Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z jednání schůze vlády České republiky dne 8. března 2010

Jedním z prvních legislativních bodů, které měla vláda na svém programu byl Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, který předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta. Hlavním cílem návrhu novely je rozdělení výše sazby v rámci titulu ekologické zemědělství u kultury ovocný sad. Zavádí se nová kategorie výše sazby pro sady, které mají zejména mimoprodukční funkci, tzv. ostatní sady. Vzhledem k stanovené finanční alokaci je navrhováno rozdělení výše sazby na dvě kategorie, a to kategorii intenzivních produkčních sadů a kategorii sadů plnících mimoprodukční funkce. Toto řešení je doprovázeno využitím rozdělení sadů v systému evidence půdy na kategorii sadů „ostatní „ a „intenzivní“. Rozhodnutí o charakteru sadu přísluší odbornému útvaru trvalých kultur Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Ten posuzuje charakter sadu, typ výsadby a způsob obhospodařování sadu. Diferenciace sazeb u ekologických sadů je pouze částečným nástrojem pro řešení problematiky podpory ekologických sadů, které nesplňují cíl v titulu ekologické zemědělství. Komplexní řešení tohoto problému bude zajištěno výkladem a důslednou kontrolou komunitární a národní legislativy v oblasti ekologického zemědělství.
 
Ministr zemědělství Jakub Šebesta dále předložil na jednání vlády Návrh nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro zvláštní opatření pro podporu trhu v odvětví mléka a mléčných výrobků. V uplynulých dvanácti měsících se situace na trhu s mlékem a mléčnými výrobky dramaticky zhoršila. Po prudkém růstu cen v roce 2007 s obecně vysokými cenami potravin došlo v roce 2008 a 2009 ke značnému propadu cen, což ovlivnilo příjmy producentů mléka a mléčných výrobků. Světový trh vykazuje vysokou míru volatility, jelikož obchodovaná množství jsou ve srovnání s celkovou produkcí a spotřebou malá. Ceny na světových trzích výrazně poklesly v důsledku kombinace zvýšení produkce ze strany mimoevropských dodavatelů a poklesem celosvětové poptávky vlivem finanční a hospodářské krize.
 
Snížení poptávky v zemích Evropské unie a zhroucení cen na světovém trhu mělo přímý vliv na ceny na unijním trhu. V důsledku toho ceny klesly na 21 centů za litr a v některých členských státech ještě níže. Pokles cen mléčných výrobků v Evropské unii značně ovlivnil výstupní ceny zemědělské produkce. Udržitelné oživení si vyžádá dlouhou dobu. Z těchto důvodů Evropská komise přijala nařízení, podle kterého poskytne členským státům jednorázově finanční prostředky za účelem podpory zemědělců zaměřených na produkci mléčných výrobků, kteří jsou krizí v produkci mléčných výrobků výrazně postiženi a za daných okolností čelí problémům s likviditou. Evropská komise odsouhlasila 300 mil. eur pro členské státy Evropské unie na rok 2010, pro Českou republiku tyto finanční prostředky představují cca 5,79 mil. eur. Evropská komise vypočítala finanční prostředky pro každý členský stát na základě produkce mléka v období 2008/2009 v rámci vnitrostátních kvót.
 
Členské státy by měly tuto dostupnou vnitrostátní částku rozdělit na základě objektivních kritérií a nediskriminačním způsobem a zároveň by se měly vyvarovat jakýchkoli narušení trhu či hospodářské soutěže. Z rozpočtových důvodů bude Evropská unie financovat výdaje, které členským státům vzniknou v souvislosti s finanční podporou poskytovanou zemědělcům zaměřeným na produkci mléka a mléčných výrobků, pouze v případech, kdy jsou takové platby provedeny v určité lhůtě, tzn. nejpozději do 30. června 2010. Cílem předloženého návrhu nařízení vlády je definování podmínek pro poskytnutí jednorázové evropské podpory producentům mléka v České republice tak, aby zemědělci zaměření na produkci mléka a mléčných výrobků obdrželi evropskou podporu co nejdříve a tyto finanční prostředky Evropské unie byly rozděleny na základě objektivních kritérií, nediskriminačním způsobem a za předpokladu, že nedojde k narušení hospodářské soutěže.
 
 
Vláda dále projednala Zprávu o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji, předloženou ministrem životního prostředí Janem Dusíkem. Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě špatná, každoročně zde dochází k překračování platných imisních i cílových imisních limitů stanovených z hlediska ochrany lidského zdraví pro řadu znečišťujících látek. Úroveň znečištění je zde nejvyšší v rámci celé ČR, přičemž v době smogových situacích je např. u suspendovaných částic PM10 dosahováno až desetinásobku platného imisního limitu. K tomuto stavu významně přispívá historicky vysoká kumulace průmyslových aktivit v hustě obydlených oblastech (Ostravsko, Karvinsko). Výše uvedené úrovně znečištění v této lokalitě mají významný negativní dopad na lidské zdraví, což dokazuje řada epidemiologických studií.
 
Cílem zprávy je navrhnout způsoby řešení velmi špatné kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji při využití stávajících legislativních a programových nástrojů. Jelikož je však situace z hlediska dopadů na lidské zdraví opravdu závažná a aplikace stávajících nástrojů k jejímu řešení nestačí, jsou ve zprávě navrženy rovněž nové nástroje, k jejichž aplikaci budou nutné rozsáhlé změny v oblasti legislativy i finančních nástrojů. Mezi aktivity, které jsou rozpracovány ve zprávě a které mají přispět k řešení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji, patří např. vytvoření pracovní skupiny, která bude mít za cíl provázat národní i krajské koncepce v oblasti životního prostředí, energetiky, průmyslu, dopravy a územního plánování tak, aby došlo ke zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji, dále optimalizace stávajících a hledání nových finančních nástrojů, iniciace změn v již vydaných rozhodnutích, informační kampaně k veřejnosti a v neposlední řadě i předložení nového zákona o ochraně ovzduší k projednání ve vládě.
  
Vláda rovněž projednala Informaci o průběhu a výsledcích 15. zasedání Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 5. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu (7. až 18. prosince 2009, Kodaň, Dánské království). Ve dnech 16. – 18. prosince 2009 se konal segment na vysoké úrovni, který byl zahájen za účasti generálního tajemníka OSN Ban Ki-moona. Hlavy států a vlád vystoupily s projevy, v nichž se odráželo společné vědomí hrozby, které změna klimatu přináší, a naléhavost účinně a bezodkladně řešit její dopady na lidskou společnost. Na tomto zasedání také vystoupil ministr životního prostředí České republiky Jan Dusík, který mimo jiné uvedl, že Česká republika se přidala k závazku Evropské unie poskytnout rozvojovým zemím finanční příspěvek na tzv. „rychlý start“ pro nezbytná opatření na roky 2010-2012. Rovněž zmínil úsilí orientovat české hospodářství na využívání nízkouhlíkových technologií, zvyšovat energetickou účinnost a úspory. Zdůraznil propojenost ambiciózních závazků ke snižování emisí skleníkových plynů na straně rozvinutých států a vhodných opatření ke zmírňování negativních dopadů změn klimatu na straně rozvojových států, zejména s nejvíce rozvinutou ekonomikou, jako například Čína.

text -rr- 

vytisknout  e-mailem