Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K 31. prosinci 2008 končí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů

Vyhněte se frontám či pokutě až do výše 10.000 Kč a zažádejte si o nový občanský průkaz co nejdříve. Výměna občanských průkazů nepodléhá správním poplatkům. Stačí jedna průkazová fotografie, vyplněná žádost a návštěva obecního úřadu s rozšířenou působností. 

Platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do 31.12.2003 končí k 31.12.2008. Výměna podléhá stejným pravidlům, jako výměna občanského průkazu při pozbytí jeho platnosti z důvodu uplynutí časového období, na které byl vydán.
 

Vyměnte si svůj občanský průkaz bez strojově čitelných údajů již nyní!

Občanský průkaz bez strojově čitelných údajůObčanský průkaz bez strojově čitelných údajů

Proč?

  • Baví Vás stát fronty?
  • Myslíte si, že nepotřebujete platný občanský průkaz?
  • Chcete si vyzvednout doporučený dopis na poště?
  • Chcete se přihlásit do knihovny?
  • Na rychlo odjíždíte do zahraničí do zemí EU a nemáte cestovní pas s dostatečnou platností? Chcete platit vysoké poplatky za expresně vydaný pas?
  • Občané jsou povinni požádat o vydání nového občanského průkazu nejpozději do 30. listopadu 2008. Pokud tak neučiní, mohou dostat pokutu až do výše 10 000 Kč (jedná se o přestupek).
  • Tato výměna se netýká občanů, kteří se narodili před 1. lednem 1936.
     

Kdo?

  • Každý občan starší 15 let, jehož občanský průkaz byl vydán do 31.12.2003 a nemá strojově čitelné údaje. Předložením žádosti a dokladů může pověřit svého zástupce;
  • za občana, jehož způsobilost je omezena tak, že není způsobilý k podání žádosti o občanský průkaz a za občana zbaveného způsobilosti k právním úkonům žádá, doklady předkládá a občanský průkaz přebírá jeho opatrovník.
     

Kde?

Za kolik?

  • Za výměnu občanského průkazu bez strojově čitelných údajů (starý typ za nový) se nevybírá správní poplatek.
     

Jak?

  • Na úřadě předložte: formulář žádost o vydání nového OP, 1 fotografii, dosavadní občanský průkaz, popřípadě další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu zapisují údaje na žádost občana (např. diplom o dosaženém vzdělání), anebo údaje potřebné k odstranění rozporů zjištěných v údajích uvedených na žádosti s údaji vedenými v informačním systému evidence obyvatel nebo v evidenci občanských průkazů.
  • K vydání občanského průkazu pro občana zbaveného způsobilosti k právním úkonům předkládá opatrovník navíc: rodný list nebo rodný a křestní list občana, doklad o rodném čísle občana, jestliže není rodné číslo uvedeno na jiném předkládaném dokladu, doklad o rodinném stavu, jde-li o občana, který žije nebo žil v manželství, rozhodnutí soudu o zbavení občana způsobilosti k právním úkonům, svůj občanský průkaz a doklad o ustanovení opatrovníkem.
     

Formulář

  • Vyplňte žádost o vydání nového občanského průkazu se strojově čitelnými údaji. Z důvodu dalšího zpracování žádosti je možné používat pouze originální tiskopis, který nesmí být zmačkaný, přeložený či jinak poškozený. Nelze tedy formulář vytisknout a přinést jej již vyplněný. Originální tiskopis je k dispozici na všech výše zmíněných úřadech.
     

Fotografie

  • Musí mít tyto vlastnosti:rozměry 35 x 45 mm, odpovídat současné podobě občana, zobrazuje jej v předním čelném pohledu s výškou obličejové části hlavy od očí k bradě minimálně 13 mm, v občanském oděvu, bez brýlí s tmavými skly s výjimkou nevidomých a bez pokrývky hlavy, není-li její použití odůvodněno důvody náboženskými nebo zdravotními; v takovém případě nesmí pokrývka hlavy zakrývat obličejovou část způsobem znemožňujícím identifikaci občana.
  • Fotografie pro vydání občanského průkazu má hladký povrch a je v černobílém nebo barevném provedení. Zobrazená osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy. Pokud se občan vzhledově nezměnil, může použít i starší fotografii. Ta ovšem musí splňovat výše uvedené podmínky (např. u starších fotografií se používal dnes již nevyhovující 3/ 4 profil).
     

Kdy?

CO NEJŘÍVE, nejpozději však do 30.11.2008!

Občanský průkaz bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, případně do 30 dnů ode dne, kdy žádost byla příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností postoupena.

  


31. července 2008

vytisknout  e-mailem