Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát - kulturní léto a výstavy

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se v sobotu 21. srpna zúčastnil pietního aktu na Vinohradech, který se konal u příležitosti 42. výročí uctění památky padlých při okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Ve svém projevu předseda Senátu připomněl, že významná role někdejšího Československého rozhlasu a jeho redaktorů se ukázala jak v září 1938, tak i v květnu 1945 a obdobně i 21. srpna 1968. Vyzdvihl také práci redaktorů z osmašedesátého roku, jejichž zásluhou se naše země dozvěděla pravdu o vpádu cizích vojsk, která měla být podle představ okupantů a jejich domácích poskoků zamlčena a pokřivena. „To, co se tehdy občané díky rozhlasu dozvídali, včetně vysílání mimopražských regionálních vysílačů a studií, byla na dalších jednadvacet let poslední pravda, kterou směli veřejně slyšet. Kvůli tomu právě zde v těchto místech umírali čeští vlastenci,“ uvedl mimo jiné P. Sobotka. Ve svém projevu se ale také obrátil k současnosti. Připomněl, že vzpomínka na oběti z roku 1968 se v listopadu 1989 stala jedním z motorů celonárodní snahy skoncovat s komunistickou totalitou. Apeloval také na to, aby vzpomínky nebyly zapomenuty. „Nezapomínejme na to dnes, kdy se nám život ve svobodě zdá již tak samozřejmým, že mnozí snadno podléháme sobectví, zlosti a nesnášenlivosti. Ukazuje se, že žít svobodný život ve svobodné zemi není lehké ani samozřejmé. Proto si stále ve vlastním zájmu připomínejme zrůdnost realizace komunistické ideologie a činy jejích vyznavačů,“ řekl také předseda Senátu Přemysl Sobotka.
 
Kulturní léto v Senátu vstoupilo do své druhé poloviny. Každý týden od června do září vystupují ve Valdštejnské zahradě soubory z různých regionů naší republiky, jež divákům představují jednotliví senátoři ze svých volebních obvodů. Na podiu Sala terreny se vystřídaly již téměř dvě desítky pěveckých i tanečních těles. Žánrový záběr je velmi široký: od vážné hudby přes dechovku a folklór až k populárním melodiím, například v podání Pavla Nováka mladšího. Různé je i složení souborů: v Senátu vystupují amatéři, profesionálové i dětské sbory nebo sólisté. Jako hlavní host letošního ročníku Kulturního léta v Senátu vystoupil Michal Prokop a jeho skupina Framus five. Kulturní léto, které se letos koná již popáté, nabízí škálu pořadů každý čtvrtek od 17 hodin, vstup je volný. Představení se konají za každého počasí, v případě deště se hlediště přesouvá do Sala terreny. V září vystoupí v Senátu ještě například pěvecký sbor Vrabčáci z Jablonce nad Nisou, soubory z Mladoboleslavska s komponovaným pásmem Pojizeří hraje a tančí nebo městská hudba Františka Kmocha z Kolína. Další informace a podrobný program naleznete na www.senat.cz nebo v Informačním centru Senátu.
 
Senát v letním období nabízí návštěvníkům vedle programů v zahradě a tradičního víkendového prohlídkového okruhu také výstavy. V polovině srpna skončila výstava Česká hračka, kterou ve Výstavní síni zorganizovala Kancelář Senátu ve spolupráci s Umělecko-průmyslovým museem. Od 19. srpna je zde instalována výstava tří autorů: výtvarníka Josefa Poláčka, řezbáře Vladimíra Cejnara a fotografa Josefa Zosera. Josef Poláček, jenž letos oslavil své pětaosmdesáté narozeniny, se v Senátu představuje jako autor karikatur známých osobností. Ve Výstavní síni Senátu je možné vidět například karikatury Jana Wericha, Karla Högra, Ladislava Peška, Josefa Dvořáka, Jiřiny Bohdalové a další. Poláčkovy karikatury doplňují dřevořezby Vladimíra Cejnara, který také letos oslavil význačné životní jubileum – osmdesáté narozeniny. Je zajímavé porovnat, jak jednotlivé osobnosti hleděl karikaturista a řezbář, když všechna umělecká díla vznikala nezávisle na sobě. Ve Výstavní síni vystavuje vedle dřevěných portrétů i řadu pohádkových bytostí, jimž dominují zejména čerti. K vidění jsou i reliéfy s pořekadly a rčeními, ve kterých čerti vystupují. O generaci mladší je třetí autor, z jehož iniciativy se výstava koná. Josef Zoser, dlouholetý starosta města Jiřetína pod Jedlovou a bývalý senátor. Svůj mandát vykonával v letech 2002 – 2008. V té době do Prahy velmi často vozil svůj fotoaparát, aby zachytil prostředí  svého působení. Výstavu ozvláštnil fotografiemi Malé Strany a zejména sídla Senátu.  Současná výstava je dalším počinem Senátu, který v Praze čím dál častěji představuje regionální umění. Jak na vernisáži poznamenal místopředseda Senátu Petr Pithart: Praha invazi umělců z regionů potřebuje.

text -kk-

vytisknout  e-mailem