Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – návštěva předsedy finského Parlamentu

Na dvoudenní pracovní návštěvu přijel 23. září do Senátu předseda finského Parlamentu Sauli Niinistö. Vedle dalších senátorů jednal zvláště s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Hlavními tématy bilaterálních rozhovorů byly společná evropská obrana a otázka dalšího fungování eura. „Finové nejsou členy NATO jako my, možná právě proto velice silně cítí nutnost intenzivní diskuse o obraně evropského prostoru, a to nejen ve smyslu vojenském. Jsem přesvědčen, že NATO je dostatečným garantem bezpečnosti celé Evropy a že budování dalších struktur je vyhazováním peněz,“ uvedl k jednání P. Sobotka. Dalším klíčovým tématem byla otázka eura a s ním spojené ekonomické otázky ve smyslu společné evropské zodpovědnosti za vývoj hospodářství jednotlivých zemí. Podle P. Sobotky se oba politici shodli, že zodpovědná hospodářská politika bez dluhů musí být na prvním místě. „Solidarita je nezbytná, ale ona sama není ekonomickým lékem, důležitá je rozpočtová kázeň,“ řekl po jednání předseda českého Senátu. P. Sobotka také svému finskému partnerovi sdělil, že Senát na své poslední schůzi přijal usnesení, které upozorňuje na možné porušení subsidiarity u jednoho konkrétního návrhu evropské směrnice. „Jsem potěšen a doufám, že směrnici náš Parlament brzy obdrží a budeme se jí se vší vážností zabývat,“ reagoval předseda Parlamentu Finské republiky. Sauli Niinistö přicestoval do České republiky na pozvání na pozvání Senátu a kromě setkání se senátory jednal také v Poslanecké sněmovně s předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou, na Ministerstvu zahraničních věcí a setkal se i s premiérem Petrem Nečasem.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka přijal 20. září předsedu Národní rady Slovenské republiky Richarda Sulíka. Oba politici byli zajedno, že Česko i Slovensko by měly postupovat jednotně v Evropské unii. „Shodli jsme se, že na bilaterální úrovni nejsou mezi Slovenskem a Českou republikou sebemenší problémy,“ uvedl Přemysl Sobotka. „Zaměřili jsme se proto na hledání společných témat směrem k Unii a domluvili jsme se, že při jednání parlamentní V4, které bude za deset dnů v Bratislavě, předložíme společná témata, především ekonomická,“ dodal předseda Senátu. Oba předsedové se také shodli, že Evropská unie a bruselská administrativa musí být pod větší kontrolou národních parlamentů. „Je tu neustálá tendence jít za hranu podepsaných dohod, je tu skrytý proces vytvářet jakousi konfederaci. Lze to považovat za snahu obcházet národní suverénní parlamenty a to je nepřípustné,“ komentoval rozhovor se slovenským protějškem Přemysl Sobotka. Předseda Senátu také mimo jiné pozval Richarda Sulíka na slavnostní koncert, který se bude konat v Praze 26. října u příležitosti vzniku společného státu Čechů a Slováků. „Jsem rád, že pan předseda moje pozvání přijal a do Prahy přijede. Potvrzuje se tak tradice výborných vztahů českého a slovenského parlamentu,“ uvedl Přemysl Sobotka.

Tentýž den do Senátu zavítal na pracovní jednání také ministr zahraničí Izraele Avigdor Lieberman. „Pan ministr si schůzku v Senátu vyžádal a já jsem rád vyslechl izraelský postoj k nově otevřenému kolu palestinsko-izraelských rozhovorů. Je jasné, že komplexní řešení bude velmi obtížné, a že přehnaná očekávání mohou naopak vyústit ve frustraci a nedůvěru. V tomto smyslu podporuji izraelské kroky postupných a střednědobých smluv tak, aby se v budoucnu vytvořila atmosféra, která umožní řešení, jež dnes pod tlakem emocí a iracionality nejsou možná,“ uvedl po jednání Přemysl Sobotka. Podle předsedy Senátu by Evropská unie měla jasně vyjádřit svůj postoj k Izraeli. „Ten postoj musí být věcný a faktický, oproštěný od mediálního nánosu a stereotypů, jichž jsme v poslední době svědky,“ řekl P. Sobotka. Vyzval zároveň ministra Liebermana, aby z Izraele do České republiky více přijížděli politici i podnikatelé.
 

text -kk-

vytisknout  e-mailem