem 37,7 milionu korun. Příjmy i výdaje této strany byly loni zhruba 71 milionů korun.
 
Poslanec Vladimír Koníček z KSČM)kontrolního výboru řekl, že finanční zprávu podalo včas 96 ze 178 registrovaných stran a hnutí. Některá nová uskupení však posílala zprávy místo do Sněmovny na ministerstvo financí. Už při zběžném prohlédnutí vykazují některé zprávy nedostatky. Podle Koníčka jsou i u některých parlamentních stran. Zprávami se nyní bude zabývat kontrolní výbor, který rozhodne, zda jsou úplné. Pokud strana výroční finanční zprávu nepředloží, nebo ji dodá neúplnou, výbor ji zpravidla nejprve vyzve, ať to napraví. Dalším krokem teprve bývá žádost o pozastavení činnosti uskupení. Ústavní soud v roce 1996 rozhodl, že potrestat stranu pozastavením činnosti nebo rozpuštěním lze jen tehdy, pokud se provinila opakovaně.
 
Ministr vnitra Radek John (VV) neměl podle usnesení sněmovního kontrolního právo rozhodnout o zrušení projektu výstavby výcvikového centra v Hradci Králové, kde se měly vzdělávat složky Integrovaného záchranného systému. Svým rozhodnutím, kterým projekt zrušil, tak obešel vládu. Ministr John již dříve před výborem označil projekt výstavby polygonu za megalomanský a jeho zastavení zdůvodnil mimo jiné rozpočtovými škrty. Vnitro zastavilo záměr postavit polygon koncem loňského roku a podle Johna chce peníze získat na tři menší projekty, například na nákup hasičských cisteren. Středisko mělo stát asi 1,8 miliardy korun, přičemž většinu nákladů měla hradit Evropská unie. Náměstek ministra vnitra Michal Moroz na obranu svého resortu, že nešlo o projekt, ale o projektový záměr, který mohl ministr John zrušit bez souhlasu vlády.
 
text -žam-

vytisknout  e-mailem