Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítězové 10. ročníku Zlatého záchranářského kříže vyhlášeni

Soutěž záchranářského časopisu RESCUE report o nejlepší záchranářský čin roku dnes vyhlásila své vítěze v Rothmayerově sále Pražského hradu. Ocenění finalistům předal prezident České republiky. 

Pozornost patřila jak všem činům oceněným Zlatým záchranářským křížem, tak čestným uznáním včetně pohotové zdravotní sestřičky Naděždy Tomčíkové, která za svůj záchranářský čin získala čestné uznání v kategorii Záchranářský čin profesionálů jednotlivců i celé směně záchranářů Moravskoslezského kraje, která se velmi aktivně podílela na záchraně, vyprošťování a ošetřování poraněných osob i vyproštění osob zemřelých při tragédii u Studénky.

Mezi oceněnými čestným uznáním v kategorii Záchranářský čin laiků byl také Jindřich Zýma, který jako jediný při tragické autonehodě zachoval chladnou hladu, neváhal a vyprostil z vozu poraněného mladšího bratra, který ho při nárazu zavalil svou sedačkou, maminku, která byla v bezvědomí a přivolal pomoc. "Jeli jsme na nákup, náš vůz dostal na vozovce smyk a narazil do stromu." vzpomíná matka dvanáctiletého Jindry na událost."To, co se odehrálo poté, bylo zcela v rukou mého syna. Celou dobu k nám mluvil a snažil se nás udržet při vědomí, ale babičku, která měla devastující poranění, už vytáhnout nezvládl. Vyběhl na silnici zastavovat projíždějící auta a přivolat tak pomoc, ale první auto mu ujelo", doplňuje. V době nehody už maminka čekala dalšího sourozence a pomoci se dočkali proto, že malý Jindra se zachoval jako málokterý dospělý.

Do projektu bylo zapojeno více než 450 odborníků všech záchranářských profesí, čtenáři časopisu RESCUE report, ale také široká veřejnost. Své nominace posílali prostřednictvím formuláře na internetových stránkách projektu i poštou. Redakce za rok 2008 přijala přes sto laických a profesionálních nominací, z nichž rovných sto postoupilo k hodnocení do finále.

Záštitu nad letošním ročníkem projektu poskytli prezident České republiky, předseda vlády ČR, ministr vnitra ČR, ministryně zdravotnictví ČR, policejní prezident ČR, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, 1. náměstek ministra vnitra ČR, primátor hlavního města Prahy, hejtman Zlínského, Jihomoravského, Plzeňského, Ústeckého, Olomouckého kraje a kraje Vysočina.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků - dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů.

Projekt je časopisem RESCUE report každoročně vyhlašován již od roku 1998 na území České republiky, od roku 2006 také na Slovensku. V roce 2000 laureáty Zlatého záchranářského kříže poprvé přivítal prezident České republiky na Pražském hradě, kde jim za jejich činy osobně poděkoval. V roce 2008 byly Zlaté záchranářské kříže poprvé předány přímo z rukou prezidenta České republiky Václava Klause.

  


19. března 2009

Odkazy do noveho okna

1. náměstek pro vnitřní bezpečnost předává cenu

1. náměstek pro vnitřní bezpečnost předá... 

Detailní náhled

Hromadné foto

Hromadné foto 

Detailní náhled

Klaus a Langer

Klaus a Langer 

Detailní náhled

Langer a Jana Bradáčová

Langer a Jana Bradáčová 

Detailní náhled

Marketingová ředitelka TV Nova a policejní prezident

Marketingová ředitelka TV Nova a policej... 

Detailní náhled

Ocenění v řadě

Ocenění v řadě 

Detailní náhled

Oldřich Martinů předává cenu

Oldřich Martinů předává cenu 

Detailní náhled

Prezident Klaus

Prezident Klaus 

Detailní náhled

Předávání ocenění

Předávání ocenění 

Detailní náhled

Václav Klaus a Jindřich Zýma

Václav Klaus a Jindřich Zýma 

Detailní náhled

Začátek ceremonie

Začátek ceremonie  

Detailní náhled

Začátek ceremonie -  Václav Klaus a Jaroslav Salivar

Začátek ceremonie - Václav Klaus a Jaro... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem