Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vývoz munice by mohl začít v druhé polovině ledna

Ministr vnitra Milan Chovanec se dnes, v pátek 9. ledna 2015, sešel s místostarostou Květné na Svitavsku Vojtěchem Pražanem a starosty obcí Vendolí, Pomezí, Karle a Radiměř. Hlavním tématem schůzky byla přeprava munice z Vrbětic do muničního skladu nedaleko Květné. Zástupci samospráv si s ministrem navíc vyměnili informace, které k tématu měli. Ministr ujistil, že bezpečnost přepravy výbušnin bude zajištěna v maximální možné míře. Totéž prohlásil i o uskladnění. 

Děkuji starostům za to, že přišli a že jsme mohli jednat napřímo,“ oznámil ministr Milan Chovanec po schůzce. „Sdělili jsme zástupcům obcí realistický harmonogram toho, jak by mohly nejbližší dny a týdny vypadat. Munici chtějí v Květné uskladnit tři firmy, které mají svůj materiál doposud ve Vrběticích.“ Do Květné by se měly podle posledních odhadů převézt asi tři tisíce tun munice. „Myslím, že vývoz materiálu by mohl začít v druhé polovině ledna,“ konstatoval Chovanec s tím, že přesný termín bude záležet na klimatických podmínkách. Domnívá se, že odvoz bude trvat několik měsíců.

Ministerstvo vnitra deklaruje, že budou použity všechny dostupné prostředky k tomu, aby byl převoz bezpečný. „Bude monitorován a munice se bude transportovat speciálními auty. Vozidla budou sledována GPS systémem,uvedl Milan Chovanec. V některých případech bude policie transport doprovázet.Pokud bude přeprava zabezpečena tak, jak je řečeno, bude vše v pořádku. To je pro občany zásadní,“ konstatoval na schůzce starosta obce Vendolí Vladimír Buchta. „Vážím si možnosti osobního jednání s panem ministrem Chovancem, je to jediná šance na rychlé a konstruktivní jednání. Nechceme, aby vznikaly dezinformace a aby se na jejich základě mezi občany šířila zbytečná panika,“ dodal starosta.

Areál v Květné je podle odborníků ve velmi dobrém stavu. Navíc ho hlídají vojenští policisté, které brzy doplní jejich kolegové z Policie ČR.

Harmonogram převozu bude formován tak, aby co nejméně zatěžoval dopravu. Transporty se tedy budou uskutečňovat v časech, kdy není doprava silná.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem