Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vlašim: Blaničtí rytíři

Města, obce 

V roce 2008 bylo již podesáté uděleno ocenění Blanický rytíř fyzické osobě, která se významně zasloužila o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. Neziskové organizace Podblanicka, které vybíraly ze tří desítek nominací, rozhodly o udělení čestné ceny za celoživotní dílo profesoru Zdeňkovi Brandlovi z Českých Budějovic. V roce 1961 dokončil vysokoškolská studia na tehdejší Biologické fakultě UK v Praze. Po roce 1989 se zapojil do úsilí o založení Biologické fakulty Jihočeské univerzity, kde dvě funkční období zastával funkci děkana od roku 2004 dosud i funkci prorektora pro pedagogickou činnost. Přednáší několik předmětů souvisejících s ekologií.

Čestnou cenu Blanický rytíř za celoživotní dílo získává také František Müller z Vlašimi, který se od října 1990 spolupodílel na obnově Sokola Vlašim. Od roku 2003 pracuje jako vzdělavatel v nově obnovené Sokolské župě Blanické ve Voticích. Angažoval se v samosprávě města Vlašim, čtyři roky pracoval i v zastupitelstvu města. Jednou z jeho největších občanských aktivit bylo zřízení památníku letcům, kteří bojovali ve druhé světové válce a zřízení památníku ruským, italským a francouzským legionářům z Vlašimi a okolí, kteří bojovali za první republiku v první světové válce.

Rozhodnutím neziskových organizací z Podblanicka získává čestnou cenu Blanický rytíř za celoživotní dílo doktor Josef Zemánek z Benešova, in memoriam, který se významně zasloužil o uchovávání regionálního památkového dědictví.

Slavnostní ceremoniál proběhl v obřadní síni vlašimského zámku, kde významné hosty přivítal starosta Vlašimi Mgr. Luděk Jeništa. Pozvání přijal senátor Parlamentu České republiky Karel Šebek, náměstek hejtmana Středočeského kraje Vilém Žák, řada zástupců měst a obcí Podblanicka či ředitelé škol z Podblanicka. Blaničtí rytíři obdrželi již tradičně každý svou originální pískovcovou sochu Blanického rytíře od akademického sochaře Daniela Talavery.

Na závěr slavnostního aktu byla zveřejněna výzva k nominování na Blanické rytíře za rok 2008.

Text: Pavel Pešout, Vlašim

vytisknout  e-mailem