Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zápis z 20. zasedání Poradního sboru pro situační prevenci kriminality

Místo zasedání: Ministerstvo vnitra, Letná - Nad Štolou 3/936, Praha 7, zasedací místnost č. 107.

Doba zasedání:   24. ledna 2019 od 10.00 hod.

Přítomni - členové:
Zástupci všech subjektů byli přítomni.

Program:                  

  1. Kontrola plnění úkolů z minulého zasedání – JUDr. Tomáš Koníček
  2. Představení a realizace nového preventivního projektu „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“ – pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, kpt. Ing. Jan Kubánek a Ing. Petr Fráz
  3. Informace z jednání TC 325 v Bruselu – JUDr. Michal Barbořík
  4. Informace o připravovaném Evropském dni prevence vloupání do bytů – JUDr. Tomáš Koníček
  5. Přehled předpokládaných aktivit členů Poradního sboru v roce 2019
  6. Různé
  7. Diskuse a závěr
     

20. zasedání Poradního sboru řídil JUDr. Tomáš Koníček, přivítal přítomné členy a hosty. Omluvil se, že se na konci roku 2018 již z organizačních věcí nestihlo jednání PS připravit. Předal slovo panu řediteli JUDr. Michalovi Barboříkovi. Ten také všechny přivítal a poděkoval bývalé tajemnici PS paní Taťjáně Elznicové za dosavadní pomoc při přípravě a jednáních PS v minulosti. Představil program zasedání Poradního sboru.

K bodu 1
JUDr. Koníček – z minulého zasedání vyplynulo několik úkolů, které měly být řešeny:
Ing. Nepraš (AGA) – informoval o zpracované příručce „Stanovení úrovně zabezpečení objektů a provozoven proti vloupání podle evropských technických norem“. Příručku zpracovala AGA ve spolupráci s MV ČR. Odkaz na tuto příručku je
https://www.gremiumalarm.cz/wp-content/uploads/2018/12/prirucka_zabezpeceni_objektu-1.pdf  Obsah celé příručky je v příloze zápisu. Úkol byl splněn.
JUDr. Koníček – informoval, že v roce 2018 bylo uspořádáno několik konferencí a seminářů k problematice ochrany majetku a osob za přispění všech členů Poradního sboru. Úkol byl splněn.
JUDr. Koníček – informoval, že plnění úkolu, zpracovat rešerši poznatků ze zahraničí na oblast „Bezpečná škola“, je v současné době řešen v rámci nově zřízeného Stálého poradního sboru pro ochranu měkkých cílů na MV. Úkol byl splněn.

K bodu 2
JUDr. Koníček – představil ve stručnosti nový preventivní projekt „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“ a předal slovo kpt.  Ing. Kubánkovi (Policie ČR), který velmi podrobně všechny přítomné seznámil formou zpracované prezentace (je v příloze) s novým projektem. Prezentaci rozdělil na dvě části:
1) na venek – Smyslem projektu je apelovat na veřejnost, zmobilizovat veřejnost a motivovat občany, aby si nevšímali jen sami sebe, ale také majetek svých sousedů. Cílem projektu je předcházet majetkové činnosti.
2) dovnitř do Policie ČR – Vzdělávat policii, informovat a seznamovat o dalších možnostech zabezpečení domů a bytů.

Ing. Fráz (CMZS) – doplnil prezentaci o konkrétní ukázku nové aplikace „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Tato aplikace má 2,5 tisíce stažení. Počítají s větším nárůstem. Také představil nový projekt, připravovaný na rok 2019 – Zabezpečte se II. – spolupráce s Německem, Rakouskem a chtějí více dbát na zabezpečení trezorů a zbraní. Budou se konat různé konference, workshopy a aktualizace výstavy. Tímto chtějí oslovit co nejvíce občanů.

P. Pospíšil (CMZS) – novým partnerem CMZS je internetový portál sousedé.cz. Pomocí portálu chtějí myšlenky nového projektu mediálně propagovat a rozšířit informaci mezi občany. Pan Pospíšil dále seznam členy PS se závěry z analýzy potřeb a diskusí registrovaných uživatelů na portálu Sousedé.cz (viz příloha).

Ing. Jahodář (KPKBČR) – poděkoval za tento projekt a aplikaci. Za Komoru se připojuje k tomuto projektu a rád ho podpoří.
JUDr. Kocábek (MP Praha) – podporuje též nový projekt. MP Praha zabezpečí v rámci projektu Senior akademie a na webových stránkách MP Praha.

K bodu 3
JUDr. Barbořík – informoval o jednání TC 325 v Bruselu (viz přílohy)

K bodu 4
JUDr. Koníček – informoval o připravovaném Evropském dni prevence vloupání do bytu, který letos proběhne poprvé, a to 19. června 2019. Materiál je v příloze.

K bodu 5
JUDr. Koníček
– informoval  a  zároveň  všechny  členy  Poradního  sboru   vyzval k zapojení se do příprav II. Národních dnů prevence v Brně 16. a 17. října 2019 (viz přílohy).
Ing. Fráz – Cech mechanických zámkových systémů ČR v roce 2019 navazuje na úspěšný projekt „Zabezpečte se“, který realizoval společně s Policií ČR a s MV ČR v roce 2018. V rámci tohoto projektu připravil mobilní aplikaci, kterou v roce 2019 rozšíří o problematiku resp. doporučení v oblasti trezorů a mechatronických zámků. Součástí navazujícího projektu je i školní vybavení výukového centra Policie ČR v Pardubicích a dvě navazující školení.
Cech působí v rámci spolupráce s MV ČR a Policie ČR jako odborný garant. V rámci této spolupráce připravuje seminář pro bytová družstva ve spolupráci s portálem Sousedé.cz ,u příležitosti evropského dne zabezpečení bytů v termínu 19. 6. 2019. Seminář se uskuteční v prostorách Muzea Policie České republiky. Dále k tomuto významnému evropskému dni připravuje s odborem prevence seminář pro Domovníky - preventisty na téma zabezpečení bytů, kteří jsou cílovou skupinou evropského preventivního projektu.
V průběhu roku se budou členové Cechu aktivně zapojovat do plánovaných preventivních seminářů, pořádaných odborem prevence, v krajských městech.
Tradičně v září má Cech společně s odborem prevence kriminality MV ČR již naplánované opět společné Poradenské centrum Cechu, MV ČR a Policie ČR na veletrhu For Arch 2019, který se bude konat ve dnech 17. 9. - 21. 9. Cech také připravuje na den 19. 9. Konference s názvem: „Bezpečný bytový dům SVJ/BD 4.0 - trendy a možnosti, pro moderní zabezpečení majetku a bytů“.
Ing. Nepraš – informoval, že AGA předloží nová témata pro spolupráci komerčních bezpečnostních služeb a Policie ČR v termínu do 30. 6. 2019
JUDr. Kocábek – přislíbil mediální podporu připravovaným preventivním aktivitám (Evropský den vloupání, účast na akcích k ochraně majetku a osob, účast na veletrhu For Arch 2019, apod.).

Po proběhlé diskusi na závěr JUDr. Koníček poděkoval za aktivní účast na zasedání a 20. zasedání Poradního sboru pro situační prevenci ukončil.

Přílohy:

  • Stanovení úrovně zabezpečení objektů a provozoven proti vloupání podle evropských technických norem
  • Nový preventivní projekt „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“
  • Závěry z analýzy potřeb a diskusí registrovaných uživatelů na portálu Sousedé.cz
  • Informace z jednání TC 325 v Bruselu
  • Evropský den prevence vloupání do bytu
  • II. Národní dny prevence v Brně 16. a 17. října 2019



Zapsala: Michaela Šafránková
Ujednotil a schválil: JUDr. Tomáš Koníček

vytisknout  e-mailem