Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 15/2009

15. číslo časopisu veřejná správa. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Veřejná správa 15/2009Veřejná správa 15/2009
Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   

  • MĚSTA A OBCE
    Sněm SMO: Ne všechno se podařilo prosadit
  • OSOBNOST
    Usilujeme o co největší zapojení občanské společnosti
    Ing. Roman Haken, člen předsednictva Evropského hospodářského a sociálního výboru, ředitel Centra pro komunitní práci střední Morava Evropský hospodářský a sociální výbor je v rámci EU poradním sborem s dlouhou tradicí a velkým spektrem činností. Podrobněji jsme jej sledovali v rozhovoru s členem jeho předsednictva a ředitelem Centra pro komunitní práci střední Morava Romanem Hakenem. 
  • KONZULTACE
    Možnosti dalšího vývoje rozpočtového určení daní
    Doc.Ing. Petr Toth, Ph.D., Katedra regionálních studií, Národohospodářská fakulta VŠE Praha
    Od začátku roku jsou nejčastěji diskutované výsledky projektu, který byl vypracován na základě zadání MF ČR pro potřeby pracovní skupiny pro návrh nového zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Cílem příspěvku je upozornit na některé významnější možnosti dalšího vývoje v oblasti financování obcí.
  • Česká inspekce životního prostředí a odpadové hospodářství
    Ing. Petr Havelka, ředitel odboru odpadového hospodářství, ČIŽP
    Česká inspekce životního prostředí je samostatnou organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem životního prostředí ČR. Vykonává činnost v ochraně ovzduší, ochraně vod, v odpadovém hospodářství, v ochraně přírody a ochraně lesa. Současně je stále více uplatňován integrovaný přístup k ochraně životního prostředí jak na základě zákona o integrované prevenci, o posuzování vlivů na životní prostředí, tak i celkovým způsobem inspekční práce.
  • Přehlednější uspořádání v oblasti vody
    Ing. Eva Tylová, ředitelka České inspekce životního prostředí
    Česká inspekce životního prostředí vyšla vstříc požadavkům obcí a měst, aby zpřehlednila územní uspořádání v oblasti ochrany vody. Doposud inspekce vycházela z tradičních vazeb na povodí řek, a to bylo rozdílné od územního působení ve složkách ovzduší, odpady, les a IPPC, které jsou členěny podle administrativních hranic krajů. 
  • EVROPSKÁ UNIE
    Předsednictví v Radě EU: Kormidlo převzalo Švédsko
    Ing. Jiří Zukal, konzultant pro otázky EU
    V poslední červnový den skončilo historicky první předsednictví České republiky v Radě EU a evropské záležitosti nyní řídí Švédsko. Při pohledu zpět je zřejmé, že šest měsíců českého předsednictví přitahovalo mimořádnou pozornost Evropy i celého světa.
  • 2011: Evropský rok dobrovolné činnosti; Trendy a výzvy nejen pro příští desetiletí; Reálný užitek pro občany 
  • PROJEKTY
    Transformace systému péče o ohrožené děti; Sociálně právní ochrana dětí
    Základním nedostatkem práce s ohroženými dětmi a rodinami v České republice je její roztříštěnost. Vůbec poprvé se podařilo nalézt mezirezortní shodu a společnou vůli ke změně nevyhovujícího systému. Ministerstvo práce a sociálních věcí, ve spolupráci s ministerstvy školství, mládeže a tělovýchovy, zdravotnictví, vnitra a spravedlnosti, zpracovalo návrh transformace systému péče o ohrožené děti.  
  • HERALDIKA
    Lošany (Středočeský kraj)
  • PŘÍLOHA
    Venkovské noviny 
  • Zvláštní příloha: Newsletter MŽP ČR

 

vytisknout  e-mailem