Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář Evropské migrační sítě na téma Efektivita návratů

Dne 23. ledna 2018 se na Ministerstvu vnitra uskutečnil seminář Evropské migrační sítě k možnostem zefektivnění návratů cizinců ze třetích zemí do zemí původu. 

Návratová politika stojí od vypuknutí migrační krize v centru pozornosti nejen orgánů Evropské unie, ale rovněž národních orgánů a veřejnosti.

Cílem semináře byla analýza stávajícího procesu návratů České republiky, identifikace překážek (jak legislativních, tak praktických), výměna informací, zlepšení spolupráce mezi dotčenými orgány a diskuse týkající se zavedení možných opatření vedoucích k zefektivnění stávající praxe. Program konference byl značně průřezový a pozornost byla věnována mnoha tématům. V rámci semináře byly prodiskutovány doporučení Evropské komise pro efektivnější návraty, národní a unijní legislativa a blížící se schengenské hodnocení v roce 2019, provádění dobrovolných a nucených návratů, role Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž. Na semináři byly dále projednány návratové statistiky, Evropská síť styčných pracovníků pro návraty a role Správy uprchlických zařízení v oblasti návratů.

Semináře se zúčastnilo přes 80 zástupců odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, Policejního prezidia, Ředitelství služby cizinecké policie a odborů cizinecké policie krajských ředitelství policie.

vytisknout  e-mailem