Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa 13 / 2010

Vyšlo 1. července 2010 

Veřejná správa 13/2010Veřejná správa 13/2010

13. číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Téma
    Neznámý svět vojenských újezdů
    plk. Ing. Vladimír Kubisa
    Jedni v nich vidí velká cvičiště plná nebezpečí, jiní třinácté komnaty, kam by rádi nahlédli, další je vnímají jako bohem zapomenutý kraj či houbařské ráje. Zůstanou nedotčenými přírodními lokalitami, ostrůvky zbytkové fauny a flóry? Nebo zvítězí přístup těch, kteří by z újezdů vydrancovali co se dá, ať to stojí, co to stojí?

    Poklady přírody v újezdech
    plk. Ing. Vladimír Kubisa
    Armáda České republiky přijala a realizovala asanační a rekultivační opatření, jejichž cílem je zachování ekologické stability a minimalizace negativních následků činnosti cvičících vojsk v přírodě. Ve vojenských újezdech tak zůstanou zachovány cenné biotopy, zvláště chráněné druhy živočichů i vegetace.

  • Rozhovor
    Možná to mám jednodušší, protože v armádě se vydávají rozkazy
    plk. Mgr. Josef Dřímal
    Občané, žijící ve vojenském újezdu Libavá trvale, si mohou volit takzvané občanské aktivy. Jde o výbory, které mi pomáhají řešit problémy zdejších obyvatel. Občanské aktivy nejsou zřizovány ve všech vojenských újezdech, protože zákon o zajištění obrany České republiky podmiňuje jejich vznik požadavkem nadpoloviční většiny obyvatel. Pravdou je, že bez jejich pomoci bych takový přehled o dění v jednotlivých sídelních útvarech neměl.

  • Konzultace
    Omezení práva na samosprávu při oddělení obce?
    JUDr. Jiří Kroupa
    Jednou z podmínek, se kterou zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), spojuje možnost vniku nové obce jejím oddělením od obce již existující, je mimo jiné skutečnost, že i po oddělení bude mít jak nová obec, tak obec původní nadále nejméně tisíc občanů. Otázka ústavnosti této podmínky, respektive jejího výkladu, byla klíčovým tématem letošního nálezu Ústavního soudu.

  • Zahraničí
    Stav hospodářství očima OECD
    Ing. Jiří Zukal
    Během návštěvy generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angela Gurríi v Praze byl zveřejněn dokument Ekonomický přehled ČR 2010. Publikace vydávaná pro každou členskou zemi obsahuje hodnocení vývoje ekonomiky za uplynulé dva roky, charakterizuje současný stav hospodářství státu, analyzuje vládní hospodářskou politiku a zahrnuje řadu doporučení pro další reformy.

  • Dekáda romské inkluze
    Gabriela Hrabaňová, Martin Martínek
    Iniciativa Dekáda romské inkluze 2005-2015 sdružuje Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvatsko, Černou Horu, Českou republiku, Maďarsko, Makedonii, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Španělsko. Vznikla na popud Světové banky a Open Society Institute.

  • Dobrá praxe
    Mrsklesy: Život vedle vojska
    Teresa Babková
    Na samé hranici vojenského újezdu Libavá leží obec Mrsklesy. Jak tato územní spřízněnost ovlivňuje život v obci? Co to znamená pro její řízení a úvahy o dalším rozvoji? A jaký je bezprostřední vliv vojenských činností na život téměř šesti stovek obyvatel? Obcí Mrsklesy vás provedou starostka Miluše Foukalová a místostarostka Marie Liberdová.

  • Příloha
    Efektivní veřejná správa

vytisknout  e-mailem