Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítězové soutěže Parádní web oceněni

Dne 18. února byly vyhlášeny v prostorách Ministerstva vnitra nejlepší weby měst a obcí a místní video. Slavnostní předání ocenění proběhlo za účasti náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu Jany Vildumetzové a za podpory Svazu měst a obcí ČR, Českomoravské komoditní burzy Kladno a sdružení CZ.NIC. V letošním roce v soutěži uspěly Dolní Břežany (Cena poroty v kategorii Vesnice, Městys), Olomouc (Cena poroty v kategorii Města), Velké Meziříčí (Cena redakce časopisu Veřejná správa) a Modlany (Parádní video).

Ocenění převzali za Dolní Břežany radní Jana De Merlier a vedoucí oddělení komunikace, kultury a volného času Lucie Vospělová, za Olomouc primátor Antonín Staněk, zastupitel Jan Holpuch a webmaster Pavel Snášel, za Velké Meziříčí starosta Radovan Necid, vedoucí správního odboru Josef Švec, správce IT Radek Novotný a referentka Turistického informačního centra Květa Hladíková a za Modlany zastupitel Karel Secký. Následoval odborný seminář, zaměřený na problematiku tvorby úspěšných webů, ale i natáčení videí, který nabídl čtyři tematické bloky: Moderní formy komunikace s veřejností, Nezbytná výbava městských webů, Zaostřeno na obce a Tvorba videí. O své zkušenosti se podělili účastníci i porotci soutěže. Redakce časopisu Veřejná správa soutěží Parádní web navazuje na svůj projekt Objev roku (2000–2007) a podporuje samosprávy v úsilí o nápadité webové prezentace a zajímavá multimédia. Zatím proběhly tři ročníky soutěže. 
Ivana Jungová
 
Charakteristika webů vítězů soutěže Parádní web 2014
Dolní Břežany jsou na Facebooku, web nabízí mobilní verzi i rezervační systém pro multifunkční hřiště. Obec zveřejňuje příspěvky na Videokanálu a umožňuje občanům diskutovat v diskusním fóru. O transparentnosti svědčí i to, že Dolní Břežany zveřejňují každý měsíc přehled výdajů obce přesahujících 10 000 korun a od ledna začala samospráva pořizovat videozáznam ze zasedání zastupitelstva obce. Obyvatelé mohou také přes internet nahlásit poruchy a poškození obecního majetku.
 
Na stránkách Velkého Meziříčí můžete využít e-shop s propagačními předměty. Starosta pořádá online chaty, občané mohou komunikovat s úřadem i prostřednictvím elektronické knihy přání a stížností. Také je možné se na úřad objednat. Město zveřejňuje příspěvky na Facebooku či YouTube, na YouTube jsou zajímavostí místní historické filmy. Velké Meziříčí zveřejňuje fotografie zastupitelů i všech zaměstnanců úřadu. Užitečná je i funkce přítomnost úředníka. 
 
Na webu statutárního města Olomouc naleznete mobilní verzi, QR kódy, rozklikávací rozpočet nebo rezervaci na přepážky. Informační centrum Olomouce je na Instagramu, Facebooku i Googlu+. Zastupitelé jsou na fotografiích. Město zveřejňuje před jednáním zastupitelstva vedle programu i materiály k projednání. Památky jsou představené mimo jiné i prostřednictvím StreetView a některé také v 3D modelu. Kontakty na úřad jsou velmi podrobné, dokonce i na řidiče z oddělení střediska rozvozu stravy naleznete e-mailové spojení, vedoucí oddělení a odborů jsou také zobrazeni na fotografiích.
Ve speciální kategorii Parádní video uspěly Modlany. Jejich videozáznam místní akce Guláš párty 2014 je kvalitně natočené a dýchá člověčinou i vtipem. 
 

 

vytisknout  e-mailem