Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – první kolo senátních voleb

Na pracovní návštěvu přijela v říjnu do Senátu delegace Senátu Kanady vedená předsedou kanadského Senátu Noëlem Kinsellou. Delegaci přijal 11. října předseda Senátu Přemysl Sobotka, který Kanaďany do České republiky oficiálně pozval. Hlavním tématem jednání se stala otázka víz. „Předseda Kinsella zmínil, že on sám před několika lety pro zrušení víz hlasoval a nyní přináší dobrou zprávu v tom smyslu, že kanadský parlament přijal takové změny v azylovém zákoně, které mohou vést, a já jsem přesvědčen že povedou, ke zrušení víz pro občany České republiky,“ uvedl P. Sobotka na tiskovém briefingu po jednání. Podle něj je jediným skutečným řešením dostat Českou republiku do standardního postavení v rámci zemí schengenského prostoru, tedy bezvízového režimu. „Na tom jsme se s panem předsedou Kinsellou shodli, v tuto chvíli jsou ale před námi ještě další jednání a také technické kroky, které postupně k odstranění víz povedou,“ dodal P. Sobotka. Během jednání se hovořilo také o bilaterálních vztazích v hospodářské oblasti. N. Kinsella podle předsedy českého Senátu v této souvislosti zdůraznil, že Českou republiku vnímá jako „ostrov klidu“ a ekonomické stability v Evropě.
 
Kanadská delegace také jednala se senátory z Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Během rozhovorů s předsedou výboru Jiřím Dienstbierem se hovořilo také o problematice víz do Kanady. N. Kinsella vysvětlil senátorům legislativní postup, který by měl vést k odstranění vízové nereciprocity mezi oběma zeměmi a vyjádřil naději, že nový kanadský zákon o azylu povede ke zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do Kanady. Senátor Tommy Banks, člen bezpečnostního výboru, se zajímal o pravidla a právní úpravu činnosti bezpečnostních složek v České republice. Parlamentní dohled nad zpravodajskými službami a regulaci odposlechů objasnil kanadské delegaci senátor Tomáš Kladívko. Obě strany mimo jiné také zdůraznily význam parlamentní diplomacie pro udržování a rozvíjení vzájemných vztahů. Kanadská delegace se setkala také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslavou Němcovou a s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.
 
V prvním kole senátních voleb ve dnech 15. a 16. října, které se konaly v jedné třetině volebních obvodů, nezískal senátorský mandát ani jeden z kandidátů. Žádný z uchazečů nesplnil podmínku zisku nadpoloviční většiny hlasů, a tak do druhého kola senátních voleb postupovali ve všech obvodech dva kandidáti s největším počtem hlasů. Ve valné většině do druhého kola postupují stávající senátoři, kteří o mandát opětovně usilují. Postoupit se nepodařilo pouze senátorce Aleně Müllerové z Ústí nad Orlicí a senátorům Vlastimilu Balínovi z Mostu, Jiřímu Stříteskému z Pardubic a Igorovi Petrovovi z Frýdku-Místku. Ve volbách nekandidovali stávající senátoři Jan Nádvorník, Jiří Nedoma, Vlastimil Sehnal, Václav Jehlička a Rostislav Slavotínek. Druhé kolo senátních voleb se bude konat ve dnech 22. a 23. října, a to   v obvodech, ve kterých se konaly poslední senátní volby v roce 2004. Do druhého kola postoupilo 22 kandidátů z ČSSD, 19 z ODS, čtyři z TOP 09, tři z KDU-ČSL a  dva Severočeši.cz. Jeden kandidát zastupuje Nestraníky, Nezávislé, VV a Starosty a nezávislé. 

text -kk-

vytisknout  e-mailem