Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzdělávací akce pro 2. pololetí 2008

Institut pro místní správu Praha 

Institut pro místní správu Praha připravil nabídku vzdělávacích akcí na druhé pololetí roku 2008. Tato nabídka je v úplné podobě, tj. včetně celých anotací jednotlivých vzdělávacích akcí, organizačně technických pokynů a přihlášky, zveřejněna na webových stránkách Institutu v sekci Kalendář – přehled vzdělávacích akcí (www.institutpraha.cz). Nabídka byla rozeslána na krajské úřady, obce s rozšířenou působností a další vybrané územní samosprávné celky, a to nejen v písemné podobě formou katalogu, ale také v podobě multimediálního CD-ROM.

Ve Veřejné správě uvádíme pro informaci pouze přehled vzdělávacích akcí, jejich stručnou anotaci a termíny konání. Při tvorbě jednotlivých kurzů a celé koncepce harmonogramu vzdělávacích akcí jsme vycházeli z aktuálních potřeb veřejné správy v České republice a samozřejmě také reagujeme na přijetí nových právních předpisů a novelizací zákonů. V naší nabídce naleznete kurzy jak z oblasti správních činností, tak z oblasti psychosociálních a manažerských dovedností.

Vzdělávací středisko Institutu v Benešově

Převážnou část nabídky tvoří vícedenní kurzy, které Institut organizuje ve svém vzdělávacím středisku v Benešově. Vaší pozornosti by neměly uniknout nově připravené kurzy, např. Moderní administrativa ve veřejné správě, Komunikační dovednosti pro úředníky, Finanční hospodaření (malých) obcí, Romská problematika v územních samosprávných celcích nebo Místní poplatky v praxi obcí.

Kalendář:

3. - 5. 9. 2008

Reprodukce majetku, technické zhodnocení a opravy

Vymezení a členění majetku dle právních předpisů a vyhlášky č. 231/2005 Sb.,; nemovitosti a movité věci; hmotný a nehmotný majetek; stavební a technologická část; dodávky, provedení prací, poskytování služeb; ocenitelná práva, věcná břemena, vyvlastnění; omezení práv; autorská, průmyslová a duševní práva. Technické zhodnocení; rekonstrukce; modernizace; souběžné provádění technického zhodnocení a oprav; rozdíly mezi opravami a udržovacími pracemi; Účtování a rozpočtování: položky zahrnuté do investic nebo do nákladů ve výstavbě; tvorba a čerpání daňově uznatelných rezerv; dotace, majetek vytvořený vlastní činností.

10. - 12. 9. 2008

Vzdělávání vedoucích úředníků územních samosprávných celků – zvláštní část (modul zaměřený na správní činnost při správním rozhodování a dozorové činnosti v silničním hospodářství a v silniční dopravě)

Problematika správních činností vykonávaných podřízenými úředníky: správní rozhodování a dozorová činnost v silničním hospodářství, silniční doprava, problematika správních činností vykonávaných podřízenými úředníky, přehled právních předpisů, aktuální novelizace, harmonizace s Evropskou unií.

22. - 24. 9. 2008

Komunikační dovednosti pro úředníky

Pozitivní komunikace a její využití v praxi, asertivita a asertivní techniky, jednání s problematickým klientem, stres a zátěžové situace v práci úředníka, syndrom vyhoření a jeho prevence. Praktická cvičení, diskuze.

13. - 15. 10. 2008

Aplikace lékařského práva a zdravotně sociální problematiky v práci úředníka

Přehled základních obecně závazných právních předpisů ve zdravotnictví. Přehled základních obecně závazných právních předpisů v sociální oblasti ve vztahu ke zdravotně sociální problematice (státní sociální podpora, sociální služby, sociální zabezpečení, hmotná nouze, životní a existenční minimum, zaměstnanost). Zdravotně sociální problematika, místo zdravotně sociální politiky v samostatné působnosti kraje, zdravotně sociální péče, lékařská posudková služba.

15. - 17. 10. 2008

Trénink řešení konfliktních situací

Techniky jednání s lidmi, aktivní naslouchání, sdělování, vyjednávání, řešení stížností, opodstatněné a neopodstatněné stížnosti, doporučený postup řešení, analýza klientů, řešení modelových situací - praktické cvičení, osobní odvaha a sebedůvěra, sebepojetí, sebeúcta a seberealizace, silné a slabé stránky osobnosti, základní obranné reakce, vliv stereotypů chování, praktické cvičení - naučit se říkat „ne“.

15. - 17. 10. 2008

Bytová politika

Státní a komunální politika obecně, bytová politika v ČR a v zahraničí – vývoj, koncepce bytové politiky, úloha státu a obcí v oblasti bydlení, sektory bydlení a struktura bytového fondu, bytová výstavba, opravy a modernizace bytového fondu, sociální aspekty bydlení a přístup k jejich řešení. Problematika nájemního, vlastnického a družstevního bydlení, právní aspekty nájemního bydlení, nájemní smlouva, práva a povinnosti pronajímatele a nájemce, přechod a zánik nájmu bytu, výměna bytu, výpověď z bytu a bytové náhrady, služební byty, postup při prodeji domů podle občanského zákoníku. Prodej jednotlivých bytů, ochrana dosavadního nájemce bytu, práva a povinnosti vlastníků jednotek, společenství vlastníků jednotek - povinná právnická osoba, zajištění správy, provozu a oprav společných částí domu. Podpora bydlení ze Státního fondu rozvoje bydlení, podpora oprav a modernizace bytového fondu, podpora nové bytové výstavby, podpora bydlení mladých rodin.

20. - 22. 10. 2008

Moderní administrativa ve veřejné správě

Organizace pracovního času, metodika práce, stanovení priorit, stanovení cílů, pracovní výkonnost v průběhu dne v souvislosti s plánováním pracovního času a pracovních úkolů, plánovací systémy pro účinnější řízení času, pracovní schůzka, porada. Korespondence, spisovná čeština a některá její úskalí, obchodní a úřední korespondence, normalizovaná úprava, hlavní zásady stylizace obchodních a úředních písemností, e-mailová korespondence. Zásady správného používání úředního razítka, problematika státních symbolů ČR, Elektronický podpis v úřední korespondenci.

22. - 24. 10. 2008

Problematika správy živnostenského podnikání a správní řád v praxi živnostenských úřadů

Živnostenský zákon: změny právních předpisů ve vazbě na živnostenský zákon od roku 2007, posuzování odborné způsobilosti, vazba na zákon č. 18/2004 Sb. v platném znění, kontrolní činnost živnostenských úřadů, realizace projektu RŽP, aktuální informace z oblasti činnosti živnostenských úřadů při správě živnostenského podnikání, výpis z živnostenského rejstříku, kontrolní a dozorová činnost živnostenských úřadů. Správní řád v praxi živnostenských úřadů: problematika místní příslušnosti živnostenských úřadů doručování písemností, zastupování v řízení; opatrovnictví, postup před zahájením řízení, dokazování v řízení před živnostenskými úřady.

29. - 31. 10. 2008

Územní plánování

Územně analytické podklady, územní studie, vymezení zastavěného území, politika územního rozvoje a mezinárodní souvislosti, obsah a pořizování územních plánů, regulační plány.

3. - 5. 11. 2008

Vzdělávání vedoucích úředníků a vedoucích úřadů územních samosprávných celků – obecná část (první část výuky)

Management ve veřejné správě, základy efektivní komunikace a předcházení konfliktům, komunikace s veřejností a prezentace ve veřejném sektoru, pracovně právní vztahy, řízení lidských zdrojů, vedení pracovních týmů a řízení pracovního času, etiketa, regionální politika Evropské unie, rovné příležitosti žen a mužů.

5. - 7. 11. 2008

Místní poplatky v praxi obcí

Zákon o správě daní a poplatků. Zákon o místních poplatcích. Problematika výherních hracích přístrojů. Praktické příklady, odpovědi na otázky, aktuality, diskuse k problematice.

24. - 26. 11. 2008

Ochrana utajovaných informací podle nových právních předpisů

Úvod do problematiky ochrany utajovaných informací, význam a cíle ochrany utajovaných informací, přehled platné právní úpravy, hlavní zásady ochrany utajovaných informací, základní pojmy, stupně utajení. Druhy zajištění ochrany utajovaných informací, výklad pojmů jednotlivých druhů zajištění ochrany, personální bezpečnost, administrativní bezpečnost, fyzická bezpečnost, bezpečnost informačních a komunikačních systémů, kryptografická ochrana, vzájemná propojenost jednotlivých druhů, certifikace, povinnosti při ochraně utajovaných informací, poskytování utajovaných informací v mezinárodním styku. Bezpečnostní řízení, hlavní zásady a cíle bezpečnostního řízení, druhy bezpečnostního řízení, hlavní procesní úkony bezpečnostního řízení, rozklad a soudní přezkum rozhodnutí. Výkon státní správy, státní dozor a správní delikty, subjekty vykonávající státní správu konkrétní oprávnění a povinnosti subjektů při výkonu státní správy, kontrolované subjekty, způsob výkonu státního dozoru, charakteristika správních deliktů.

24. - 26. 11. 2008

Občanské a společenské události v životě obce a města

Význam a poslání společenských obřadů, přínos pro obec, významné události v životě pospolitosti, role při občanském obřadu. Teorie obřadů a zásady jeho stavby, historické souvislosti a tradice, psychologické aspekty působení obřadů. Druhy a typy obřadů, slavnosti, obřady podle věkových skupin, společenská reakce na významné události v životě obce i jednotlivce, významná životní výročí jednotlivců i skupin, mimořádné události v životě obce, slavnostní přijetí, pamětní zápis. Postavení specializovaných komisí a otázky odměňování. Nácvik slavnostního přijetí v obřadní síni představitelem města (obce), základní způsob chování, mluvené vystoupení, přípitky, konzumace občerstvení, příchody a odchody.

26. - 28. 11. 2008

Trénink mediální komunikace

Tisková zpráva – zásady tvorby, zpracování cvičné textové zprávy, prezentace tiskové zprávy před videokamerou, rozbor videozáznamu prezentací. Veřejné vystoupení – zopakování hlavních zásad veřejného vystoupení, zpracování obsahu cvičného vystoupení a jeho provedení před kamerou, rozbor videozáznamu jednotlivých prezentací. Otázky a odpovědi v mediální komunikaci – nejčastější dotazy, návrh vhodných odpovědí, tzv. „přepadové otázky novinářů“ a reakce na ně, nácvik dodatečných reakcí před videokamerou, rozbor videozáznamu.

26. - 28. 11. 2008

Finanční hospodaření (malých) obcí

Finanční hospodaření obcí. Rozpočet obce. Přezkoumání hospodaření obce. Interní audit. Veřejnoprávní kontrola. Správa daní a poplatků. Místní poplatky. Problematika výherních hracích přístrojů. Praktické příklady, odpovědi na otázky, aktuality, diskuse k problematice.

1. - 3. 12. 2008

Vzdělávání vedoucích úředníků a vedoucích úřadů územních samosprávných celků – obecná část (druhá část výuky)

Management ve veřejné správě, základy efektivní komunikace a předcházení konfliktům, komunikace s veřejností a prezentace ve veřejném sektoru, pracovně právní vztahy, řízení lidských zdrojů, vedení pracovních týmů a řízení pracovního času, etiketa, regionální politika Evropské unie, rovné příležitosti žen a mužů.

3. - 5. 12. 2008

Ochrana ovzduší

Legislativní výklad novely zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, seznámení s nově přijatými nebo navrhovanými legislativními změnami, výkon státní správy v ochraně ovzduší a orgány ochrany ovzduší; novely prováděcích právních předpisů - kvalita ovzduší, emisní limity a další podmínky provozu stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, ochrana ozónové vrstvy a klimatického systému země, biopaliva. Výklad bude zaměřen na praktické potřeby obcí, zejména malé a střední zdroje znečištění; vazby na stavební zákon, zákon o odpadech, EIA; řešení stížností; možnosti vstupů do objektů, domů, ke zdrojům; dozornou praxi a odvolací řízení na MŽP.

8. - 10. 12. 2008

Vzdělávání vedoucích úředníků územních samosprávných celků – zvláštní část (modul zaměřený na správní činnost při správě daní a poplatků a při správě živnostenského podnikání)

Problematika správních činností vykonávaných podřízenými úředníky: správa daní a poplatků, správa živnostenského podnikání, problematika správních činností vykonávaných podřízenými úředníky, přehled právních předpisů, aktuální novelizace.

8. - 10. 12. 2008

Aplikace úmluvy o právech dítěte

Úmluva o právech dítěte obecně, aplikace Úmluvy o právech dítěte v jednotlivých úsecích veřejné správy, případové studie a kazuistiky na aplikaci Úmluvy o právech dítěte.

8. - 10. 12. 2008

Romská problematika v územních samosprávných celcích

Specifika romského etnika. Sociální vyloučení. Vzdělávání a mimoškolní výchovy romských dětí. Sociální politika a komunitní plánování. Koncepce romské integrace. Příklady dobré praxe.

10. - 12. 12. 2008

Právo na informace ve veřejné správě

Realizace povinností orgánů samosprávy podle čl. 17 odst. 5 Listiny základních práv a svobod; Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2003/98/ES ze dne 17. listopadu 2003 o opakovaném použití informací veřejného sektoru; zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím a předpisy související; zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí a předpisy související; soudní judikatura a aktuální aplikační problémy.

10. - 12. 12. 2008

Asertivní jednání v praxi

Frustrace, stres, sociální percepce a sociální komunikace, základní pojmy, druhy jednání, výhody a nevýhody asertivního jednání, indikace a kontraindikace použití asertivního jednání, signály stresu, průběh stresové reakce, faktory ovlivňující reakci na stres, naučené reakce na stres, adaptační mechanismy, adaptační mechanismy v životním stylu, faktory tlumící vliv stresu, biorytmy, analýza stresujících situací, kondice, vnitřní řeč. Sociální percepce a sociální komunikace, způsoby komunikace, neverbální a verbální komunikace, aktivní naslouchání. Asertivita, asertivní práva, aplikace asertivity, metody a techniky asertivity. Vyjádření a přijímání kritiky, typy kritiky, nejčastější chyby. Konflikt management, pojetí konfliktu, druhy konfliktu, model vystupňování konfliktu, strategie řešení konfliktu. Praktický výcvik na principu zpětné vazby.

Učebna Institutu, Praha 1, Dlážděná 4

Značnou oblibu si za poslední dva roky získaly jednodenní kurzy, které Institut pořádá ve své pražské učebně v Dlážděné ulici č. 4. Z této kategorie bychom rádi upozornili na nové kurzy Zákon o pomoci v hmotné nouzi, Stavební zákon a památková péče, Obec a výherní hrací přístroje, Novela živnostenského zákona a správní postupy živnostenských úřadů nebo Zásady správné korespondence. Dále průběžně rozšiřujeme nabídku jednodenních kurzů zaměřených na problematiku aplikace správního řádu v jednotlivých správních činnostech. Zatím jsou připraveny kurzy pro oblast živnostenského podnikání, školství a sociálních služeb.

Kalendář:

4. 9. 2008

Ochrana utajovaných informací – administrativní bezpečnost

Cíle ochrany utajovaných informací; struktura zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, druhy zajištění ochrany utajovaných informací, postavení Národního bezpečnostního úřadu, přístup k ochraně utajovaných informací v oblasti administrativní bezpečnosti; seznam utajovaných informací a oblasti působnosti územně samosprávných celků, manipulace s utajovanými písemnostmi; předávání, přeprava, přenášení, ukládání, zapůjčování a vyřazování utajovaných písemností, registry utajovaných informací.

9. 9. 2008

Správa daní a poplatků

Rozsah působnosti zákona o správě daní a poplatků, zásady daňového řízení, osoby zúčastněné na řízení, lhůty v daňovém řízení, kontrolní a vyhledávací činnost správců daní, doručování, dokazování v daňovém řízení, rozhodnutí, opravné prostředky, placení daní, vymáhání daňových nedoplatků, správní poplatky, praktické příklady, odpovědi na otázky, aktuality, diskuse k problematice.

11. 9. 2008

Ochrana zemědělského půdního fondu

Postupy státní správy ochrany zemědělského půdního fondu (ZPF) podle zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), při řešení aktuálních problémů zemědělského půdního fondu - při odnímání zemědělské půdy ze ZPF (sportoviště, bytová výstavba, průmyslové zóny, těžba), při rekultivaci území po nezemědělské činnosti, v oblasti kvality půdy; aktuální stanoviska odboru legislativního MŽP ČR k tomuto zákonu a k právním předpisům navazujícím; diskuse k přednášeným tématům a problematice ochrany zemědělského půdního fondu obecně.

16. 9. 2008

Děti a dospělí v kontextu zdraví škodlivých látek a zákona o sociálních službách

Úvod do problematiky z hlediska aplikace zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách do praxe, sociální a biologické faktory vzniku závislosti, psychologické faktory, sociální poradenství, drogy, využití arteterapie v léčbě drogově závislých, kazuistika klienta sociálních služeb.

25. 9. 2008

Pozitivní komunikace jako účinný nástroj jednání mezi lidmi

Teoretická část kurzu se bude zabývat problematikou sociálního vnímání, rozumovým a emotivním jednáním, druhy komunikace, základy efektivní komunikace, aktivním nasloucháním, komunikačními modely, zvládáním námitek, argumentací a jejími druhy, verbální a nonverbální komunikací. V praktické části proběhne trénink pozitivního vyjadřování, řešení modelových situací, diskuze a zpětnovazebný rozbor.

8. 10. 2008

Krizová intervence v práci úředníka

Psychosociální definování krizové intervence, způsoby poskytování krizové intervence - praktické příklady z praxe, úloha pomáhajících profesí, prevence syndromu vyhoření, práce s rodinou při krizové intervenci, krize nebezpečí či příležitost, krizové stavy, typologie a druhy krizí a následná pomoc, základní postupy a techniky.

15. 10. 2008

Aplikace správního řádu v oblasti školství

Správní řád. Aplikace správního řádu ve školství. Informace o závěrech Poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu. Praktická cvičení.

16. 10. 2008

Vedení lidí a pracovních týmů

Efektivní komunikace jako nutný předpoklad vedení lidí a pracovních týmů, posilování silných stránek úředníků, osobnost v zátěži, tipy a inspirace pro rozvoj manažerských dovedností.

22. 10. 2008

Novela živnostenského zákona a správní postupy živnostenských úřadů

Vznik živnostenského oprávnění (formální a neformální řízení při žádosti a ohlášení živnosti), průkaz živnostenského oprávnění, živnostenský rejstřík, dělení živností - přílohy živnostenského zákona, živnost volná, správní delikty a přestupky při živnostenském podnikání, místní příslušnost (k vydání a rušení oprávnění, k ukládání sankcí, vedení spisu, doručování).

23. 10. 2008

Zákon o pomoci v hmotné nouzi

Zákon o hmotné nouzi obecně, aplikace správního řádu na pomoc v hmotné nouzi, zkušenosti z aplikace zákona o hmotné nouzi v praxi, úskalí a problémy, konkrétní kazuistiky, aktuální legislativa.

30. 10. 2008

Stavební zákon a památková péče

Stručná charakteristika aktuálně platného stavebního zákona. Novela zákona o státní památkové péči v souvislosti s přijetím nového stavebního zákona. Památková péče a uzemní plánování. Památková péče a stavební řízení. Památková péče a ohlášení stavebnímu úřadu. Památková péče a další řízení podle stavebního zákona. Oblasti případných problémů při aplikaci stavebního zákona ve vztahu k výkonu státní památkové péče.

12. 11. 2008

Sociální práce v terénu – metodika sociálního šetření

Etické zásady sociální práce v terénu. Příprava a realizace sociálního šetření - metodika. Vyhodnocení - písemný záznam o provedeném šetření. Sociální anamnesa a diagnostika vč. plánu na řešení sociální situace klienta. Ochrana soukromí klienta a nakládání s utajovanými daty a informacemi.

13. 11. 2008

Ochrana zemědělského půdního fondu

Postupy státní správy ochrany zemědělského půdního fondu (ZPF) podle zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), při řešení aktuálních problémů zemědělského půdního fondu - při odnímání zemědělské půdy ze ZPF (sportoviště, bytová výstavba, průmyslové zóny, těžba), při rekultivaci území po nezemědělské činnosti, v oblasti kvality půdy; aktuální stanoviska odboru legislativního MŽP ČR k tomuto zákonu a k právním předpisům navazujícím; diskuse k přednášeným tématům a problematice ochrany zemědělského půdního fondu obecně.

18. 11. 2008

Zásady správné korespondence

Korespondence, spisovná čeština a některá její úskalí, úřední korespondence, normalizovaná úprava, hlavní zásady stylizace úředních písemností, e-mailová korespondence.

20. 11. 2008

Aplikace správního řádu v sociálních službách

Správní řád. Aplikace správního řádu v sociálních službách. Informace o závěrech Poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu. Praktická cvičení. Příklady dobré praxe.

25.11.2008

Novela živnostenského zákona a správní postupy živnostenských úřadů

Vznik živnostenského oprávnění (formální a neformální řízení při žádosti a ohlášení živnosti), průkaz živnostenského oprávnění, živnostenský rejstřík, dělení živností - přílohy živnostenského zákona, živnost volná, správní delikty a přestupky při živnostenském podnikání, místní příslušnost (k vydání a rušení oprávnění, k ukládání sankcí, vedení spisu, doručování).

26. 11. 2008

Zaručený elektronický podpis

Úvod do problematiky zaručeného elektronického podpisu, vysvětlení základních pojmů zaručeného elektronického podpisu, elektronická značka, právní úprava elektronického podpisu v ČR, zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů, vyhláška č. 496/2004 Sb. o elektronických podatelnách, vyhláška č. 495/2004 Sb., kterým se provádí zákon č. 227/2000 Sb. o elektronických podatelnách, vyhláška č. 378/2006 o postupech, kvalifikovaných poskytovatelů certifikačních služeb, typy elektronických podpisů, certifikační autority, ověřování platnosti certifikátu a digitálního podpisu, čipové karty, biometrika a jiné prostředky pro bezpečné ukládání citlivých informací, časová razítka, praktická ukázka úkolu k vytvoření a ověření platnosti elektronického podpisu.

28. 11. 2008

Komunikační dovednosti a kultura vystupování

Komunikace jako proces, podstata komunikace – sdělování, verbální komunikace, neverbální komunikace, zásady efektivní komunikace, kultura vystupování, zásady asertivního jednání, asertivní dovednosti, zvládání emocí, základy rétoriky – obsah a forma projevu, technika a modulace řeči, artikulace, diskuze a zpětnovazebné rozbory.

2. 12. 2008

Základy rétoriky

Podstata a význam komunikace, účinná a neúčinná komunikace, komunikační model a zpětná vazba, řeč mluvená a psaná, přízvuk, intonace, výslovnost, frázování, hygiena hlasu, nonverbální komunikace praktická cvičení nonverbální komunikace, komunikační dovednosti a mluvená řeč, příprava řečnického vystoupení, sběr materiálu, přednes, praktická cvičení a rozbor projevu.

16. 12. 2008

Obec a výherní hrací přístroje

Místní poplatky a jejich druhy. Poplatek za provozování výherního hracího přístroje. Sázkové hry, loterie a jiné podobné hry. Provozování sázkových her pomocí výherních hracích přístrojů. Legislativní a technické podmínky provozování výherních hracích přístrojů. Výkon státního dozoru a kontroly v této oblasti.

17. 12. 2008

Zvládání konfliktů a jejich prevence

Příčiny vzniku konfliktu, rozdělení konfliktů, konflikty jako příležitosti k uskutečnění žádoucích změn a odstraňování nepříznivých skutečností na pracovišti, základní fáze řešení konfliktů, úloha námitek při řešení konfliktů, sebepoznávání a sociální percepce jako prevence vzniku konfliktů, sebedůvěra, osobní odvaha a asertivní chování, význam otázek a aktivního naslouchání, problematické typy klientů, zvládací strategie při jednání s problematickými klienty, asertivní dovednosti, diskuse a zpětnovazební rozbory.

E-learningové kurzy

Naprostou novinkou v naší nabídce jsou tříměsíční e-learningové kurzy. Budou alternativou k prezenční formě přípravy k ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou. Kurzy jsou vhodné pro úředníky, kteří z nějakého důvodu upřednostňují distanční studium před klasickými kurzy ve vzdělávacím středisku v Benešově. Kromě obecné části zvláštní odborné způsobilosti (určené zejména vedoucím úřadů) v létě nabídneme také přípravu k ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou pro správní činnosti: správa živnostenského podnikání, finanční hospodaření územních samosprávných celků, přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku a správní rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech.

Kalendář:

1. 7. - 30. 9. 2008

Příprava k ověření zvláštní odborné způsobilosti – obecná část

Získání a upevnění znalostí a dovedností nezbytných pro výkon správních činností a pro úspěšné složení zkoušky k ověření obecné části zvláštní odborné způsobilosti (včetně schopnosti aplikovat tyto znalosti a dovednosti v praxi).

Příprava k ověření zvláštní odborné způsobilosti pro výkon správní činnosti při finančním hospodaření územních samosprávných celků a jeho přezkumu získání a upevnění znalostí a dovedností nezbytných pro výkon správních činností při finančním hospodaření územních samosprávných celků a jeho přezkumu a pro úspěšné složení zkoušky k ověření zvláštní odborné způsobilosti (včetně schopnosti aplikovat tyto znalosti a dovednosti v praxi).

Příprava k ověření zvláštní odborné způsobilosti při přestupkovém řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku

Získání a upevnění znalostí a dovedností nezbytných pro výkon správní činnosti při přestupkovém řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku a pro úspěšné složení zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (včetně schopnosti aplikovat tyto znalosti a dovednosti v praxi).

Příprava k ověření zvláštní odborné způsobilosti pro výkon správní činnosti při správě živnostenského podnikání

Získání a upevnění znalostí a dovedností nezbytných pro výkon správní činnosti při správě živnostenského podnikání a pro úspěšné složené zkoušky k ověření zvláštní odborné způsobilosti (včetně schopnosti aplikovat tyto znalosti a dovednosti v praxi).

Příprava k ověření zvláštní odborné způsobilosti pro výkon správní činnosti při správním rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech

Získání a upevnění znalostí a dovedností nezbytných pro výkon správní činnosti při správním rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech a pro úspěšné složení zkoušky k ověření zvláštní odborné způsobilosti (včetně schopnosti aplikovat tyto znalosti a dovednosti v praxi).

Vzdělávání starostů a dalších členů zastupitelstev

Přestože zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů, neupravuje vzdělávání starostů a dalších členů zastupitelstev, považuje Institut vzdělávání této cílově skupiny za velmi důležité.

V roce 2007 se Institut, na základě analýzy vzdělávacích potřeb cílové skupiny, rozhodl rozšířit svoji vzdělávací nabídku pro tuto cílovou skupinu a vznikla tak vzdělávací akce Psychosociální a společenské dovednosti pro starosty. Již z názvu této akce je zřejmé její zaměření.

Nosnými tématy se zde stala problematika manažerských dovedností, problematika společenských a občanských událostí v životě obce, problematika komunikace s romských etnikem, time management a prezentační dovednosti. Na základě požadavků starostů je vzdělávací akce členěna na samostatné kurzy, resp. 8 samostatných kurzů. Ty jsou celoročně realizovány částečně jako jednodenní kurzy v Praze a částečně jako dvoudenní kurzy v Benešově. Každý účastník si sám může připravit vzdělávání „na míru“ jednoduše tím, že si zvolí témata, která jsou pro jeho práci přínosná a absolvuje pouze ta.

Kalendář:

10. - 12. 9. 2008 (Benešov)

Občanské a společenské události

Teorie obřadů, svatební akty, účast na společenských událostech (vernisáže, rauty, předávání cen apod.), obřadní úkony (gratulace, přípitek apod.), příchody a odchody.

29. - 31. 10. 2008 (Benešov)

Komunikace s romským etnikem

Specifika romského etnika, sociální vyloučení, vzdělávání a mimoškolní výuka romských dětí, sociální vyloučení, sociální politika a komunitní plánování, koncepce romské integrace.

19. - 21. 11. 2008 (Benešov)

Spolupráce s podniky v obci a městě

Specifika firem v daném regionu, úspěšné rozvíjení vztahů s firmami a velkými podniky ve prospěch obce, souvislosti potřeb obce a potřeb firem, techniky vyjednávání mezi dvěma stranami neschopnými dohody, příprava rozhovoru, videotrénink.

4. 12. 2008 (Praha)

Umění přesvědčovat a zvládat námitky

Technika přesvědčování, zvládání námitek jako předpoklad dohody, příprava a provedení rozhovoru, modelové situace z praxe, využití zpětné vazby lektora a účastníků kurzu.

Připravujeme

V současné době plánuje Institut přípravu zcela nové vzdělávací akce, která bude určena zejména pro zastupitele zvolené v letošních volbách. Na základě analytické činnosti a spolupráce se zkušenými zastupiteli budou vybrána taková témata, která jsou pro nově nastoupivší zastupitele naprosto zásadní. Rádi bychom nabídkou kvalitního vzdělávání napomohli kvalitě fungování novým členům obecních samospráv v lepší orientaci v problematice veřejné správě.

Přihlášky

Všechny vzdělávací akce průběžného vzdělávání a vzdělávání vedoucích úředníků jsou samozřejmě ze strany Institutu otevřeny pro členy zastupitelstev. Upozorňujeme také na možnost realizovat dle požadavku úřadů tzv. vzdělávací programy „na klíč“. Přihlášku naleznete na www.institutpraha.cz. Přihlášky je možné průběžně zasílat na Organizační oddělení Institutu pro místní správu Praha, Dlážděná 6, 110 00 Praha 1.

Oslavy 40. výročí založení Institutu

Vedle vzdělávacích aktivit naší instituce je také vhodné uvést, že letošní rok je rokem oslav 40. výročí založení Institutu. Hlavní oslavy proběhnou dne 6. května 2008 od 10 hodin ve Vzdělávacím středisku Institutu v Benešově na slavnostním shromáždění za účasti představitelů státu, parlamentu, územních samosprávných celků, zástupců zahraničních partnerských institucí, představitelů akademické obce a ostatních hostů. Na slavnostním shromáždění bude bilancována nejen dosavadní práce Institutu, ale bude řeč i o dalších plánovaných aktivitách. Součástí oslav bude i předání společného daru Institutu a jablonecké společnosti Comp Net Systems dětskému domovu ve Zruči nad Sázavou. Klienti dětského domova získají vedle deseti počítačů také kompletní technické řešení počítačové sítě. Během oslav bude také slavnostně zprovozněno zmodernizované víceúčelové sportovní hřiště. V rámci doprovodných akcí mohou účastníci oslav zhlédnout výstavku amatérských fotografií zaměstnanců Institutu a ukázku ze sbírky malých historických motocyklů. Případní zájemci o účast na slavnostním dni mohou kontaktovat slečnu Kučerovou na tel. 974 863 524 pro získání podrobnějších informací.

vytisknout  e-mailem