Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z jednání schůze vlády České republiky dne 20. října 2010

Předseda vlády Petr Nečas předložil vládě Návrh kandidátů na Národní cenu vlády Česká hlava za rok 2010. Vláda udělila Národní cenu profesoru RNDr. Janu Svobodovi, DrSc., který se zasloužil o objasnění životního cyklu retrovirů a objev reversní transkripce. Za tyto objevy byla udělena Nobelova cena a laureáti uváděli prof. Svobodu jako osobnost, která měla tuto cenu také sdílet. Ale vzhledem k situaci v komunistickém Československu to nebylo možné. Je tedy zřejmé, že se jedná o vědce nejvyšší mezinárodní třídy. Jeho přínosy jsou dalekosáhle využívány v medicíně.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek byl předkladatelem Návrhu novely zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, jehož účelem je napravit technické nedostatky novelizovaného zákona, které vyšly najevo po jeho schválení a které by v některých případech mohly mít i nepříznivý dopad na inkaso daňových příjmů. Návrh novely se týká např. jednání prokuristy za právnickou osobu v daňovém řízení, zániku plné moci vyvolané volbou nového zmocněnce, podmínek prodloužení lhůty správcem daně, doplnění institutu tzv. doručovací adresy podle zákona o evidenci obyvatel, úpravy pořadí úhrady daně či úpravy výpočtu exekučních nákladů. Tyto dílčí změny mají přispět k tomu, aby návrh novely mohl být schválen již v prvém čtení a nabýt účinnosti 1. ledna 2011, to znamená současně s účinností nového daňového řádu. Kromě toho je dále navrženo rozšířit možnost využití takzvaného hromadného předpisného seznamu jako formy rozhodnutí správce daně, obecně předvídané daňovým řádem, též na stanovení daně z nemovitostí a stanovení místních poplatků. V případě návrhu novely zákona o správních poplatcích je navržené zrušit zpoplatnění přijetí žádosti o prodloužení lhůty, snížit správní poplatek za vydání potvrzení o bezdlužnosti nebo o stavu osobního daňového účtu a současně rozšířit okruh poplatníků tohoto poplatku.
  
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský předložil na jednání vlády Návrh novely zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Stát, který nese odpovědnost za preventivní ochranu veřejného zájmu ve výstavbě, přikládá primární důležitost kvalitě ověřování odborné způsobilosti osob vykonávajících vybrané činnosti ve výstavbě podle stavebního zákona (autorizace). Těmito činnostmi jsou projektová činnost ve výstavbě vykonávaná projektantem a odborné vedení provádění stavby nebo její změny vykonávané stavbyvedoucím. Jako opatření ke zkvalitnění státního dohledu nad činností profesních komor se navrhuje v nezbytné míře posílit kontrolní vliv státu především výslovně uplatněným členstvím jeho zástupců v autorizační radě komor, a to tak, že v ustanovení o autorizační radě autorizačního zákona bude výslovně stanoveno, že členy autorizační rady budou zástupce Ministerstva pro místní rozvoj, po jednom zástupci navrženým Ministerstvem kultury a Ministerstvem životního prostředí za člena autorizační rady České komory architektů  a po jednom zástupci navrženém Ministerstvem dopravy, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zdravotnictví za člena autorizační rady České komory autorizovaných inženýrů a techniků, po jednom zástupci navrženém Komorou pro každý z oborů jí udělované autorizace, zástupce navržený Českou komorou architektů za člena autorizační rady České komory autorizovaných inženýrů a techniků a zástupce navržený Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků za člena autorizační rady České komory architektů. Dále bude kontrolní funkce státu nad vykonáváním autorizační agendy posílena oprávněním členů autorizační rady se zúčastnit průběhu zkoušek a povinností komory členům autorizační rady písemně sdělovat v dostatečném předstihu den, místo a čas konání zkoušek.
 
Vláda dále projednala Konsolidovaný plán podpory cestovního ruchu pro rok 2010/2011, předložený ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Cestovní ruch je silně se rozvíjející ekonomické odvětví, které generuje nemalé příjmy,  stejně jako vytváří velké množství pracovních míst. Zároveň však jde o poměrně křehký obor, který velmi rychle podléhá vnějším více či méně předvídatelným vlivům, čímž ztrácí na síle a stabilitě (viz globální ekonomická krize). Cestovní ruch patří mezi nejvíce zasažená odvětví národního hospodářství České republiky. Dopady krize se odrazily zejména ve změně nabídky jednotlivých subjektů cestovního ruchu, vyvolané změnou poptávky ze strany účastníků cestovního ruchu.
 
Podrobněji je možné dopady hospodářské krize ilustrovat na následujících datech. V roce 2009 navštívilo hromadná ubytovací zařízení České republiky 12,1 mil. hostů, z čehož 6,1 mil. bylo cizinců. Oproti roku 2008 se snížil počet hostů celkem o 5,7 %, přičemž počet ubytovaných cizinců se snížil o 5,3 %. V roce 2009 zahraniční návštěvníci strávili v České republice v průměru 3,9 dne, což je o 0,1 dne méně než v roce 2008. Ve 4. čtvrtletí roku 2009 vzrostl počet hostů, kteří navštívili 5hvězdičkové hotely o 7,9 %, u 4hvězdičkových hotelů vzrostl dokonce tento ukazatel o 9,6 % oproti stejnému období předchozího roku. Nicméně tento nárůst byl na úkor ostatních hotelů, jejichž návštěvnost v tomto období poklesla o 13,7 % oproti stejnému období předchozího roku.  
 
V únoru 2010 vláda České republiky schválila dokument Východiska z krize - politika vlády v krátkodobém a střednědobém horizontu. Cílem tohoto dokumentu bylo odborným a neideologickým způsobem pojmenovat hlavní krátkodobé a střednědobé problémy české ekonomiky, do kterých byl zahrnut i sektor cestovního ruchu. Dle tohoto dokumentu cestovní ruch umožňuje bez vysokých a sofistikovaných investic přispět k udržení, případně růstu zaměstnanosti (cestovní ruch se přímo podílí přibližně 3,5 % na celkové zaměstnanosti) a zároveň přispět k růstu národního hospodářství. Cestovní ruch se po vyřešení těchto problémů může do budoucna stát jedním z pilířů české ekonomiky. Východiskem k dosažení tohoto cíle je zpracování Konsolidovaného plánu podpory cestovního ruchu, prostřednictvím kterého budou pojmenovány základní problematické oblasti, které v krátkodobém horizontu brání v optimálním využití potenciálu cestovního ruchu. Konsolidovaný plán bude zpracováván každoročně do roku 2013 vždy na období jednoho roku na základě aktuálního stavu tohoto odvětví, zjištěných překážek rozvoje odvětví cestovního ruchu a požadavků odborné veřejnosti.
  
Vláda byla rovněž informována místopředsedou vlády a ministrem vnitra Radkem Johnem o Protikorupčním návrhu pro občany Společně proti korupci, jehož cílem je přístupnou formou zprostředkovat široké veřejnosti základní informace o problematice korupce. Kromě základních odpovědí na otázky typu Co je korupce? či Jaké podoby může mít úplatek?, jsou v manuálu obsaženy například informace o tom, kde a jak oznamovat korupční jednání, jak se chovat v situaci, kdy je po občanovi požadován úplatek nebo o zákonné ochraně oznamovatelů korupce. Manuál je doplněn výňatky z trestního zákoníku ve vztahu k definici a postihu korupčního jednání a užitečnými kontakty.
 
text -rr- 
 
 

vytisknout  e-mailem