Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 7 / 2010

Vyšlo 8. 4. 2010 

Veřejná správa 7/2010Veřejná správa 7/2010

Nové číslo časopisu Veřejná správa (vychází 8. 4. 2010) mimo jiné přináší:

  • Města a obce
    Tábor: hvězdy kvality
    Veronika Vovsíková
    Efektivita, výkonnost a zlepšování poskytované veřejné služby směrem k občanovi jako klientovi. Právě potřeba podpořit zapojování úřadů do zkvalitňování služeb a ocenit píli a snahu vybraných subjektů byla i letos hlavním mottem udílení cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci.
  • Osobnost
    Vize do roku 2020?
    Mgr. Stanislav Loskot, tajemník MěÚ Jablunkov
    Měli jsme představu, že vyjdeme z benchmarkingu a na základě porovnávání jednotlivých činností nám vyplynou standardy veřejné správy. To byl cíl, bohužel se jej nikdy nepodařilo naplnit. Nebyla zde obecná vůle nastavit standardy pro celou republiku stejně. Tak například pro odbory sociálních věcí stanovit počty klientů na jednoho úředníka při přesně popsaném procesu. Nebo na stavebním odboru stanovit počet hodin, dnů na přesně popsaný druh stavebního řízení. Ale situace se mění.
  • Anketa
    Co pro vás znamená kvalita veřejné správy?
  • Projekty
    Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů: Významné konference pořádané v prvním pololetí 2010
    Jedním z hlavních cílů sdružení tajemníků je podpora vzdělávání a výměny zkušeností mezi městskými a obecními úřady a jejich vedoucími – tajemníky. K nejdůležitějším a nejefektivnějším nástrojům patří odborné konference. Chceme připomenout tři nejdůležitější, které se konaly či budou konat v prvním pololetí tohoto roku.
  • Konzultace
    Jak správně zadat stavební zakázku
    JUDr. Vilém Podešva, LL.M., Mgr. Jan Strelička, advokátní kancelář ROWAN LEGAL
    Stavební zakázky jsou ve většině případů zadávány podle zákona o veřejných zakázkách. Kromě klasické formy zadávacích řízení jsou v posledních letech zajímavou formou poptávky stavebních prací také PPP projekty. Další alternativou ke zvážení jsou i tzv. kvazikoncese.
  • Evropská unie
    Dopravní postřehy ze Stockholmu
    Ing. Jan Dvořák, koordinátor ODIS s. r. o., PhDr. Ing. Jaromír Horák, člen zastupitelstva města Ostravy
    Švédsko není jen zemí sobů a losů, ale také zemí s dobře fungujícím systémem dopravy. Ve druhém pololetí loňského roku jsme jako členové Komise dopravy Rady města Ostravy měli možnost zúčastnit se pracovní cesty do Stockholmu. Protože stockholmská, respektive švédská, doprava obsahuje celou řadu přístupů u nás neznámých, které mohou být pro naše města inspirací, chceme se o některé poznatky podělit.
  • Dobrá praxe
    Praha 13: Komunikační audit
    PhDr. Samuel Truschka
    Říká se, že s ochotou úředníků je to všelijaké – vůči klientům jsou nepříjemní, neusměvaví, neúslužní, na vlídné slovo a požadovanou informaci skoupí, ba někdy dokonce i arogantní. Úřad městské části Praha 13 si nechal zmapovat současný stav komunikace všech jeho zaměstnanců, kteří přicházejí do styku s občany.
  • Levnější teplo a čistší vzduch
    Ing. Břetislav Koč
    Levnější teplo a čistší vzduch? Kdo by s takovou nabídkou nesouhlasil. Otázkou zůstává, zda je běžné, aby se obě sousloví vyskytovala v jednom konkrétním případě. Ve Slivenci, čtvrti na jihozápadním okraji metropole, ukázali, že to možné je. Jejich případ může být příkladem komplexního řešení rekonstrukcí.
  • Téma
    Cestovní ruch čeká další pokles
    Ing. Jaromír Beránek
  • Heraldika
    Horní Moštěnice (Olomoucký kraj)
  • Příloha
    Současné požadavky na řízení kvality ve veřejné správě; Elektronický registr oznámení podle zákona o střetu zájmů v intencích autorského zákona

Foto na titulu Radoslav Bernat

vytisknout  e-mailem