Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 3 / 2010

Vyšlo 11. 2. 2010 

Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

Veřejná správa 3/2010Veřejná správa 3/2010

Osobnost
Transparentní nákup energií přinese úspory
Ing. Pavel Štorkán, předseda burzovní komory ČMKBK
Města a obce bývají často vlastníky lesů. Prostřednictvím komoditní burzy mohou dřevo nabídnout, aniž by se musely složitě obeznamovat s nabídkou na trhu či obvolávat celou řadu odběratelů. Navíc pak obchodování prostřednictvím burzy umožňuje, aby trh byl plně standardizován.

Konzultace
Nákup elektřiny na komoditní burze
Mgr. Martin Soukup
V následujícím textu přinášíme podrobnější výčet kroků, které zájemce o nákup elektřiny na komoditní burze provedou od počátečního rozhodnutí nakoupit až po stvrzení burzovního obchodu podpisem na závěrkovém listě.

Správa a využívání nemovitostí ve veřejné správě
Vojtěch Opleštil
Po letech váhání začíná česká veřejná správa přehodnocovat způsob, kterým využívá své kancelářské budovy. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že existují různé přístupy k práci s kancelářskými budovami státní a veřejné správy, které mohou vést nejen k ekonomickým přínosům, ale i zlepšit fungování úřadu a zvýšit jeho atraktivitu pro jeho zákazníky – veřejnost i pro potenciální zaměstnance.

Evropská unie
Španělsko na půl roku dirigentem
Ing. Jiří Zukal
Španělské předsednictví pokračuje po předsednictví švédském v obtížné době. V platnost vstoupila Lisabonská smlouva a nejen EU se snaží vzpamatovat z ekonomické a finanční krize. Naplňování smlouvy i hospodářská obnova a vytváření pracovních příležitostí v Evropě jsou nyní hlavními prioritami.

Předvídatelnost v antimonopolních řízeních; Skoncujeme s chudobou?

Téma
Zachovejme přírodu i pro budoucnost
Olga Salonová
Ministerstvo životního prostředí zahájilo v těchto dnech osvětovou kampaň, při níž informuje veřejnost o špatném stavu naší i světové přírody vzhledem k živočišným a rostlinným druhům.

Nerušené rozhodnutí a náhrada škody
JUDr. Jiří Kroupa
Podle ustanovení čl. 36 odst. 3 Listiny základních práv a svobod má každý právo na náhradu škody způsobené mu nezákonným rozhodnutím soudu, jiného státního orgánu či orgánu veřejné správy nebo nesprávným úředním postupem.

Šance pro rozvoj obcí a regionů

Projekty
Avarde: Vejdi sem
PhDr. Petr Tulia
Demokratická aliance Romů působí ve Valašském Meziříčí již řadu let a za tu dobu uvedla v život v tomto městě několik projektů napomáhajících integraci Romů do společnosti v oblasti bydlení, právního a sociálního poradenství či sdělovacích prostředků. Získala si tím důvěru romské komunity, orgánů státní správy a samosprávy i dalších partnerů.

Příloha
Zákon o zaměstnanosti v číslech roku 2010; Novelizace zákona o zaměstnanosti provedená novelou zákona o důchodovém pojištění k 1. lednu 2010; Změny ve zprostředkování zaměstnání agenturami práce v roce 2010; Aktuální judikatura k institutu odvolání ve správním řízení

Foto na titulu Radoslav Bernat

konference ve státní správě a samosprávě

 

vytisknout  e-mailem