Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ústřední krizový štáb: povinné očkování pro vybrané profese a občany nad 60 let

Zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách, pracovníky integrovaného záchranného systému (IZS) včetně vězeňské služby, armády a části členů dobrovolných hasičů čeká pravděpodobně povinné očkování proti covidu-19. Stejná povinnost bude patrně platit pro občany starší 60 let. To zaznělo dnes, 29. listopadu 2021, na jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). Roste také počet registrací na očkování, s nedostatečnou kapacitou očkovacích míst nabízí pomoc Hasičský záchranný sbor. 

Česká republika se nachází stále ve vysoce rizikovém stavu koronavirové epidemie. I proto pokračuje činnost pracovní skupiny, která řeší povinné očkování. Z jednání náměstků ministrů vyplývá, že zdravotníci, pracovníci v sociálních službách, pracovníci IZS včetně zaměstnanců vězeňské služby, armády a dobrovolných hasičů u jednotek JPO2 a JPO3 se budou muset nejspíše povinně očkovat proti nemoci covid-19. Uvažuje se také o povinném očkování občanů starších 60 let.

„Neplánujeme zavádět nějakou novinku, povinné očkování mají i v jiných evropských zemích. Navíc se u nás potvrdil výskyt vysoce nakažlivé varianty omikron, která může celou situaci ještě zkomplikovat,“ uvedl ministr vnitra a předseda ÚKŠ Jan Hamáček. Nyní probíhá prioritní trasování a nově se také sekvenují pozitivní vzorky těch lidí, kteří byli v zemích Afriky, Izraeli a Hongkongu. Ten společně s Namibií navíc bude vyřazen ze zeleného seznamu zemí podle rizika nákazy a přesune se do tmavě červené kategorie.

Ústřední krizový štáb také projednával rostoucí zájem o očkování. Na čekací listině je nyní zařazeno téměř 40 tisíc občanů.  „Řešíme výstavbu očkovacích center tak, abychom celý proces maximálně urychlili. Zítra proběhne jednání hejtmanů s armádou a koordinátory, Ministerstvo vnitra pak nabízí pomoc hasičů, kteří jsou schopni poskytnout zázemí pro výstavbu registračních míst,“ sdělil ministr vnitra Hamáček.

Ústřední krizový štáb také koordinoval vyčlenění dvou vrtulníků Policie ČR a Armády ČR, které jsou určeny k přepravě pacientů z přeplněných nemocnic. Jednal rovněž i o nákupu testů do škol, aby žáci mohli být testováni nejpozději od 13. prosince 2021.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem