Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila pravidla pro prokazování totožnosti online

Dnes 8. března vláda schválila návrh zákona o elektronické identifikaci, díky kterému bude možné vytvářet a nabízet online služby veřejné správy o mnoho jednodušeji než dosud. Zákon zavádí do českého právního řádu pravidla pro elektronickou identifikaci, což je nezbytný krok při využití téměř každé online služby veřejné správy, díky kterým nebude nutné chodit po úřadech, ale každý bude mít možnost vyřídit si své úřední záležitosti kdykoliv a odkudkoliv. 

„Pokud se v rámci jakékoliv životní situace vyžaduje prokázání totožnosti, bude to díky zákonu o elektronické identifikaci možné i elektronicky. Všechny úřady tak budou moci využít důvěryhodný systém napojený na základní registry, který vyvíjíme a který pro jejich služby bezpečně zprostředkuje identifikaci uživatele,“ vysvětluje účel navrhovaného zákona ministr vnitra Milan Chovanec.

Zákon určuje pravidla, která budou muset splnit jak poskytovatelé online služeb, tak budoucí poskytovatelé prostředků pro online prokazování totožnosti. „Jako prostředek pro elektronické prokazování totožnosti při využívání služeb veřejné správy chceme občanům nabídnout občanský průkaz s čipem a certifikátem, který to umožní. Vedle toho zákon umožní nabízet identitní prostředky i soukromým subjektům, pokud splní stanovené požadavky a získají akreditaci,“ doplňuje ministr.

Systém pro ověřování elektronické identity (Národní identitní autorita) bude univerzálně použitelný pro každou službu, která bude vyžadovat prokázání totožnosti, a uživatelům tak odpadne nutnost spravovat řadu profilů pro každou používanou službu zvlášť.

Navrhovaný zákon v národní legislativě doplňuje přímo účinné evropské nařízení o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS), které si klade za cíl odstranění bariér v bezpečné elektronické komunikaci napříč zeměmi celé EU.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem