Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzdělávání dospělých v regionech

Konzultace 

Konference NVFKonference NVF

Vzdělávání dospělých v regionech bylo tématem mezinárodní konference, kterou v prosinci 2007 v Praze uspořádal Národní vzdělávací fond. Konference se konala pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí ČR a podpořila ji Středoevropská iniciativa (SEI), platforma 18 evropských zemí pro podporu mezinárodní spolupráce. Cílem konference bylo poskytnout odborníkům v oboru vzdělávání dospělých přehled o způsobech rozvoje vzdělávání dospělých v regionech různých evropských zemích a o způsobech podpory tohoto sektoru vzdělávání jako součásti celoživotního učení.

Konference se zúčastnilo téměř 70 odborníků ze 12 evropských zemí. Z České republiky to byli většinou odborníci, kteří působí v krajských radách pro rozvoj lidských zdrojů nebo v jiných krajských orgánech ovlivňujících rozvoj vzdělávání, a také pracovníci vzdělávacích organizací, kteří se zabývají i vzděláváním dospělých.

Hlavní referát na konferenci přednesla E. Viertel z Evropské vzdělávací nadace (jednoho z orgánů EU), která poukázala na nové trendy v regionální politice a roli vzdělávání v rozvoji regionů. Zdůraznila mimo jiné pozitivní účinky spolupráce či partnerství různých orgánů v regionech při rozvoji a podpoře vzdělávání dospělých, které ve stále větší míře ovlivňuje prosperitu regionů.

V průběhu konference se pak její účastníci mohli seznámit se situací v rozvoji vzdělávání dospělých v regionech v sedmi evropských zemích. Německo zde reprezentoval dlouholetý pracovník Spolkového ministerstva vzdělávání a výzkumu H. K. Koch. Informoval například o činnosti expertní skupiny zabývající se inovacemi vzdělávání dospělých, která v Německu působí, o zvyšujících se finančních zdrojích na podporu vzdělávání dospělých, o pravidelném vyhodnocování rozvoje vzdělávání v regionech. O situaci ve Slovinsku účastníci konference dověděli od ředitelky Slovinského ústavu vzdělávání dospělých v Lublani S. Černošy a k rozvoji vzdělávání dospělých v rakouských regionech hovořil A. Lang z Výzkumné společnosti Burgenland v Eisenstadtu. Se zájmem se setkalo také vystoupení Jany Smetanové (členky Rady Pardubického kraje odpovědné za rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost) o tom, jak Krajský úřad podporuje celoživotní učení v kraji, například pořádáním Týdnů vzdělávání dospělých. O vzdělávání dospělých v Maďarsku hovořil I. Kiszter z budapešťského Národního ústavu pro odborné vzdělávání a vzdělávání dospělých. Situaci v Itálii popsal A. Pugliese z římské Nadace Brodolini a polské zkušenosti sdělil M. Butkiewicz z radomského Ústavu pro rozvoj udržitelných technologií.

Konference mimo jiné potvrdila, že ve většině zemí usilují národní i regionální orgány o podporu vzdělávání dospělých formou finančních i nefinančních pobídek a neponechávají tedy jeho vývoj náhodě. Česká republika patří v tomto srovnání, bohužel, k výjimečným zemím, v nichž se na národní úrovni účinné pobídky rozvoje vzdělávání dospělých dosud nezavedly. Údaje o účasti dospělých na vzdělávání v České republice jsou při tom ve srovnání s většinou zemí EU podprůměrné. Proto je třeba stále doufat, že i podobné konference pomohou u nás tuto situaci zlepšit.

Účastníci konference ocenili obsah i organizaci konference a doporučili, aby Národní vzdělávací fond uspořádal podobnou konferenci i v letošním roce.

Jaromír Coufalík, Národní vzdělávací fond

vytisknout  e-mailem