Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 8/2009

Aktuální číslo

Číslo 8 vyšlo 16. dubna 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Veřejná správa 08/2009 Veřejná správa 08/2009
Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   

  • OSOBNOST
    Institut pomáhá cestě eGovernmentu do území
    PhDr. Zdenka Procházková, ředitelka IMS
    Stojí před námi velký úkol: příprava subsystému vzdělávání  pro oblast datových schránek a konverze dokumentů. Zde je zajímavé, že budeme školit nejenom výše uvedené cílové skupiny, ale předpokládáme i přípravu takzvaných „open seminářů“ pro širokou veřejnost.
  • Naším cílem je vybrat a zaměstnat nejtalentovanější lidi z celé Evropy
    David Bearfield, ředitel Evropského úřadu pro výběr personálu (EPSO)
    Evropský úřad pro výběr personálu garantuje a důsledně sleduje, zda jsou výběrová řízení otevřená a férová a zda je stále v zásobě dostatečné množství kandidátů připravených pro nábor. Před vytvořením tohoto úřadu organizovala každá ze zmíněných institucí výběrová řízení a nábor svým vlastním způsobem. Vedlo to k rozdílným standardům a rozdílným profilům u lidí, kteří vykonávali stejnou práci.
  • PROJEKTY
    Cesta k zaměstnání v ústředí Unie
    Evropský úřad pro výběr personálu (EPSO) byl zřízen v lednu 2003. Zodpovídá za nábor a výběr vhodných pracovníků pro všechny instituce Evropské unie.
  • KONZULTACE
    Malá encyklopedie teorie veřejné správy (2) – Veřejná správa a stát
    Prof. JUDr. Richard Pomahač., CSc., Právnická fakulta Univerzity Karlovy
  • Genderové rozpočtování
    JUDr. Olga Svobodová, Ph.D., Kancelář veřejného ochránce práv

    Metoda rozpočtování z hlediska rovnosti žen a mužů se v odborných kruzích vážněji diskutuje teprve v několika uplynulých letech a souvisí s nastupujícím trendem výkonové a výsledkové orientace rozpočtování. V řadě států Unie se metoda testuje a vyvíjí zejména na úrovni územních samosprávných celků.
  • Nahlédnutí do církevních matrik
    Mgr. Petra Berrová, Ph.D.
    Historická demografie je poměrně novým vědním oborem, který se snaží o poznání a vysvětlení demografického vývoje na podkladě vnějších, převážně ekonomických a sociálních vlivů, i když nejsou opomínány ani vnitřní zákonitosti populačního vývoje.
  • Rozvoj lidských zdrojů ve veřejné správě
    Mgr. Roman Blažek, PhDr. Hana Pauerová, odbor efektivní veřejné správy MV
    Chceme-li dosáhnout kvalitní veřejné správy, nutně k tomu potřebujeme kvalitního úředníka. Úředníka, který je dostatečně flexibilní, otevřený novým výzvám a schopný se celoživotně vzdělávat. Profesionála, který si je plně vědom, že občan je jeho klient. A tomuto cíli musíme podřídit a průběžně přizpůsobovat celý systém vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě.
  • EVROPSKÁ UNIE
    Demografické vyhlídky Starého světa
    Ing. Jiří Zukal, konzultant pro otázky EU
    Demografické otázky patří řadu let ke sledovaným tématům také na komunitární úrovni. Zatím poslední dokument Evropské komise přinesl data nezbytná pro vypracování stanovisek reagujících na demografický vývoj a trendy v jednotlivých členských státech a Unii jako celku.
  • Integrace znalostí o životním prostředí v Evropě
    Mgr. Jakub Kašpar, Ministerstvo životního prostředí
    V dnešní době existuje v Evropě množství informačních systémů o životním prostředí. Cílem Evropské komise je však vybudovat Sdílený informační systém v Evropě pro životní prostředí (Shared Environmental Information Systém – SEIS),
    Jednotnou vstupní bránu k informacím o stavu, vývoji životního prostředí a aktivitách ve prospěch jeho ochrany. K tomuto záměru svolalo české předsednictví v Radě EU mezinárodní konferenci Towards eEnvironment, která se uskutečnila v Praze ve dnech 25. – 27. března.
  • DOBRÁ PRAXE
    Investice do lidských zdrojů očima střední školy
    Mgr. Petr Vojtěch, ředitel SŠIS Dvůr Králové
    Jak dostat 120 notebooků mezi žáky, aby to školu, zřizovatele a stát nestálo ani korunu? Střední škole informatiky a služeb ve Dvoře Králové nad Labem se to povedlo, a to uskutečněním projektu Notebook pro každého.
  • HERALDIKA
  • PŘÍLOHA
    • Rozvoj lidských zdrojů – Informační technologie a zaměstnanci v organizacích veřejné správy a podnicích
    • Metodika zpracování analýzy SWOT pro orgány veřejné správy
    • Volby do Evropského parlamentu
  • NEWSLETTER
    • Efektivní veřejná správa 1/2009

vytisknout  e-mailem