Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vít Rakušan jednal s chorvatským ministrem vnitra. Za vstup Chorvatska do schengenu od něj obdržel ocenění

Jednání s ministrem vnitra Chorvatska Davorem Božinovićem nebo návštěva českých krajanů v Rijece, to byly hlavní body pracovní cesty ministra vnitra Víta Rakušana do Chorvatska. Za vstup Chorvatska do schengenu, který byl jedním z velkých úspěchů českého předsednictví v Radě EU, obdržel Vít Rakušan od chorvatského ministra Řád knížete Trpimira. 

České turisty cestující na dovolenou do Chorvatska už letos nečekají pověstné kolony na tamních hranicích. Může za to fakt, že Chorvatsko po 10 letech členství v Evropské unii přistoupilo do schengenského prostoru. K tomuto významnému kroku, díky kterému byly od letoška zrušeny hraniční kontroly, přitom došlo za českého předsednictví v radě EU. Jako poděkování za to dnes obdržel ministr vnitra Vít Rakušan při jednání s chorvatským ministrem vnitra Davorem Božinovićem šesté nejvyšší chorvatské vyznamenání – Řád knížete Trpimira. „Během našeho předsednictví jsme dělali maximum pro to, aby se Chorvatsko stalo součástí schengenu. Mám velkou radost, že se to podařilo a že turisté už letos mohou naplno využít benefity, které členství v schengenu nabízí,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Dalšími tématy jednání byla například situace na západobalkánské migrační trase nebo spolupráce českých a chorvatských hasičů. Na základě dnešní diskuse tak vznikne „horká linka“, kterou bude moci Česko využít v případě potřeby rychlého zapůjčení chorvatské techniky pro hašení lesních požárů. Vít Rakušan se svým protějškem ale také hovořil o hlídkách českých policistů, kteří v Chorvatsku působí během letní turistické sezony. Ani letos tomu nebude jinak, na žádost chorvatské strany vyrazí k Jadranu osm českých policistů, kteří budou působit v oblastech Omiš, Šibenik a Vodice. „Máme ověřeno, že přítomnost našich policistů skutečně funguje. Jednak působí preventivně, ale zároveň jsou připraveni kdykoliv turistům poradit nebo poskytnout pomoc,“ doplnil ministr vnitra.

V rámci pracovní cesty Vít Rakušan také navštívil české krajany v Českém domě T. G. Masaryka v Rijece a setkal se s poslancem chorvatského parlamentu za českou a slovenskou menšinu Vladimírem Bílkem.

Odbor komunikace Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem