Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

World Police & Fire Games v Severním Irsku

Od prvního srpna 2013 se konaly v severoirském Belfastu další World Police & Fire Games. Tohoto ročníku se účastnilo kolem 30 českých borců z řad policie a hasičů. Hry začaly slavnostním zahájením, jež přenášela v přímém přenosu britská televize BBC, která taktéž zajišťovala každodenní zpravodajství. Z Čech byli na místě tři členové hasičského sboru, kteří působili jako novináři a přinášeli na portálu www.pozary.cz každodenní zpravodajství o českých sportovcích. Celkem soutěžilo více než 7000 závodníků ze 67 zemí, kteří závodili v 56 různých sportovních odvětvích.  

Závody v plavání se konaly ve městě Bangor, kde byl letos otevřen nový sportovní komplex s bazénem odpovídajícím olympijským parametrům. Pavel Obr se na tyto hry vrátil po šestileté přestávce a návrat to byl poměrně impozantní. Hned v prvním startu na 50 m motýlek časem 0:28,50 nedal soupeřům šanci a v krajní dráze si doplaval pro zlatou medaili. Poté přišla na řadu další disciplína 100 m prsa. Při registraci těsně před startem bylo do rozplavby do deseti drah nalosováno jedenáct závodníků! Po rychlé domluvě dostal Pavel Obr se švýcarským kolegou místo v další rozplavbě, kde byli sami dva. Po chvilce vtipkování, že se jedná o exhibiční start, který povede k vítězství, oba závodníci vyrazili a hned po dohmatu bylo jasné, že původně jen lehké hecování soupeřů se stalo pravdou – oba dva vyhráli svoji kategorii. Čas 1:18,02 je nejlepším osobním výkonem v dlouhém bazénu.
 
Další závodní den byl v sobotu 3. srpna. Vzhledem k tomu, že na programu byly vytrvalecké disciplíny, štafety a královská disciplína 100 m kraul, bylo o volbě trati rozhodnuto. Výsledek Pavla Obra předčil očekávání a čas 0:59,97 znamenal už třetí zlato. Nečekaný úspěch vzhledem ke kvalitě soupeřů.
Posledním závodním dnem byla neděle a hlediště plavecké haly se zaplnilo téměř celé diváky. Hned první disciplína 50 m prsa znamenala přímý souboj s polským obhájcem titulu z posledních her. Až díky závěru byla rozšířena Obrova zlatá sbírka o čtvrtý kousek. Jako poslední trať z povolených pěti individuálních startů přišla na program motýlková stovka. I přes únavu všech závodníků šlo o tvrdý boj až do závěrečných metrů. A po dohmatu bylo jasné, že z plaveckých soutěží na Valašsko poputuje maximálně možný počet pěti individuálních zlatých medailí.
 
K tomu ještě Pavel přidal v rámci mezinárodního týmu (Čech, Ir, Brit a Američan) stříbro v polohové štafetě na 4 x 50 m, ale tento výsledek se nezapočítává do celkové medailové bilance států.
 
Mezi plavkyněmi startovala Andrea Zátopková, pro kterou to byly první WPFG. Po úvodním 4. místě na 50 m motýlek nabrala jistotu na trati 100 m volný způsob, kde získala stříbrnou medaili, a poslední den vybojovala na tratích 50 m znak a 50 m volný způsob dvě zlaté medaile, i když se kvůli nejkratšímu kraulovému sprintu musel podávat protest pro chybu v celkovém pořadí.
 
V atletice závodila Zdenka Plesarová z KŘ Zlín, která taktéž na svých prvních hrách vybojovala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili ve vrhačských disciplínách (koule, disk a kladivo zlato, oštěp stříbro).
 
Jen tito tři borci dokázali pro ČR získat celkem 10 zlatých medailí, a dostat tak Českou republiku do popředí hodnocení států. Když tomu připočteme další dvě zlaté zlínského hasiče Josefa Vlka, byli moravští závodníci podstatným pilířem reprezentace.
Dle aktuálních informací měli čeští borci na kontě celkem 18 zlatých, 9 stříbrných a 9 bronzových medailí a v celkovém medailovém pořadí obsadili 16. místo.

vytisknout  e-mailem