Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna - předsedkyně Miroslava Němcová jednou ze tří žen ve čtyřčlenném vedení Sněmovny

Na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny v 6. volebním období byla do jejího čela zvolena předsedkyně Miroslava Němcová z ODS. Po někdejší předsedkyni Senátu Libuši Benešové je v dějinách ČR druhou ženou v nejvyšších ústavních funkcích, kterými jsou prezident, předsedové parlamentních komor a předseda vlády. Místopředsedy Sněmovny se stali Lubomír Zaorálek (ČSSD), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Kateřina Klasnová (Věci veřejné). Němcová krátce po zvolení v krátkém projevu zdůraznila, že bude usilovat o to, aby se styl Poslanecké sněmovny změnil ke korektnímu jednání a aby ve sněmovních lavicích vládla slušnější atmosféra. Sněmovna bude podle jejích slov i nadále místem názorových střetů, přála by si prý však, aby byla i obrazem tolerance a spolupráce. Letošní parlamentní volby potvrdily, že voliči více než dříve zvažovali jak preference programové, tak personální. Takový pozorný výběr znamená, že mnohem kritičtěji budou posuzovat náš výkon. Nejde pouze o kvalitu zákonů, ale též o styl našeho jednání," uvedla nová předsedkyně Poslanecké sněmovny.
 
Miroslava Němcová se narodila v roce 1952 v Novém Městě na Moravě. Absolvovala Střední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě a v letech 1974 až 1992 pracovala v Českém statistické úřadu. Od roku 1992 vlastní ve Žďáru nad Sázavou knihkupectví. Členkou Poslanecké sněmovny je nepřetržitě od roku 1998, dvě volební období byla místopředsedkyní Sněmovny. V letech 1994 až 2002 působila jako členka zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou. Kateřina Klasnová (32 let) je zastupitelkou Prahy 1 a šéfredaktorkou časopisu Pražan. Do Poslanecké sněmovny byla letos zvolena poprvé. Absolvovala religionistiku a dějiny náboženství na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, studuje politologii a mezinárodní vztahy na vysoké škole CEVRO Institut. Do VV vstoupila v roce 2001, posledních pět je místopředsedkyní. Loni se ucházela o mandát v Evropském parlamentu. Vlasta Parkanová (58 let) je předsedkyní krajské organizace TOP 09 v Jihočeském kraji. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, do roku 1990 pracovala jako podniková právnička. V lednu 1990 byla za Občanské fórum kooptována do Federálního shromáždění, kde působila až do června 1992. V letech 1992 až 1995 pracovala na ministerstvu zahraničí, poté až do roku 1997 na ministerstvu vnitra. Od ledna 1997 do července 1998 byla ministryní spravedlnosti. Poslankyní je od roku 1997. Od ledna 2007 do května 2009 byla ministryní obrany (od ledna 2009 i první místopředsedkyní vlády).
 
Lubomír Zaorálek (53 let) je místopředsedou ČSSD. Absolvoval brněnskou filozofickou fakultu, tři roky byl dramaturgem v ostravském studiu Československé televize. V listopadu 1989 spoluzakládal ostravské Občanské fórum, později vstoupil do Občanského hnutí. Od ledna do června 1990 byl poslancem Federálního shromáždění. V letech 1990 až 1996 byl ostravským zastupitelem, učil také na Ostravské univerzitě. Členem Sněmovny je od roku 1996, v letech 2002 až 2006 byl jejím předsedou, od roku 2006 místopředsedou. Poslanci zřídili na ustavující schůzi celkem 17 výborů. Je to o jeden méně než v minulém období, sloučily se branný a bezpečnostní výbor. Strany vznikající koalice původně hovořily o 16 výborech. Spojení kontrolního a petičního výboru ale brání zákon, který se musí změnit. Do té doby budou mít oba výbory stejné členy.
 
text -zam-

vytisknout  e-mailem