Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 15 / 2012

Vyšlo 26. 7. 2012 

Veřejná správa 15 / 2012Veřejná správa 15 / 2012
 
Dopisy
Reforma rozpočtového určení daní
Prvním obrovským úspěchem iniciativy Sdružení místních samospráv bylo prosazení novely zákona o rozpočtovém určení daní, která snížila 6,5 násobek na 4,5 násobek. Znamenalo to významný přínos do pokladen obcí a měst. Nejmenším obcím tehdy vzrostly roční příjmy ze sdílených daní z 5,5 tisíce korun na občana téměř na dvojnásobek, těm s větším katastrem ještě znatelněji.
 
Zpravodajství
Vláda: Církevní restituce
MPSV : Stát je připraven pomoci
 
Anketa
Letos je všechno jinak
Na veřejně prospěšné práce, institut veřejné služby a změny, které do této oblasti přineslo převedení agend hmotné nouze ze samospráv na úřady práce, jsme se ptali starostů a tajemníků malých i větších měst. Zajímalo nás také, jak zajišťují dostatek pracovních míst pro všechny, kdo mají zájem a kde pro ně berou potřebná vybavení. A co motivuje občany, kteří jsou dlouhodobě bez práce?
 
Téma
Rychle a snadno k digitálnímu obsahu
Antonín Pokorný
E-knihy si poslední dobou našly své místo vedle klasických knih i u knihoven. Jakým výzvám při jejich nabízení tyto instituce čelí?
 
Rozhovor
Živý prostor ve Fabrice
Milada Vacková, ředitelka Městské knihovny ve Svitavách
Elektronické knihy začínají být velmi populární. Koupili jsme nejdříve jednu čtečku, abychom zjistili, zda vůbec bude po této službě poptávka. Po půl roce jsme dokupovali další dva kusy, na tu předcházející totiž byly dokonce rezervace. Na podzim bychom chtěli pro zájemce uspořádat kurz, aby se seznámili s možnostmi čteček.
 
Nebýt nerdem, ale trendy
Olga Biernátová, Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
QR kódy nebo kolokační služby se v knihovnách běžně využívají. Konkrétně v naší knihovně QR lze kódy nalézt na tištěných letácích a vizitkách. Vloženy tam jsou třeba odkazy na registrace nebo více informací k akcím na webových stránkách. Chceme tyto kódy zapojit i do popisů jednotlivých tištěných časopisů přímo na regály.
 
Téma
Nová éra Velkých bratrů?
Michal Černý
Budoucnost vyhledávání a práce s informacemi obecně jistě nebude jen otázkou hledání vhodných implementačních řešení, tvorby dokonalejších algoritmů a umělých inteligencí. Je třeba zdůraznit, že zde existuje také rozměr etický, na který není možné zapomínat.
 
Konzultace
Kvalitní služby i na malých obcích
Ladislava Zemánková, Vít Richter
Díky podpoře krajů se mohou úspěšně rozvíjet veřejné knihovnické a informační služby.
 
Zahraničí
On-line trendy v knihovnách na Novém Zélandu
Aleš Vaněk
K zajímavým počinům patří iniciativa Medianet – Point and Click Národního filmového archivu, který vytváří databázi historických filmových dokumentů a umožňuje všem zájemcům zhlédnutí těchto dokumentů zcela zdarma. To je možné buď v sídle společnosti (v hlavním městě Wellingtonu) nebo prostřednictvím sítě Medianet, která je provozována v partnerských organizacích po celém Novém Zélandu.
 
Obavy o osobní údaje a internetové platby
Roste počet Evropanů využívajících výhod digitálního hospodářství, ale pouhá polovina se účinně chrání před kyberkriminalitou.
 
Stane se jím to vaše?
Šestý ročník soutěže Evropské zelené město zve k účasti sídla, která se nejlépe starají o ekologicky šetrný urbanistický rozvoj.
 
e-ser vis
Práce s textem v CorelDRAW (druhý díl)
Softwarová tajemství
 
Website Story
Data nad zlato
Ivana Jungová
 
Webový aligátor
In flagranti: Zašlá sláva?
Jiří Chum
Některé weby působí v létě jako chladný dotek, který příliš nepotěší.
 
Historie
České a moravské pivovary (41)
Lnářské rozpomínání
Pavel Jákl
Vařil a vařil a dobře si vedl, až jej pak ubývalo až do nynějšího stavu.
 
Historie
Poutní chrám Panny Marie
Zuzana Pacinová
Je léto a tak se z Národního archivu a jiných badatelen podíváme ven, do českých a moravských luhů a hájů, tentokrát do krásného kouta jižních Čech. Chrám na Dobré Vodě je viditelný z velké části třeboňské pánve i krajiny jihočeských Novohradských hor.

vytisknout  e-mailem