Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra Radek John se zúčastnil jednání ministrů vnitra zemí Salcburského fóra

Ve dnech 26. - 28. srpna 2010 se ministr vnitra Radek John zúčastnil ministerské konference Salcburského fóra (sdružení ministrů vnitra ze středoevropských členských států Evropské unie), která se konala v Salcburku. 

U příležitosti desetiletého výročí od založení tohoto významného regionálního uskupení zúčastnění ministři dojednali a slavnostně podepsali dlouhodobou strategii "Vize Salcburského fóra 2020", jejímž cílem je další prohloubení a zefektivnění vzájemné spolupráce. Salcburské fórum představuje podle této vize užitečnou platformu, která má velký potenciál v prosazování společných zájmů při jednáních na evropské úrovni. V zájmu strategičtějšího přístupu a definování společných priorit se také ministři shodli na myšlence vytvoření osmnáctiměsíčního programu Salcburského fóra, který by měl být přijat do konce letošního roku.

Na programu této konference byly také důležité otázky regionální spolupráce Salcburského fóra. Ministři diskutovali o problematice bezpečnosti silniční dopravy a podpořili záměr vytvořit právní nástroj pro přeshraniční vymáhání pokut za dopravní přestupky. Díky této iniciativě by mělo být v budoucnu možné, aby byli za porušení dopravních předpisů na území České republiky efektivně postihováni i zahraniční řidiči. Prioritou Salcburského fóra je zároveň dosáhnout snížení počtu obětí na životech v silničním provozu. Další oblastí, ve které může být regionální spolupráce států Salcburského fóra velmi užitečná, je problematika velkých sportovních událostí. Ministři se shodli na některých konkrétních iniciativách, jež by měly vést ke zvýšení bezpečnosti takových událostí, jako bude fotbalový šampionát Euro 2012.

ČR spolu s ostatními členy Salcburského fóra podpořila založení Mezinárodní protikorupční akademie, která může sehrát významnou roli v mezinárodní výměně zkušeností a výzkumu v rámci boje proti korupci.

Salcburské fórum se také dlouhodobě věnuje spolupráci se státy západního Balkánu, jimž se snaží pomoci v jejich úsilí o dosažení evropských standardů.

Při bilaterálním setkání s rakouskou ministryní vnitra Marií Fekterovou vyjádřil ministr vnitra Radek John poděkování za výbornou policejní spolupráci v rámci zajišťování volného pohybu osob bez snížení bezpečnostního standardu na obou stranách hranic. Tato spolupráce bude nadále pokračovat v řadě různých oblastí, jako jsou boj proti krádežím aut, protidrogová politika či společný postup proti projevům násilí ze strany fanoušků při jejich cestách na velké sportovní události. Obě strany se také shodli na výborných výsledcích činnosti společného centra policejní spolupráce v Mikulově-Drasenhofenu a spolupráce policejních složek v rutinním každodenním pracovním styku.

  

Jiří Reichl
ředitel odboru a tiskový mluvčí

  


27. srpna 2010

vytisknout  e-mailem