Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa, číslo 14 / 2011

Vyšlo 14. července 2011 

Obálka 14 / 2011Obálka 14 / 2011

Zpravodajství
Vláda: Úsporné rozpočty a deficit
Sněmovna: Videoloterijní terminály
Senát: Finanční perspektiva EU

Dobrá praxe
Dialog s cílovými skupinami
Ondřej Marek,CpKP
Zapojování veřejnosti do plánování projektů a strategií přináší městům a obcím v prvotních fázích jisté časové a finanční nároky. Vyplatí se však zjistit postoj veřejnosti k připravovaným záměrům ve stádiu studie, než proti zájmům veřejnosti prosazovat projekt připravený pro stavební povolení.

Rozhovor
Sdružení je důstojným partnerem veřejné správy
Jaromír Zajíček, předseda STMOÚ
Není pochyb o tom, že části rozpočtů územních samospráv, vyčleněných na vzdělávání úředníků, se staly jedním z cílů úsporných opatření. Je to až paradoxní: v době, kdy se zvyšuje
frekvence legislativních změn, kdy se postupně připravuje řada zásadních reforem, se zásadně krátí prostředky na vzdělávání! Přitom se však bez proškolení úředníků v místě výkonu jednotlivých agend, tedy těch, kterých se legislativní změny a reformy nejvíce týkají, nebudou moci změny provést.

Téma
Přidělování doménových adres v ČR se zaměřením na státní správu
Petr Voříšek, Radek Horáček
Založit si vlastní „internetovou stránku“ a spravovat ji je již v dnešní době celkem standardní součástí běžného života.

Konzultace
Provozování divadel jako služby kultury
Pavla Válková
V ekonomické „hantýrce“ bychom mohli hovořit o výsledném efektivním nakládání, a to ať už s hmotnými či nehmotnými kulturními statky a vytváření opatření, která k tomuto cílenému stavu povedou. Jenže, jaká opatření pro tak specifickou oblast, jakou je kultura, zvolit? „ Vyrábět“ umění se totiž neobejde bez právního rámce a je jím také vymezené. Podívejme se na toto téma zejména v pražském kontextu.

Omezená odpovědnost členů v závazkových vztazích
Veronika Hocková, Radovan Kubáč
Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) představuje novou, v praxi málo využívanou možnost uskutečňování přeshraniční, národní nebo meziregionální spolupráce, na jejímž základě mohou být prováděny programy nebo projekty spolufinancované prostřednictvím fondů Evropské unie.

Zahraničí
Cesta k růstu a jednotě
Jiří Zukal
Počátkem července se ujalo Polsko na dalších šest měsíců řízení nejvýznamnějšího světového hospodářského integračního útvaru.

32 map v patám emisím
Nové mapy poskytují Evropanům podrobné informace o znečištění ovzduší z rozptýlených zdrojů.

Podmanivý cloud computing
Cloud Computing umožňuje, aby společnosti, úřady i jednotlivci měli přístup ke svým údajům a softwaru z počítačů nacházejících se na jiném místě.

E-servis

Jak si mohu zkontrolovat, zda mi jede připojení k internetu I.

Website Story
Loviště
Ivana Jungová

Webový navigátor (14)
Jak být místožravcem
Vojtěch Sedláček
Dnes trochu pozitivnější pohled na potraviny.

Historie

České a moravské pivovary (13)
Únětické zmrtvýchvstání
Pavel Jákl
Za zrušením starého únětického pivovaru stáli kdysi staropramenští ze Smíchova. Za jeho opětný rozvoj máme co vděčit bývalým pracovníkům tohoto megapodniku. Připočítejme ještě další nadšence a místní patrioty včetně starosty obce.

Rožmberský rok: Dva rody ve městě
Učiňme si dnes malou letní přestávku v našem seriálu a nahlédněme pozorněji do historie jednoho z nejkrásnějších českých měst.
 

vytisknout  e-mailem