Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 13/2009

Aktuální číslo

Veřejná správa 13/2009Veřejná správa 13/2009

Číslo 13 vyšlo 25. června. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   

  • MĚSTA, OBCE
    Nesouhlas s omezováním financí na provádění pozemkových úprav
    Ing. Alena Nohejlová, tajemnice Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova

    Jednací sál Senátu byl do posledního místa zaplněn starosty obcí, zástupci městských i krajských úřadů, řediteli a dalšími pracovníky regionálních pozemkových úřadů. Nechyběli ani zástupci některých místních akčních skupin (MAS), Svazu měst a obcí ČR, Chráněných krajinných oblastí, Ministerstva zemědělství, Ministerstva pro místní rozvoj, firem provádějících pozemkové úpravy.
  • OSOBNOST
    Evropská unie je důležitým globálním hráčem
    Milena Vicenová, velvyslankyně České republiky při Evropské unii

    Role krajských zastoupení v Bruselu je neocenitelná pro prosazování zájmů jejich občanů. Kraje získávají zkušenosti na evropské úrovni a otevírají se jim nové možnosti spolupráce. Nedávno Evropská komise vypsala další kolo takzvaných strukturálních stáží určených pro pracovníky státní správy a samosprávy. Pro úspěch českých a moravských krajů je životně důležité mít vlastní odborníky na evropské otázky.
  • KONZULTACE
    Obec jako daňový subjekt versus obec jako příjemce daňového výnosu. Nález Ústavního soudu IV. ÚS 1434/08
    JUDr. Jiří Kroupa

    Skutečnost, že obce jsou podle zákona o rozpočtovém určení daní jedním z příjemců daňových výnosů, vytváří v souvislosti s možným paralelním postavením obcí jako daňových poplatníků některé neobvyklé situace. Ústavní soud se zabýval řešením otázky, zda lze obec penalizovat v souvislosti s doměřením daně, ačkoliv vzhledem k dvojaké pozici obce jako poplatníka i příjemce daňového výnosu ke skutečné platbě daně nedochází.
  • Novela zákona o zbraních
    Mgr. Andrea Nižníková, odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra
    Počátkem února nabyl účinnosti zákon č. 484/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon byl přijat v rámci plnění úkolů, které pro ministra vnitra vyplynuly z Národního akčního plánu boje proti terorismu, který vláda schválila usnesením na podzim roku 2005.
  • EVROPSKÁ UNIE
    Evropská centrální banka
    Ing. Richard Pospíšil, Ph.D., Právnická fakulta University Palackého, Olomouc
    Evropská centrální banka plní jednu ze zásadních rolí v procesu evropské integrace. Její význam pochopitelně vzrůstá teprve v posledních letech historického vývoje evropských společenství, kdy dospívá měnová integrace v Evropské unii do své vrcholné fáze. Zvláště významnou úlohu zastává banka v současném období celosvětové finanční krize.
  • PROJEKTY
    Cestovní ruch a jeho propagace
    Ludmila Křížová

    Pár dní po zahájení turistické sezóny se Písek stal místem dvoudenního pracovního setkání odborníků z krajů, turistických regionů, mikroregionů, regionálních agentur,
    měst, obcí a odborných asociací, zkrátka všech, které spojuje problematika cestovního ruchu a jeho propagace.
  • HERALDIKA
  • PŘÍLOHA
    Zpravodaj Spolku pro obnovu venkova
    Zvláštní příloha: Newsletter eGON Centrum

vytisknout  e-mailem