Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

XV. světový kongres Mezinárodní kriminologické společnosti (Barcelona 2008)

PhDr. Miroslav SCHEINOST, Institut pro kriminologii a sociální prevenci 

Po třech letech uspořádala Mezinárodní kriminologická společnost (SIC) opět svůj světový kongres, v pořadí již patnáctý. Po XIV. kongresu, který se uskutečnil ve Philadelphii ve spolupráci s Pennsylvánskou univerzitou, se patnáctý kongres tentokrát konal ve dnech 20.–25. 7. 2008 v Barceloně, opět ve spolupráci s akademickými pracovišti – Univerzitou Ramona Llulla a Univerzitou Barcelona.

Obě univerzity se vedle Mezinárodní kriminologické společnosti a řady dalších kriminologických organizací a institucí z celého světa významně podílely na přípravě kongresu a vytvořily pro jeho průběh a účastníky optimální podmínky. Nepřehlédnutelná byla podpora oficiálních míst, nejen představitelů města Barcelona, ale také katalánské a španělské vlády. Jejich podpora a zájem o kriminologii byly vyjádřeny nejen přítomností jejich zástupců na slavnostním zahájení a zakončení konference, ale i praktickou spoluprací a pomocí organizátorům.

Kongresu se zúčastnilo téměř tisíc účastníků z celého světa, mezi nimiž měli přirozeně významné zastoupení kriminologové ze Španělska a španělsky mluvících zemí. Španělská kriminologie na kongresu díky tomu ukázala nejen pozoruhodnou šíři své základny, zejména na univerzitách, ale také vysokou odbornou úroveň. Naopak účast kriminologů z bývalých socialistických zemí se tentokrát, přestože se kongres konal v Evropě, omezila jen na jednotlivce, což je nepochybně škoda. Svoji roli v tom ovšem mohla hrát i skutečnost, že se v letošním roce konají hned tři velké kriminologické akce. Kromě tohoto kongresu to bylo v červnu letošního roku již tradiční Stockholmské kriminologické sympozium spojené s udělováním Mezinárodní ceny za kriminologii a v září pak Evropská kriminologická konference v Edinburghu; zdá se, že účast na třech vrcholných odborných akcích během jednoho roku přesahuje možnosti některých zemí, resp. institucí.
 

vytisknout  e-mailem