Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Barevné opojení

Máte mžitky před očima? Třeba za to může obecní web!

Vypadalo to, že s přibývajícími roky a neustálým koukáním do monitoru začíná zrak webového aligátora slábnout. Zkoušel jsem mu jej zaostřit stránkami přeplněnými sličnými aligátorkami na březích webových veletoků, nepomohly ani letáky supermarketů nabízející anglickou slaninu, kterou si oblíbil. Zkusil jsem poslední možnost, obecní weby se zajímavou grafikou. Trefa! Aligátor odhodil brýle, zaostřil zrak a metaje z očí blesky, jal se klikat a komentovat. Náhoda chtěla tomu, že z hlubin sítě vylovil hned dva kousky, na něž neplatily obvyklé zákonitosti. První z webmasterů je okouzlen pohybem, druhý se opájí prostorem. Třetí ukázka pak představuje tu lepší variantu, kterou můžeme mezi municipálními weby objevit.
 
Hatín (204 obyvatel, Jindřichohradecko, Jihočeský kraj) nás úplně ohromil. Nevěřili jsme svým očím. V levém rohu úvodní strany poletuje miniaturní drak, pod tím je fialově na oranžovém podkladu vyvedeno menu, o trochu níže se ještě pohybují záhadné nápisy, pod počitadlem to bliká. Stránku zcela ovládá titulek Úřední deska obce Hatín (nekontaktní) a pod ním se bez ustání kýve nápis Obsah vývěsky. Tak vemlouvavě a neochvějně, že mít pistoli, střelil bych po něm. Dojem z úvodní stránky a z kombinace oranžové a fialové barvy je příšerný. Na druhé straně si tenhle web vůbec na nic nehraje. Všechno je to srovnáno lineárně pod sebou a i ten, kdo nehledá, najde. Za úvodní rozhýbanou kulisou už většinou šeď, při troše kázně a celistvého uvažování půjde vše napravit. Nenašli jsme povinné údaje.
 
Obec Chlum (182 obyvatel, Blatensko, Jihočeský kraj) ležící u Blatné mě naopak svižnou úvodní stránkou okouzlila, a byť jsem zůstal se svým názorem osamocen, ta obrovská kresba mi přijde originální a nezaměnitelná. Rovněž použitý typ písma je přes svoji zvláštnost čitelný a kombinace modré a zelené mi pro podprahové upoutání pozornosti na krajinu lesů a rybníků připadne patřičná. Tenhle web si návštěvník zapamatuje. Úvodní stránka nabízí ve svislém rámci šestnáct logicky uspořádaných kategorií, v nichž se návštěvník okamžitě zorientuje. Na pověstná „tři kliknutí“ jsem se většinou dostával ke všemu, co mne zajímalo.
 
Úvodní strana webu obce Troubelice (1911 obyvatel, Uničovsko, Olomoucký kraj) na nás vyrukovala se sedmi tematickými obdélníky, jejichž prostřednictvím vstoupíme do školky, základní školy, tělocvičných jednot a sdružení dobrovolných hasičů. Obdélník ve středu stránky je bránou do obce. Používá se kombinace modré a oranžové barvy, při dalším proklikávání drží webová prezentace svoji strukturu, zůstává přehledná. Jediná obec z dnešní trojice, jež má své hlavní představitele na fotografiích. Dobrý, uměřený web, ani po obsahové stránce mu není příliš co vytknout.
 
Webový aligátor hleděl chvíli do zeleně okolních keřů a na hnědavou hladinu potoka. „Zdá se mi,“ pravil zamyšleně, „že barvy použité ve webových prezentacích, zůstávají často stranou zájmu webmasterů. Na webu je lidské – natož pak aligátorovo! – oko velmi unavováno, protože většina sdělení, která chtějí upoutat naši pozornost na malém prostoru, používá agresívní postupy.“ Nenapravitelný mentor mně pak ještě připomněl, že naše vidění světa se skládá z červené, zelené a modré barvy. Obvykle si neuvědomujeme, jak sugestivně dovede každá z nich působit. Stačí si přece vybavit většinu státních vlajek, dodal. Barvy na monitorech, v závislosti na jejich kalibraci, se navíc různí. Aligátor mě pak překvapil, když se vyznal z obdivu ke žluté a oranžové, v nichž vidí barvy radosti a světla, musí však působit už jen s bílou, vedle které obě září. Kdybychom je naopak provázali s černou, budou takové weby křičet. „Jednou,“ řekl aligátor mnohoznačně, „napíšu esej o povznášející funkci bílé barvy v elektronickém světě, ale teprve tehdy, až úředníci opustí papír! Tisíce bílých stran na webu, posypaných písmeny, mne odrazují! Je to něco jako nenasytná bílá díra, pod jejímž vlivem lidé hloupnou!“ Pak jsme si šli pouštět draka, kterého jsme odlákali ze stránek Hatína.
 
Jiří Chum

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Hatín 2 body, Chlum 3 body a Troubelice 4 body.

vytisknout  e-mailem