Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 17/2009

Aktuální číslo

Číslo 17 vyšlo 20. srpna 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Veřejná správa 17/2009Veřejná správa 17/2009
Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   

  • ANKETA
    Jak magistrát využívá nové informační technologie v turismu?
    V kterém statutárním městě se můžete zapojit do geocachingu, zaplatit parkovné pomocí SMS zprávy nebo využít WiFi síť? Více prozradí odpovědi z Děčína, Karlových Varů, Mladé Boleslavi, Opavy, Ostravy, Přerova a Ústí nad Labem.
     
  • OSOBNOST
    Elektronizace veřejných zakázek může ušetřit miliardy
    Ing. Rostislav Vondruška, ministr pro místní rozvoj
    Řešení škod způsobených živelními pohromami, zjednodušení pravidel a zvýšení rychlosti čerpání financí z evropských fondů, dořešení obtíží s monitorovacím systémem, koordinace národní a zahraniční propagace v závislosti na finančních možnostech resortu cestovního ruchu. To byla hlavní témata rozhovoru s ministrem pro místní rozvoj Ing. Rostislavem Vondruškou.
  • Moderní technologie a turismus
    Roman Málek, místostarosta Chrudimi
    V loňském roce jsme zvolili pro veletrhy netradiční strategii s logem Turistika bez hranic a pomyslným vesmírem, kde co hvězda, to město této turistické oblasti. Myšlenka byla odvozena od domény navstevnik.cz, potažmo seriálu Návštěvníci. Součástí bylo i auto, podobné tomu v seriálu.
  • PROJEKT
    Opočno: BLUEINFO
    Dalibor Štěpán, ml., o. s. ABAKUS Opočno
    Opočno navštíví každoročně velký počet turistů. Radnice se tedy rozhodla rozšířit nabídku nástrojů, pomocí kterých je možné získat informace o městě. Byl zvolen systém BLUEINFO umožňující zdarma stažení informací do mobilního telefonu. Ten se navíc ukázal být vhodným i pro komunikaci s občany.
     
  • KONZULTACE
    Hodnocení dopadů právní regulace (RIA) – Obsahová hlediska a forma
    JUDr. Miloš Matula, CSc., odbor efektivní veřejné správy Ministerstva vnitra
  • Úvahy o ustanovení obce opatrovníkem ve správním řízení
    JUDr. Miroslav Býma, Ph.D., JUDr. Petr Pospíšil, Mgr. Pavla Samková
    V poslední době jsou obce stále častěji různými správními orgány ustanovovány opatrovníkem v probíhajících správních řízeních. Příspěvek se věnuje některým souvisejícím praktickým otázkám, východiskem jsou postřehy z praxe Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.
     
  • EVROPSKÁ UNIE
    Jak cestují občané sedmadvacítky

    Ing. Jiří Zukal, poradce pro otázky EU
    V době před dovolenými a prázdninami publikoval Eurobarometer studii „Přehled názorů Evropanů na cestování“, ve které se zabývá cestováním občanů 27 členských států EU v letech 2007 a 2008 a jejich plány na cestování pro letošní rok. Studie byla vypracována na základě žádosti Generálního ředitelství pro podnikání a průmysl Evropské komise.
  • Trendy a výzvy nejen pro příští desetiletí
    Evropská komise pojmenovala šest důležitých výzev, které budou v příštích desetiletích utvářet dopravní politiku. Jsou jimi stárnutí populace, migrace a vnitřní mobilita, životní prostředí, dostupnost energetických zdrojů, urbanizace a globalizace.
     
  • DOBRÁ PRAXE
    Inspirace na webech měst a obcí
    Jak vtáhnout občany do rozhodování či upozornit turisty na zajímavosti obce? Jak při tom uplatnit technologie mobilních přístrojů? Měly by samosprávy zahrnout nové trendy jako sociální sítě nebo třeba i hru využívající GPS do své nabídky pro obyvatele? Podívejme se na současné weby měst a obcí.
     
  • PROJEKTY
    Industriální turistika – výzva zítřka
    Ing. Jaromír Beránek, Mag Consulting
    Technické památky jsou velmi pestrou množinou, v níž jsou zastoupeny jak unikátní výsledky lidské činnosti staré stovky let, tak soudobé technologie. Snad není přehnané ani tvrzení, že čím jsou nám dnes historické stavby jako je Prašná brána či Karlův most, tím mohou být zítra těžní věže či železniční viadukty.
     
  • HERALDIKA
  • PŘÍLOHA
    • Vytváření organizací cestovního ruchu (OCR) v turistických regionech
    • Podstata outsourcingu v cestovním ruchu

 

vytisknout  e-mailem