Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z jednání schůze vlády České republiky dne 15. a 22. září 2010

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek předložili vládě dne 15. září 2010 návrh zákona, kterým se mění zákon o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů. Návrh zákona má umožnit zkvalitnění výkonu vrchního dozoru státní báňské správy zejména tím, že definuje okruh podzemních objektů, kterých se týká výkon vrchního dozoru státní báňské správy, upravuje další potřebné povinnosti organizací ve vztahu k orgánům státní báňské správy ohledně kontrol tzv. bezpečného stavu podzemních objektů, zavádí ohlašovací povinnost a povinnost součinnosti kontrolovaných organizací jako provozovatelů, případně vlastníků podzemních objektů, upravuje povinnost zajištění báňské záchranné služby. Současně jsou zpřesněna některá ustanovení vztahující se k nakládání s výbušninami. Vláda návrh zákona schválila s úpravami podle připomínek Legislativní rady vlády.
 
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek předložil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie(zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů). Cílem návrhu zákona je zastavit negativní dopady výstavby solárních elektráren. Návrhem zákona se stanoví ukončení podpory pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách a pro ostrovní elektrické systémy, a to od data účinnosti navrhovaného zákona. Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren. Množství projektů na výstavbu solárních elektráren přesáhlo jak technické možnosti elektrizační soustavy, tak i únosný dopad do ceny elektřiny. Vláda návrh zákona schválila a navrhla Poslanecké sněmovna Parlamentu ČR, aby s tímto vládním návrhem zákona
vyslovila souhlas již v prvém čtení.                                                                                                                                                                              
 
Vláda na svém jednání dne 22. září 2010 schválila návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2011 s tím, že příjmy za rok 2011 budou činit 1 044,8 mld. Kč, výdaje 1 179,8 mld. Kč a celkový schodek bude 135 mld. Kč, což znamená, že podíl deficitu rozpočtů na HDP bude v roce 2011 ve výši 4,6 %. K tomu, aby schodek rozpočtu nebyl ještě vyšší musela vláda přijmout řadu zákonů, které buď zvyšují příjmy do státního rozpočtu, nebo omezují mandatorní výdaje státu. Jedním z nich je návrh novely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, předložený ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jehož účelem je realizovat první část záměrů Koaliční smlouvy v oblasti zdanění příjmů. Navrhuje se zdanění důchodů pracujících důchodců při dosažení hranice příjmů přesahující trojnásobek průměrné mzdy. K tomu je navrhován postup, který ruší osvobození důchodu, pokud součet příjmů ze závislé činnosti a dílčích základů daně v případě příjmů z podnikání a jiné samostatné činnosti a příjmů z pronájmu přesáhne částku 840 tis. Kč ročně. Dále se navrhuje zdanění některých druhů výsluhových náležitostí a přídavku na bydlení u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů. Navržený postup kvalifikuje uvedené výsluhové náležitosti jako ostatní příjem a bude zdaňován srážkovou daní se sazbou 15 %, přídavek na bydlení je součást příjmů ze závislé činnosti a bude zdaňován jako mzda. Rovněž se ruší zvláštní úprava, podle které nejsou peněžité náhrady u představitelů státní moci předmětem daně. Navrženou úpravou, která se dotýká změny zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu se završuje proces úpravy zdaňování některých peněžitých náhrad výdajů. Současně je navrhováno i zdanění platu prezidenta a renty bývalého prezidenta. Nad rámec opatření vyplývajících z Koaliční smlouvy se navrhuje snížení základní slevy na poplatníka o 100 Kč za měsíc. Úpravou je bezprostředně sledováno oslabení fiskálního napětí v oblasti příjmů veřejných rozpočtů zejména s cílem vytvořit rezervy na odstraňování či prevenci povodňových škod.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek předložil na jednání vlády návrh novely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jejímž cílem je především implementovat směrnice EU v oblasti daně z přidané hodnoty, zapracovat soubor opatření, která by měla vést k omezení daňových podvodů týkajících se daně z přidané hodnoty, jakož i provést některá opatření reagující na poznatky z uplatňování daně z přidané hodnoty v praxi. K tomu je zejména navrhováno stanovit, že za odvod daně z přidané hodnoty ručí společně a nerozdílně jiná osoba než osoba povinná odvést daň, tj. v tomto případě se jedná o ručení odběratele za daň ze zdanitelného plnění uskutečněného v tuzemsku, která nebyla záměrně odvedena jeho dodavatelem, a to pouze u tuzemských plátců. Dále se stanovuje, že u vyjmenovaných plnění je osobou povinnou přiznat a zaplatit daň osoba povinná k dani, pro niž je zdanitelné plnění uskutečněno - tj. odběratel; v případě dodání osobám, které nejsou registrovány za plátce daně, bude i nadále daň odvádět dodavatel daného plnění.
 
Vláda rovněž projednala a schválila návrh novely zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, předložený ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Systém stavebního spoření v současné době nevede plně k podpoře financování bytových potřeb, což bylo hlavním účelem pro jeho zavedení. Pro většinu účastníků je spíše výhodným, státem podporovaným spořícím produktem, kdy po splnění minimální doby spoření je možné využít úspory k jakémukoli účelu. Proto se navrhuje zavedení zvláštní sazby daně z příjmu ve výši 50 % z poskytnuté státní podpory, na niž vznikl účastníkům nárok v roce 2010 a která bude poskytnuta ze státního rozpočtu roku 2011. Na státní podporu, na kterou vznikne účastníkům nárok v roce 2011 a která bude poskytnuta ze státního rozpočtu roku 2012, a na státní podporu poskytovanou v následujících letech, se již tato daň vztahovat nebude, neboť tato státní podpora bude vyplácena ve snížené výši. Návrh snižuje výši státní podpory ze současných 3 000 Kč, resp. 4 500 Kč u smluv uzavřených do 31. 12. 2003, na maximální výši 2 000 Kč pro všechny smlouvy jednoho účastníka stavebního spoření. Snížení státní podpory s dopadem na státní rozpočet počínaje rokem 2012 je nutné provést tak, aby změna právní úpravy nabyla účinnosti dnem 1. 1. 2011, neboť rozhodné období pro nárok na státní podporu za rok 2011, která je poskytována zpětně, tedy z rozpočtu roku 2012, začíná dnem 1. 1. 2011. Z toho důvodu se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení. Rovněž se navrhuje zrušit výjimku ze zdanění úrokových příjmů plynoucích ze stavebního spoření.
 
Ministr zemědělství Ivan Fuksa podal vládě Informaci o vývoji výnosů zemědělských komodit, ze které vyplývá, že v průběhu května, června a v srpnu letošního roku došlo v několika regionech k postižení pěstovaných plodin v důsledku povodní. Srpnové srážky kromě povodní způsobily opožďování sklizně a výrazně zhoršují kvalitu především obilovin a řepky, ale i máku, hořčice a dalších zemědělských plodin. Určitou výjimkou je Morava, kde byly příznivější podmínky pro sklizeň a kvalita většiny zde vypěstovaných obilovin i řepky je dobrá. Předpokládané nižší výnosy obilovin a řepky i předpokládaná zhoršená kvalita později sklizených obilovin a řepky jsou příčinou růstu cen. Ceny potravinářské pšenice nedosahují úrovně srpnových cen v letech 2007 a 2008.

text -rr-

vytisknout  e-mailem