Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - úspory v rozpočtu se budou týkat i poslanců

Sněmovna musí ve svém letošním rozpočtu zmrazit další výdaje za celkem 15,6 milionu korun. Stejný krok udělali poslanci již letos v únoru, kdy na základě požadavku Fischerovy vlády omezili výdaje za 7,4 milionu korun. Celkově se letošní škrty dostanou nad 23 miliónů korun. Nejvíc peněz se ušetří na omezení zahraničních služebních cest, a to přes devět milionů. Snížení počtu místopředsedů sněmovny z pěti přinese v ročním hospodaření úsporu 1,5 milionu korun. Aktuální zmrazování výdajů se týká tzv. nemandatorních výdajů, tedy peněz, které Sněmovna nemusí povinně podle zákona vyplácet. Sněmovna totiž musí letos na povinných výdajích vyplatit přes 550 milionů korun. V nich škrtat beze změny zákona nemůže.
 
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová upozornila i na další tři položky, jichž se bude týkat škrtání v příštím roce. Jde o vnitrostátní letenky poslanců do Ostravy, obměňování výpočetní techniky a vozového parku. Proplácení letenek umožňuje poslancům zákon, ten bude nutno nejdříve změnit. „Není žádný důvod, aby létali poslanci na Ostravsko," tvrdí Němcová. Poukazuje na to, že podobně dlouhou cestu domů mají například poslanci z Uherskohradišťska. Jen za loňský rok prolétali tito poslanci ze sněmovního rozpočtu 1,5 milionu korun. Sněmovna jim zaplatila 190 letenek v průměrné ceně 8014 korun. Poslanci se budou snažit, pokud ne tuto položku úplně vypustit z rozpočtu na rok 2011, tak ji alespoň řádově omezit. Sněmovna také neobmění žádný z osobních počítačů a tiskáren v poslaneckých kancelářích a ani korunu nemůže dát do vozového parku. Další možnost úspor vidí předsedkyně Němcová v přechodu z papírových na elektronické dokumenty. V minulých volebních obdobích již takové pokusy byly, ale Sněmovna se nedostala k jejich schvalování, protože tento krok vyžaduje i změnu zákona o jednacím řádu.
 
Sněmovna bude mít také v rozpočtu na příští rok zhruba o deset procent méně peněz na platy zaměstnanců. V úvahu tak připadá buď krácení platů nebo propouštění. Zvažuje se také, jak naložit se sídlem předsedy v Praze 6 v ulici U Ladronky. Ta se využívá 13 let a doposud v ní bydleli všichni předsedové Poslanecké sněmovny. Němcová dům užívat nebude. Podle jejích slov jsou tři varianty, co s budovou dál. Bylo by možné ji zakonzervovat, což by uspořilo asi dvě třetiny ročních provozních nákladů, dům by podle ní bylo možné také přestavět na reprezentativní účely; mohly by tam být ubytovány menší zahraniční delegace a konal by se tam společenský program. Němcová ale soudí, že přestavba by byla příliš nákladná, a přiklání se k prodeji nemovitosti. O tom, co bude s vilou dál, rozhodne Stálá komise pro práci Poslanecké sněmovny.
 
Nová předsedkyně Poslanecké sněmovny by chtěla rovněž prosadit několik dalších změn v zákoně o jednacím řádu. Pozměňovací návrhy by poslanci měli předkládat v dostatečném předstihu, aby byl čas na jejich prostudování. Měla by se také prodloužit lhůta mezi druhým a třetím čtením návrhů zákonů, aby se zprůhlednil legislativní proces. O změnách programu sněmovní schůze, což zatím ukrajuje vždy při ranním zahájení jednání desítky minut z ostře sledovaného času, by poslanci jednali vždy večer, aby bylo předem jasné, o čem bude Sněmovna další den jednat. Sněmovní dokumenty by měly být výhradně v elektronické podobě.

text -žam-

vytisknout  e-mailem