Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejnáí správa č. 21 / 2010

Vyšlo 21. 10. 2010 

Nové číslo časopisu (vyšlo 21. 10. 2010) )Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Veřejná správa 21/2010Veřejná správa 21/2010
    Rozhovor
    s Ing. Josefem Táborským, prvním náměstkem Královéhradeckého kraje
    Prostředky kraje na všechno nestačí
    Ludmila Křížová
    Rozpočet Královéhradeckého kraje je více než devět miliard, z toho jde do oblasti investic a provozu meziročně okolo tří miliard, do oblasti dopravy pak jedna miliarda. Tyto prostředky jsou určeny jak na dopravní obslužnost, tak na údržbu a opravy komunikací II. a III. třídy. V současnosti mají prioritu komunikace II. třídy.
     
  • Konzultace
    Soudní přezkum obecních voleb
    Mgr. Jan Břeň
    Pro zajištění regulérního průběhu voleb do zastupitelstev obcí poskytuje právní řád prostředky, kterými se lze bránit proti případným nesprávnostem v jednotlivých stádiích volebního procesu. Jednotlivé případy na úseku obecních voleb, u kterých se lze domáhat ochrany u soudu, stanoví zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů.
     
  • Evropská unie
    Volný pohyb pracovníků má stále mnoho překážek
    Ing Jiří Zukal
    Každý občan Evropské unie má v zásadě právo pracovat a žít v jiném členském státě, aniž by byl diskriminován na základě státní příslušnosti. Rok 2006 byl sice vyhlášen Evropským rokem mobility pracovníků, překážky, bránící jejich volnému pohybu, ovšem přetrvávají. V jednotlivých členských zemích tak žije téměř dvakrát více cizinců ze států mimo Unii než občanů, kteří přišli z jiných zemí sedmadvacítky.
     
  • Podpora biologické rozmanitosti
    Webový portál Evropského informačního systému pro biologickou rozmanitost (Biodiversity Information System for Europe – BISE, www.biodiversity.europa.eu) usnadňuje přístup k existujícím informacím k tématu a existující data prezentuje v daleko rozsáhlejším měřítku než doposud.
     
  • Cesta k superrychlému připojení
    Rychlý a superrychlý širokopásmový přístup by mohl mít na životy lidí stejný revoluční dopad, jako měla před více než sto lety železnice. Vysokorychlostní připojení usnadňuje práci doma a na cestách. Umožňuje zavádění nových interaktivních online služeb v různých oblastech, včetně vzdělávání a zdravotnictví (jako je dálková diagnostika).
     
  • Komise navrhuje opatření ke zlepšení železničních služeb
    Evropská komise přijala v září návrh, který má za cíl zlepšení železničních služeb pro uživatele osobní i nákladní dopravy. Toho by mělo být dosaženo intenzivnější hospodářskou soutěží na železničním trhu, většími pravomocemi národních regulačních úřadů a lepším rámcem pro investování v železniční dopravě.
     
  • Dobrá praxe
    PPP projekty a jejich možný přínos
    Mgr. Jan Strelička
    Plzeň řeší problémy s parkováním v centru. Zároveň se potýká s přirozeným nedostatkem investičních prostředků pro výstavbu nových parkovacích objektů. Po analýze alternativ řešení našlo město východisko – PPP projekt. Model spolupráce veřejného a soukromého sektoru při výstavbě a provozu samostatného parkovacího domu je prvním projektem svého druhu v České republice.
     
  • Projekty
    Liberec: Severočeská metropole se vrací ke své minulosti
    Unikátní projekt, jehož cílem je hledat nejvýznamnější milníky, osobnosti a budovy liberecké historie, spustilo letos v květnu statutární město Liberec. Záměrem projektu je vytvořit s pomocí obyvatel města Zahradu libereckých vzpomínek – veřejně přístupný park v centru města, který bude sloužit k odpočinku a rozjímání. Bude zde možné nalézt libereckou historii a zároveň se zamyslet nad tím, jaká vlastně byla a co znamená pro současnost či budoucnost města.
     
  • Heraldika
    BEDIHOŠŤ (Olomoucký kraj)
     
  • Příloha
    Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011; Nejstarší celozemské soupisy obyvatelstva a identifikace osob

Foto na titulu Radoslav Bernat
 

vytisknout  e-mailem