Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatý erb 2009: Vítězné weby

 
V čísle Veřejné správy 11/2009 jste se mohli seznámit s projekty elektronických služeb na webech měst a obcí, které se dostaly do finále Zlatého erbu 2009 . V následující anketě si představme weby, které v této soutěži v letošním roce získaly ocenění. 
 
Jak stránky vznikaly, jaké novinky se zde v poslední době objevily, co na nich uživatelé nejvíce oceňují a jak bude web dále rozvíjen?
 
Liberecký kraj
 
Portál cestovního ruchu Libereckého kraje vznikl s cílem propagace historických památek, turistických atraktivit, možností aktivní dovolené a široké škály služeb v oblasti cestovního ruchu. Po obsahové stránce mapuje turistické informace na celém území Libereckého kraje včetně částí turistických oblastí, které hranice Libereckého kraje překračují, jako jsou Krkonoše, Český ráj nebo oblast Kokořínska. Zároveň je připravena platforma pro přeshraniční spolupráci v oblasti Euroregionu Trojzemí.
 
Koncem roku 2008 Liberecký kraj vytvořil datový sklad cestovního ruchu v Libereckém kraji, tzv. sdílenou databázi turistických informací, čímž kompenzujeme největší slabinu internetu, mnohačetného výskytu stejných a v různé míře aktualizovaných informací. Jednotliví aktéři cestovního ruchu tak nyní aktualizují a doplňují databázi společnými silami a ušetří tak nejen čas, ale i například náklady za fotografie či překlady. Obsažená data je možné formou exportu nabídnout k zobrazení na stránkách obce, mikroregionu či turistického regionu. Dále je možno do databáze nahlížet, pracovníci informačních center ji tak využijí třeba při zodpovídání dotazů návštěvníků. Z těchto důvodů Liberecký kraj nastavil výzvy letošních grantů na podporu napojování stránek obcí, mikroregionů a turistických regionů na Datový sklad turistických informací Libereckého kraje.
 
V rámci realizace aktivit Integrovaného projektu cestovního ruchu Libereckého kraje, podpořeného z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, dojde v průběhu letošního léta k dalším inovacím stávajících funkcionalit portálu. Bude rozšířena sekce videogalerie či centrální fotobanky a posílena možnost intuitivního ovládání, například uvedením odkazu na další související informace na konci každého článku. Dalším vylepšením bude vytvoření modulu pro filtrování dat uložených v datovém skladu podle cílových skupin a podle potřeb uživatelů, a to jak pro veřejnost, tak pro touroperátory. Vzniknou také specializované sekce například pro rodiny s dětmi nebo pro osoby s tělesným postižením, pro lidi se zrakovým postižením bude navíc uplatněn tzv. bezbariérový CSS styl. V chystané sekci „Tipy na výlety“ budou zařazeny ucelené návody, jak strávit čas v regionu, s možností exportovat je do formátu PDF. V nově vytvořené sekci PROMO, kde se již nyní zaměřujeme na odbornou veřejnost, budou zveřejňovány informace o propagačních aktivitách Libereckého kraje či turistických regionů Libereckého kraje. Stránky jsou a budou dále obsahově rozvíjeny, a to ve všech jazykových mutacích. Mapový portál bude propojen s mapovým portálem cestovního ruchu Libereckého kraje. Stránky tak budou informovat o cyklotrasách a cyklostezkách či pěších trasách a mapový portál umožní navrhnout výlety dle konkrétních představ uživatelů. V současnosti inovujeme i aplikaci „Kalendář akcí“, která je rozšiřujícím modulem aplikace Datový sklad turistických informací a je s ním natěsno provázána přes databázi míst konání a databázi firem (organizátorů). Hlavní předností datového skladu v této souvislosti je propracovaná možnost zatřídění akce do několika popisných číselníků, které jsou multijazyčné, a tím dochází k automatickému překladu hlavních rysů akce. Systém je nadefinován tak, že dovoluje importovat akce z různých redakčních systémů a naopak umožňuje zpřístupňovat data o akcích na jiných webových stránkách a do jiných systémů. Kromě toho je možné akce zobrazovat pomocí jednoduchého skriptu na libovolné webové stránky napojené na datový sklad nebo jen samostatně na systém akcí (stránky muzeí, zámků a dalších organizátorů akcí). A co chystáme na léto? V Sezónních informacích budou zobrazeny letní aktivity, průběžně jsou doplňovány akce a tipy na výlety, které se aktualizují i v jednotlivých mutacích.
 
Ing. Iveta Moravcová,
Krajský úřad Libereckého kraje
  
 
Moravské Budějovice 
 
Nové stránky Moravských Budějovic byly spuštěny na podzim loňského roku a můžeme říci, že jsou jednou velkou novinkou. Při tvoření stránek jsme mysleli na to, aby byly zajímavé, moderní a pro uživatele přehledné. Nejedná se jen o nový vzhled, ale i například o uspořádání menu či rozdělení informací z odborů do záložek. Na web byla přidána virtuální prohlídka města, dále nabízíme ordinační hodiny lékařů a další informace o kulturním a společenském dění ve městě. Samozřejmostí je zveřejňování aktualit z odborů, aktualizace povinných informací, které v soutěži Zlatý erb máme hodnoceny jako jediní plným počtem bodů. Je možné využít i mapového serveru. Naši uživatelé nejvíce oceňují širokou škálu informací, které touto cestou zveřejňujeme. Reagujeme na podněty občanů, kteří nám dávají vědět, co jim chybí nebo co by uvítali na webu nového. Web budeme dále rozvíjet dle našich potřeb i potřeb uživatelů. V úmyslu máme zavést průvodce po webu nebo průvodce elektronizací veřejné správy. Uvažujeme také o zavedení call centra a ve fázi právního posuzování je přenos živého vysílání ze zasedání zastupitelstva města, které nyní vysíláme v městské kabelové televizi, na web.
 
Hana Tichá,
Městský úřad Moravské Budějovice
  
 
Němčovice
 
Obec vytvořila vlastní internetové stránky za přispění několika nadšenců koncem roku 2003. Jednoduchý redakční systém umožňuje jejich nenáročnou obsluhu, což se projevuje na jejich časté aktualizaci. Web, který disponuje verzí pro slabozraké, nabízí řadu funkcí, jako jsou interaktivní pohledy do obce, možnost informování o změnách prostřednictvím Woko.cz či elektronická úřední deska. Obecní úřad si zakládá na otevřenosti při přístupu občanů k informacím, což lze dokumentovat zveřejňováním úplných zápisů z jednání zastupitelstva obce (nikoliv jen jeho usneseních). Tyto informace jsou pravidelně zveřejňovány také v tištěné příloze Rokycanského deníku, a to jedenkrát měsíčně. Stránky jsou následně po naskenování k dispozici i čtenářům webu. Dále obec využívá služeb mediálního serveru Annopres.cz a s pomocí jeho vyhledávače informuje občany o článcích z tisku, rozhlasu či televize, které se bezprostředně obce dotýkají. Své internetové stránky mají také němčovičtí hasiči. Aktualizaci provádí starosta, knihovnice, velitel hasičů a webmaster, který je zároveň zastupitelem obce. V dubnu stránky zaznamenaly 4 696 návštěv a celkem 17 042 zhlédnutí. Dochází i k připojování se uživatelů ze Slovenska, či z takových zemí jako je USA, Japonsko, Německo, Irsko, Lucembursko, Belgie, ale i z řady dalších, někdy exotických zemí. Tato čísla jsou na obec se 132 obyvateli velmi vysoká a máme z nich samozřejmě radost. Výsledkem výše uvedeného je také podstatně vyšší zapojení občanů do práce v obci. Zlepšila se oboustranně komunikace a už není využíváno jednoho prostředku k informování, jako dříve obecního rozhlasu.
 
Karel Ferschmann,
starosta obce Němčovice
 
 
Petrovice
 
Obec se webovým stránkám intenzivně věnuje posledních pět roků. Byl vylepšen grafický vzhled a po obsahové stránce jsou stránky bohaté jak pro běžného občana, tak turisty a od letošního roku i speciálně pro důchodce. V posledním období jsme se specializovali na zdokonalení přístupu zdravotně znevýhodněných občanů, protože dostupnost prezentace obce chceme zajistit co nejširšímu okolí, a tedy i občanům, kteří mají menší nebo větší handicap. Do budoucna se zaměříme na vylepšení oblasti povinných informací, a to na základě odborné kritiky. V příštím roce budeme usilovat o obhájení prvenství v Jihomoravském kraji a rádi bychom uspěli i v celostátním klání.
 
Vladimír Paulík,
starosta obce
 
 
Tisá
 
První stránky obce spatřily světlo světa v červnu 2001 s přihlédnutím na zákon č. 106/99 Sb. K dispozici byly například informace k obecnímu úřadu, historii obce, turistice nebo místním firmám. Protože obec leží v chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, chtěli jsme tehdy zviditelnit Tiské stěny. V roce 2004 jsme spustili druhou verzi stránek s novou grafickou podobou a doplněnou o další informace, včetně cizojazyčných mutací. V roce 2008, s přibývajícím množstvím informací a vzhledem k novým technologiím, byl pak dosavadní koncept již neudržitelný. A tak vzniknul nový web, který už byl koncipován jako bezbariérový a zavedl například dynamické informace z regionu (Ústeckého deníku) či o aktuálním počasí. Čtenáři také mohou pomocí on-line formulářů přispívat do tzv. „fotoočka" - zajímavých fotomomentek z Tisé a okolí, posílat žádosti o zadání bezplatné reklamy (odkazu), přihlásit se k odběru novinek na e-mail či využít diskuzní fórum. Snažíme se o koncept, který bude blízký jak občanovi, tak turistovi, nebo prostě jen výletníkům, kteří se chtějí přijet podívat na pohádku loutkového divadla „Skaláček", zasportovat si v desetiboji „Tiské létohry“ nebo navštívit již zmiňované Tiské stěny. Ty se ostatně staly lákadlem turistů, horolezců či filmařů (Letopisy Narnie) a pochopitelně i našich stránek. Stránky budou i nadále rozvíjeny s ohledem na moderní trendy, ale především informačně. To je to, proč se rádi lidé na web vrací, pro získání aktuálních a potřebných informací. Důležité také je, aby prostředí, ve kterém budou to „své" hledat, se uživatelům líbilo. I příští rok bychom chtěli čtenáře překvapit další službou, a to webovou kamerou, která by umožnila zjistit stav počasí. Vhodné to bude především v zimních měsících, kdy k nám směřuje mnoho běžkařů a lyžařů prověřit své dovednosti. A ti si budou chtít ověřit počasí u nás.
 
Aleš Pospíchal,
webmaster
 
Připravila Ivana Jungová
 

Nejlepší webová stránka města:
 
 
Nejlepší webová stránka obce:
 
Nejlepší elektronická služba:
 
Zvláštní cena ministra vnitra udělená tehdejším ministrem Ivanem Langerem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb
 
Zvláštní cena ministra pro místní rozvoj udělená tehdejším ministrem Cyrilem Svobodou za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb
Města a obce: Mariánské Lázně
 
Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb

vytisknout  e-mailem