Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 8 / 2013

Vyšlo 25. 4. 2013 

Zpravodajství
Vláda: Navrhovaná úsporná opatření
Recyklace evropských fondů zvyšuje konkurenceschopnost
Senát: Příběh Židů v Protektorátu Čechy a Morava
 
Anketa
Třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů
Od prvního ledna platí novela zákona o místních poplatcích. Zeptali jsme se primátorů a starostů měst, zda ji využili a o kolik zvýšili poplatek za odvoz odpadu. Jaké má město skutečné náklady za svoz komunálního odpadu? Zpoplatníte fyzické osoby vlastnící objekty k individuální rekreaci či cizince žijící na území vašeho města? Neobáváte se, že někteří lidé přestanou po zdražení odpad třídit? Kolik neplatičů místního poplatku za odpad na území města máte a jak velkou částku vám dluží?
 
Téma
Veřejné zakázky a dražby
Ministerstvo pro místní rozvoj
Tvůrci zákona o veřejných zakázkách hledají takovou právní úpravu, která by vyhovovala praxi. Nyní je připravována změna legislativy.
 
Kraje mohou situaci velmi jednoduše napravit
Marie Růžková
Zákony o lesích a o myslivosti, společenské funkce lesa, výhrady proti vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. To byla hlavní témata jednání v Pelhřimově.
 
eGovernment v obcích
Zuzana Pacinová
Na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě se 9. dubna uskutečnila debata s odborníky o situaci v obcích. Komise pro informatiku Svazu měst a obcí (KISMO) představila výsledky svého dotazníkového šetření.
 
Zabezpečte vaši doménu
Jiří Průša
V letošním ročníku soutěže Zlatý erb přibylo hodnotící kritérium zaměřené na podporu IPv6 a DNSSEC. Těmto technologiím se věnuje rovněž strategie Digitální Česko 2.0. V konzultaci ve Veřejné správě číslo 24/2012 jsme se zaměřili na IPv6, v dnešním čísle přijde na řadu DNSSEC.
 
Nenechte se napálit
Jiří Průša
V posledních týdnech se opět začínají objevovat případy, kdy jsou držitelé domén intenzivně přesvědčováni, aby si ke své stávající doméně koupili za několik tisíc korun rovněž doménu s dalšími koncovkami, například .eu či .com, jinak hrozí, že o svoji doménu přijdou.
 
Konzultace
Přítomnost a budoucnost veřejné správy ve světle agend řidičů
Roman Kočí
Když uvažujeme o české veřejné správě, většinou se zamýšlíme nad jejím stavem, fungováním, nad tím, jak ji zlepšit či co v ní změnit. Snahy o její zkvalitnění by měly být doprovázeny veřejnou debatou. Dovolím si přítomnost a budoucnost veřejné správy popsat na příkladu agend řidičů. Považuji to za přiléhavé téma, neboť řidičem je téměř každý z nás a zmíněné agendy se nás tedy vždy nějakým způsobem dotknou. Na jejich příkladu lze podle mého mínění zároveň názorně ilustrovat problematické oblasti české veřejné správy.
 
Zahraničí
Lehkost bytí metropolí?
Jiří Zukal
V březnové zprávě Eurostatu, srovnávající hospodářskou vyspělost regionů v zemích Unie podle hospodářské vyspělosti, se v první desítce umístily Bratislava a Praha.
 
Přeshraniční pohledávky
Nakupování zejména prostřednictvím internetu má dosud různá úskalí.
 
Strašák pozdních plateb
Platební kázeň je nutná pro veřejnou správu i podniky.
 
Projekt
Geoportál i Zápotockého nové šaty
Pokračujeme v hodnocení z minulého čísla a pořadí obcí se otřásá v základech!
 
E-servis
Webový aligátor
In flagranti: Konkurence
Jiří Chum
Jak obstojí vítěz v porovnání s náhodně vybranými weby?
 
Historie
České a moravské pivovary (60)
U Staroměstského náměstí
Pavel Jákl
Naposled si připomeneme významné staropražské pivovary.
 
Zemské cesty
Zlatá stezka
Jiří Chum

Minule jsme hovořili o dálkových cestách a stezkách, které procházely naším územím. Věnujme se dnes podrobněji jedné z nich.

vytisknout  e-mailem