Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pořádek v krizovém řízení. Vláda schválila komplexní revizi fungování Ústředního krizového štábu

Jasné nastavení, kde a jak se řeší krizové situace včetně pandemie. Ministerstvo vnitra prosadilo na zasedání vlády nový statut a jednací řád Ústředního krizového štábu. Jeho předsedou se znovu automaticky stává ministr vnitra, případně ministr obrany. 

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) jako hlavní výkonné centrum řízení pandemie a dalších krizí. Vláda schválila komplexní revizi fungování ÚKŠ, kterou ve spolupráci s dalšími institucemi připravilo Ministerstvo vnitra. Hlavním cílem revize bylo vyjasnění gesce ÚKŠ a jeho větší flexibilita. Návrhy vycházely ze zkušeností s fungováním štábu v uplynulých dvou letech.

"V minulosti vznikaly nové struktury řízení pandemie a štáb ztratil na důležitosti. To končí a v krizovém řízení je konečně pořádek. Centrem řízení pandemie je znovu Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra," vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan. ÚKŠ se vrací k původní podobě fungování, kdy mu automaticky předsedá ministr vnitra, v případě situací souvisejících s obranou státu ministr obrany. Na základě rozhodnutí minulé vlády dosud šéfa ÚKŠ jmenoval podle svého uvážení premiér. "Odstranili jsme zmatek, který zde za minulé vlády vznikl. Jasné, jednoduché a přehledné řízení krize nám usnadní zvládání současné pandemie i dalších krizí budoucnosti," dodává Vít Rakušan.

Nově jsou také pojaté pracovní skupiny ÚKŠ a jejich rozdělení na ty zřízené vždy a na skupiny aktivované až dle situace na základě rozhodnutí předsedy ÚKŠ. Členem ÚKŠ už podle nového statutu není ředitelka Státního zdravotního ústavu. Po vyhodnocení situace se naopak nově stávají členy ředitel Českého hydrometeorologického ústavu, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

První nutné změny ve fungování ÚKŠ schválila vláda na návrh Ministerstva vnitra už 22. prosince 2021 s tím, že resort vnitra následně připraví komplexní revizi fungování štábu. Dnes schválený návrh už dříve podpořila Bezpečnostní rada státu.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

  


9. února 2022

vytisknout  e-mailem