Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Naši premianti

číslo 2/2012 

Uvnitř webu jsme hledali zrcadlo všeho nadějnějšího v sobě.

Jiří Chum

Byla přesně polovina ledna, toho měsíce, který většině z nás připadne nejdelší v roce. Mezi vločkami, které vířily v ulici z mraků volně rozvěšených nad městem, jsem se vydal k webovému potoku. Od podzimu jsem v aligátorovi našel zajímavého společníka, který se stále více vzdaluje způsobům dravce a stává se vlastencem i obdivovatelem všeho pěkného. Tentokrát jsme se s aligátorem rychle dohodli, že v prvním letošním díle seriálu budeme záměrně hledat to nejlepší. Také jsme rychle přijali rozhodnutí, že premianty budeme hledat v každé z historických zemí našeho státu.

Kdyby se dalo přidělit více než pět bodů nějakému webu v municipální sféře, dozajista by do té excelentní skupiny patřil náš dnešní první reprezentant. Český Krumlov (13 600 obyvatel, Jihočeský kraj) nabízí v záhlaví úvodní strany rozsáhlejší informace v angličtině a němčině, stručněji pak v dalších pěti jazycích. Použito je členění na výchozí kategorie Občan, Turista a Podnikatel. Tento logický půdorys prezentace je zachován dokonce ještě v německé a anglické verzi stránek. Než ponecháme podrobnější zkoumání dvou kategorií stranou a soustředíme se na kategorii určenou pro občany, pochvalme ještě rubriku Rychle hledám, následovanou trojicí rubrik Aktuality, Dokumenty, Upozornění. Soustřeďuje se do nich výběr toho nejpodstatnějšího pro běžný styk občana s úřadem. Kontakty na jednotlivá pracoviště radnice doprovází mapka, připojené aktuality obsahují potřebné údaje o jejím provozu. V obsáhlé kategorii Město a samospráva je přehledné proniknutelné schéma, samostatné rubriky starosty, místostarostky, rady a zastupitelstva. Vše bohaté na podrobnosti, doplněné kvalitními fotografiemi. Podobně promyšleně je strukturována také kategorie Městský úřad, u každého odboru nalezneme jeho odborné zaměření, kontakty na pracovníky i dokumenty a formuláře. Město vytváří svůj úřad také v online podobě. Dozvíme se i vše o městě jako součásti světového kulturního dědictví, včetně otáčivého hlediště v zámeckém parku. Webové stránky, jimiž lze obdivně brouzdat celé hodiny, charakterizuje rovněž vynikající užití hypertextu. Excelentní, tleskal aligátor.

Také stránky města Kroměříž (29 076 obyvatel, Zlínský kraj) jsou až funkcionalisticky vyladěné. Nabízejí vybrané údaje ve třech světových jazycích. Rozlišují kategorie informací pro návštěvníky a občany, v souřadné rovině informují ještě o projektech a neziskových organizacích. Pravý svislý frame úvodní stránky nabízí obecnější témata k rozvoji města včetně diskusního fóra, střední část stránky je určena aktualitám a přitažlivě jí vládnou Videozprávy, doprovázené odkazy na městský zpravodaj. Vstupujeme zde také bez hledání rovnou na úřední desku. Levý svislý frame je ve čtrnácti rubrikách vyhrazen pro radniční záležitosti. Dostaneme se rychle k vedoucím představitelům města. Fotografie, kontakty a pár slov o sobě jsou samozřejmostí, což platí i pro komise a výbory zastupitelstva. Ocenění si zaslouží také přehledná rubrika pro veřejné zakázky. Elektronicky se lze také objednat na úřadě. Pěkný, vstřícný, inspirativní web.

Oficiální stránky města Bruntál (17 030 obyvatel, Moravskoslezský kraj) jsou graficky i obsahově vyvážené. Pravý frame nabídne rychlou cestu ke kulturním a sportovním událostem, regionální zprávy jsou postaveny na svižných videích. Elektronické služby mají samostatný blok. Také zde se používá členění na kategorie Občan, Podnikatel, Návštěvník. Obsah kategorie se po prokliknutí rozbalí v levém sloupci. Byty, odpady, daně, termíny svateb, granty a dotace, velký objem dat v mnoha vrstvách. Dobře jsou představeni vedoucí představitelé radnice, zastupitelstvo i komise. V rubrice Radnice informuje je pamatováno na vše, co přináší časté dotazy. Životní situace a postup při úředních jednáních různého typu jsou pojednány ve dvou rubrikách. Přehledná a nadčasová prezentace. Význam barev, tvarové odlišení framů a rubrik, hypertext. Skvělé tři weby obstojí i v celosvětovém srovnání. Díky!

 

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Český Krumlov 5 bodů, Kroměříž 5 bodů a Bruntál 5 bodů.

 

 

Jiří Chum

vytisknout  e-mailem